Γερουλάνος στο libre: Στην απλή αναλογική νικητής είναι όποιος λάβει το 46% των ψήφων με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας

 Γερουλάνος στο libre: Στην απλή αναλογική νικητής είναι όποιος λάβει το 46% των ψήφων με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας

Η επιστροφή των πολιτών στις κάλπες και γενικότερα στην πολιτική, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσει καλύτερα η Δημοκρατία μας, δηλώνει ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος.

Ο ίδιος απαντάει στο ερώτημα που θα κριθούν οι εκλογές, τονίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ένας άνθρωπος «που εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό και τα κόμματα που συνεργαζόμαστε, σέβεται και ενισχύει θεσμούς, ώστε να προστατεύουν και να υπηρετούν καλύτερα τον πολίτη» και  περιγράφει την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για αποκέντρωση της εξουσίας.

Συνέντευξη

Κύριε Γερουλάνε, στην κεντρική πολιτική ομιλία σας κάνατε μια επισήμανση που δεν έχουμε ακούσει από άλλους πολιτικούς. Όπως είπατε «τα τελευταία 10 χρόνια, 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας απέχουν από την κάλπη». Αυτοί οι πολίτες πώς θα επανέλθουν στις κάλπες; Πώς θα εμπιστευτούν και πάλι τα κόμματα;

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που απέχουν από τις κάλπες, τουλάχιστον οι μισοί για να μην υπερβάλλω, έφυγαν όταν έχασαν την επαφή με το ΠΑΣΟΚ και επιστρέφουν όσο επανασυνδέουμε τις αξίες μας με αυτές της κοινωνίας. Η επιστροφή αυτών των ανθρώπων στο ΠΑΣΟΚ και στις κάλπες είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη, για να λειτουργήσει καλύτερα η Δημοκρατία μας και να δυναμώσει το κόμμα μας. Κυρίως, γιατί πρόκειται για ανθρώπους ενεργούς, με άποψη, με ιδέες, με πολιτική συγκρότηση, αξίες δηλαδή ανεκτίμητες. Απέχουν, γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα τούς έχει απογοητεύσει. Είναι, λοιπόν, στοίχημά μας, και πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο στις κάλπες, αλλά στην πολιτική γενικότερα. Για να το πετύχουμε αυτό, δεν αρκεί να τους πούμε απλώς την αλήθεια, αλλά να τους εμπλέξουμε ενεργά, να δουν πως ο λόγος τους έχει αξία, μετράει και δε χρησιμοποιείται απλώς προεκλογικά. Αυτό απαιτεί οργάνωση που ενισχύει τη συμμετοχή και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης.  

Δυστυχώς και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο η παροχολογία και ο πλειστηριασμός υποσχέσεων βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι εκλογές πού πιστεύετε ότι θα κριθούν;

Θα κερδίσει τις εκλογές όποιος πείσει ότι μπορεί και θέλει να προσφέρει μία βιώσιμη λύση στις ανισότητες που έχουν οξυνθεί στην κοινωνία. Ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία. Αυτές οι ανισότητες αντιμετωπίζονται με πολιτικές που αφορούν αλλαγές του διοικητικού μοντέλου της χώρας, την ενδυνάμωση της Οικονομίας και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας. Όλα όμως, ξεκινούν από την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου με την αποσυγκέντρωση της εξουσίας, με τη μεταφορά της δηλαδή σε θεσμούς κοντά στη κοινωνία που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την ένταξη περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων στο παιχνίδι. Αυτό, θα οδηγήσει και σε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής, αν δεν γνωρίζουν ποιος θα είναι Πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών; Ποιος θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει για τις τύχες της χώρας;

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε έναν Πρωθυπουργό που σέβεται την ουσία της Απλής Αναλογικής, δηλαδή πιστεύει στη σύνθεση και τη συνεργασία και δέχεται τον έλεγχο της εξουσίας του. Έναν άνθρωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό και τα κόμματα που συνεργαζόμαστε, σέβεται και ενισχύει θεσμούς, ώστε να προστατεύουν και να υπηρετούν καλύτερα τον πολίτη. Όπως μας έδειξαν με τραγικό τρόπο τα Τέμπη, είναι σαφές πως κανείς δεν μπορεί μόνος του να τα βάλει με τις διαχρονικές παθογένειες. Πιστεύετε ότι συγκεντρώνουν έστω κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης, είτε ο κ. Μητσοτάκης είτε ο κ. Τσίπρας; Εγώ δεν το πιστεύω.

Το ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής θα πετύχει τους στόχους του σε αυτές τις εκλογές; Οι δικές σας προσδοκίες – εκτός προφανώς της εκλογής σας – ποιες είναι;

Εφόσον πετύχουμε τους στόχους μας και ενισχύσουμε δυναμικά το ποσοστό μας, να μπορέσουμε να είμαστε καταλύτης της επόμενης μέρας. Να καταφέρουμε δηλαδή να μπολιάσουμε, αρχικά τον δημόσιο διάλογο και έπειτα μια πιθανή Κυβέρνηση, με τις ιδέες μας. Ιδέες που αφορούν μια γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας που θα οδηγήσει σε διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Μόνο έτσι, θα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία που σήμερα τρώνε τα σωθικά της κοινωνίας μας.

Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί για τον σχηματισμό Κυβέρνησης με το πρώτο κόμμα; Δηλαδή με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η απλή αναλογική απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση των συνεργασιών, διότι σε αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στην απλή αναλογική, ένα κόμμα της τάξεως του 30%, δεν είναι νικητής, καθώς έχει απέναντί του το υπόλοιπο 70% των πολιτών. Νικητής είναι όποιος λάβει το 46% των ψήφων του ελληνικού λαού με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Ο κύριος Μητσοτάκης από τη μια, λέει ευθαρσώς ότι θα μας πηγαίνει σε εκλογές μέχρι να ξαναγίνει Πρωθυπουργός. Ο κύριος Τσίπρας από την άλλη, έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται και δεν αφήνει να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα, αφού ενώ ψήφισε την απλή αναλογική λέει πως δεν θα κάνει «Κυβέρνηση ηττημένων».

Την επομένη των εκλογών, αν είστε βουλευτής θα συνεχίσετε να ασχολείστε και με τον Δήμο Αθηναίων; Πώς θα κινηθείτε;

Αγαπώ τον Δήμο των Αθηναίων και πάντα θα έχω μία σχέση με τους ανθρώπους που συνεργάστηκα. Άλλωστε, η Περιφέρεια της Α’ Αθήνας και ο Δήμος ταυτίζονται και είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και επιλέξαμε με τη σύζυγό μου να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, είναι η πόλη που μας συναρπάζει. Η σχέση μου με την Αθήνα, είναι μία σχέση ζωής. Είναι ένας μικρόκοσμος των περισσότερων προβλημάτων της χώρας, όπου εκφράζονται οι απίστευτες ανισότητες τις οποίες αυτή τη στιγμή ζει η ελληνική κοινωνία. Η Αθήνα, έχει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της χάρες, από αυτήν την άποψη είναι μία γλυκιά πρόκληση την οποία έζησα πιο κοντά με τον Δήμο και θα συνεχίσω να ζω από το Κοινοβούλιο.

Σχετικά Άρθρα