Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου ο λαός θα γράψει ιστορία και η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην εξουσία – Τα 7 “τραύματα” Μητσοτάκη

 Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου ο λαός θα γράψει ιστορία και η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην εξουσία – Τα 7 “τραύματα” Μητσοτάκη

Την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου και θα ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή με την κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα. «Η καλύτερη παράσταση νίκης είναι η επαφή μας με τον κόσμο, γιατί εμείς είμαστε μέσα στον κόσμο. Σε κάθε μας συγκέντρωση φαίνεται καθαρά ότι την Κυριακή πάμε για μία μεγάλη νίκη του λαού, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων ένα πράγμα λέει: Ως εδώ, δεν πάει άλλο με την αλαζονεία την αδιαφορία, την οικογενειοκρατία, τις ανισότητες».

Στο σύνθημα ο «λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν κάποιοι νεότεροι το ξέχασαν, ήλθε η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης να μας θυμίσει τι σημαίνει δεξιά. Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ‘οι Έλληνες θέλουν να πάνε μπροστά και όχι να πάνε πίσω’. Δίκιο έχει, αλλά πρέπει να τα λέει, όχι στους Έλληνες, αλλά κάθε πρωί στον καθρέπτη του».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς με εντιμότητα κυβερνήσαμε και παραδώσαμε 37 δισ. ευρώ στα ταμεία και την κοινωνία όρθια. Ο κ. Μητσοτάκης τράβηξε χειρόφρενο και έκανε αναστροφή, μας κατάντησε μία χώρα που έχει αμοιβές Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας, μία χώρα με υποβαθμισμένους τους θεσμούς της δημοκρατίας, μία χώρα που η ενημέρωση φιμώνεται και η προπαγάνδα ανθίζει. Πλήγωσε κάθε νέα και κάθε νέο, κάθε εργαζόμενο που αναγκάζεται να δουλεύει για ένα μισθό που δεν καλύπτει τις ανάγκες, πλήγωσε κάθε έντιμο επιχειρηματία που τον κυνηγάνε οι εισπρακτικές και πλήγωσε ξανά και ξανά τους συνταξιούχους που τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη, με τα αναδρομικά και τους έχει στερήσει 7 δισ. ευρώ.

Ήλθε η ώρα, αυτές τις πληγές της ελληνικής κοινωνίας να τις κλείσουμε οριστικά με την ψήφο μας την Κυριακή. Την άλλη Δευτέρα θα έχουμε μία διαφορετική πραγματικότητα. Και θα έλθει με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της αλλαγής που θα ανοίξει αμέσως τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα το κρίνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά η ψήφος του λαού. Δείτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πριν από βδομάδες στη Κύπρο, χθες στη Τουρκία. Τι ήταν αυτό που έριξε στον κουβά τις προβλέψεις και τις μετρήσεις. Ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη και κυρίως η συμμετοχή των νέων ανθρώπων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

Σας καλώ όλους και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους. Να πάμε μαζικά στη κάλπη Για ρίξουμε στον κουβά τις προβλέψεις τους και να στείλουμε σπίτι του τον πιο αλαζόνα πρωθυπουργό και τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πάμε στην κάλπη για τη νίκη Πάμε στην κάλπη για την αλλαγή. Όλοι μαζί, μπορούμε. Για μια Ελλάδα με περισσότερο φως.

Στις 21 Μαΐου θα νικήσει ο λαός. Θα νικήσει η Δημοκρατία. Θα σηκωθεί και πάλι ο ήλιος της Δικαιοσύνης πάνω από την πατρίδα μας. Σε έξι ημέρες έρχεται η ώρα να γράψει ιστορία ο λαός. Ας γράψουμε κι εμείς την 21η Μαΐου στην ιστορία. Ως την ημέρα της δικής μας, της δικής σας αλλαγής. Για να ξαναέρθει η Δημοκρατία στην εξουσία. Και η Δικαιοσύνη παντού.

Πάμε γερά για να τελειώσει η τετραετία των παθών και των τραυμάτων. Η αλλαγή και η δικαιοσύνη είναι πια στην πόρτα μας. Ανοίξτε της με την ψήφο σας. Και με τη δουλειά σας σπίτι-σπίτι, χωριό – χωριό άνθρωπο-άνθρωπο, μέχρι την Κυριακή. θα νικήσουμε!»

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα

«Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες,

Έξι ημέρες έμειναν για τη μεγάλη μέρα. Έξι ημέρες για να κάνουμε πράξη τη μεγάλη επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού μας για την αλλαγή. Έξι ημέρες για τη μεγάλη νίκη που θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Πέντε και σήμερα, που λέγαμε στον στρατό.

Την Κυριακή τα ψέματα τελειώνουν. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Ξημερώνουν μέρες δικαιοσύνης, μέρες δημοκρατίας, μέρες αξιοκρατίας. Ξημερώνουν οι μέρες του λαού. Αυτό είναι το μήνυμα που προσλαμβάνω σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Και σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε πόλη, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, και από την Κέρκυρα έως τα Δωδεκάνησα», ξεκίνησε την ομιλία του στα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Κάθε συγκέντρωσή μας και μια απόδειξη νίκης. Η καλύτερη παράσταση νίκης. Όπως και σήμερα εδώ στα Γιάννενα. Σε κάθε μας συγκέντρωση φαίνεται καθαρά. Την Κυριακή πάμε για τη μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας.

Τη μεγάλη νίκη του λαού. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία λέει: Ως εδώ!

  1. Με την αλαζονεία.
  2. Με την αδιαφορία.
  3. Με την αναξιοκρατία.
  4. Με την οικογενειοκρατία
  5. Με τη γενικευμένη αδικία.

Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι Έλληνες θέλουν να πάνε μπροστά και όχι να γυρίσουν πίσω.

Και ξέρετε κάτι; Συμφωνώ μαζί του. Έχει δίκιο.

Μόνο που αντί να τα λέει στους Έλληνες, πρέπει κάθε πρωί να τα λέει στον καθρέφτη του. Γιατί είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε μια χώρα που είχε ξαναβρεί τη σταθερότητά της. Έξω από τα μνημόνια, με ρυθμισμένο χρέος, γεμάτα ταμεία, όρθια κοινωνία και ισχυρή προοπτική.

Η Ελλάδα που πληγώνει τους Έλληνες

Με την εντιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τις θυσίες του λαού. Και τι έκανε; Τράβηξε με τα δυο χέρια το χειρόφρενο και έκανε αναστροφή. Μας γύρισε πίσω σε εποχές σκοτεινές.

  1. Σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτα 12ωρα.
  2. Σε μια χώρα που έχει μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας.
  3. Σε μια χώρα που η κυβέρνηση βιάζει τη δημοκρατία και παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος.
  4. Σε μια χώρα με διαλυμένα δημόσια νοσοκομεία και με ρεκόρ απωλειών στην πανδημία.
  5. Σε μια χώρα που κλείνει πανεπιστημιακές σχολές για να ανοίξει πελατεία στα κολέγια.
  6. Σε μια χώρα που η ενημέρωση φιμώνεται και η προπαγάνδα ανθίζει με κρατικό χρήμα.

Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα που πλήγωσε και πληγώνει κάθε Έλληνα.

  1. Πλήγωσε κάθε νέο που πασχίζει να τα βγάλει πέρα, να ανοίξει σπίτι και να κάνει οικογένεια γιατί ο μισθός τελειώνει στις 15 του μήνα.
  2. Πλήγωσε κάθε εργαζόμενο που αναγκάζεται να δουλεύει ήλιο με ήλιο για ένα μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.
  3. Πλήγωσε κάθε νέα μητέρα που κάθε μήνα αντιμετωπίζει το δίλημμα, τι να πρέπει να κόψει από τη διατροφή του παιδιού της, γιατί οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης είναι στα ύψη.
  4. Πλήγωσε κάθε έντιμο επιχειρηματία που τον κυνηγάνε οι εισπρακτικές, και το κράτος όχι απλά αρνείται να του κάνει μια λογική ρύθμιση για τα χρέη, αλλά τον απειλεί ότι θα του τα πάρει όλα, μέσω του πτωχευτικού.

Και πλήγωσε ξανά και ξανά, αυτούς που μόχθησαν για να αγοράσουν το δικαίωμα της αξιοπρέπειας όταν βγουν στη σύνταξη. Τους εξαπάτησε με τη 13η σύνταξη, τους εξαπάτησε με τα αναδρομικά, τους έχει στερήσει 7 δισ. δικά τους λεφτά.

Ήρθε όμως η ώρα, με την ψήφο μας να κλείσουμε οριστικά αυτές τις πληγές. Η Ελλάδα που μας πληγώνει τελειώνει στις 21 Μαΐου. Και η Ελλάδα που μας αξίζει, ξημερώνει από Δευτέρα.

  1. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη νίκη της αλλαγής.
  2. Με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση.
  3. Με δικαιοσύνη για όλους.
  4. Με δικαιοσύνη παντού.

Η εικονική πραγματικότητα Μητσοτάκη

Η εικονική πραγματικότητα που φιλοτέχνησε ο κ. Μητσοτάκης με τους επικοινωνιακούς χορηγούς του και τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, εμφανίζεται ακόμα πιο εξοργιστική λίγο πριν την κάλπη. Τον ακούω καθημερινά να μιλά για τα επιτεύγματα του σε μια χώρα φανταστική. Σαν την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων. Αλλά εδώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο.

Όχι την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων αλλά τον Κυριάκο στη χώρα των τραυμάτων. Των τραυμάτων που προκάλεσε ο ίδιος.

Τραύμα πρώτο: Το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό

Μέσα σε 4 χρόνια αφήνει:

50 δισ. μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος.

40 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος.

Τη μισή Ελλάδα, 4.250.000 Έλληνες με μη εξυπηρετούμενες οφειλές στην Εφορία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και 700.000 νοικοκυριά να ξέρουν ότι θα χάσουν το σπίτι τους στον πλειστηριασμό, αν δεν μπει την Κυριακή στοπ στο σχέδιο Μητσοτάκη, που έχει ήδη μεταβιβάσει τα ενυπόθηκα ακίνητά τους στα funds.

Τραύμα δεύτερο: Το διαλυμένο ΕΣΥ

Ένα διαλυμένο ΕΣΥ, χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το αρνητικό ρεκόρ των 37.000 συνανθρώπων μας που χάσαμε στην πανδημία, κατατάσσει τη χώρα μας σε χειρότερη θέση ακόμα κι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, αναλογικά με τον πληθυσμό μας.

Γιατί, αντί να ενισχύσει τα νοσοκομεία μας με γιατρούς και νοσηλευτές, αντί να φτιάξει ΜΕΘ, μας έλεγε ψέματα ότι δήθεν δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι δεν είναι το ίδιο για τους ασθενείς, αν είναι εντός ή εκτός των ΜΕΘ.

Τραύμα τρίτο: Η παιδεία

Μια Παιδεία με δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους έξω από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να γίνουν η πελατεία κάθε αεριτζή κολεγιάρχη.

Και έτσι να κόβονται τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες και να μαραζώνουν, ή και να κλείνουν, οι σχολές στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Μια Παιδεία επίσης με σχολεία χωρίς μόνιμους εκπαιδευτικούς, με το 30% να είναι αναπληρωτές και πανεπιστήμια χωρίς πανεπιστημιακούς καθηγητές, αλλά με πανεπιστημιακούς αστυνόμους.

Τραύμα τέταρτο: Η εργασιακή εκμετάλλευση.

Η ψηφισμένη με νόμο κανονικότητα των απλήρωτων υπερωριών και της κατάργησης του οκτάωρου για τους εργαζόμενους.

Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε ο εργαζόμενος να μην έχει κανένα στήριγμα από την πολιτεία να διεκδικήσει την εφαρμογή της νομιμότητας.

Τραύμα πέμπτο: Η λεηλασία του εισοδήματος.

Η κατάρρευση του μέσου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Αδιάψευστος μάρτυς τα στοιχεία που δίνουν οι Διεθνείς Οργανισμοί.

Τι μας λέει η Eurostat:

Ότι στην Ελλάδα τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 700 ευρώ έχουν απωλέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Τι μας είπε, προχθές ο ΟΟΣΑ:

Ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που την τριετία 2019-2021 είχε μείωση του μέσου ονομαστικού μισθού και το 2022, είχε μείωση και του μέσου πραγματικού μισθού κατά 7,5%.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι εκεί που μας έταζαν καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και στήριξη στη μεσαία τάξη, κατάντησαν τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, να χρειάζονται κουπόνια για να πάει στο σούπερ μάρκετ, να πληρώσει το ρεύμα, να βάλει βενζίνη στα πρατήρια της βενζίνης.

Τραύμα έκτο:

Ένα κράτος – λάφυρο, με τις γαλάζιες ακρίδες να καταλαμβάνουν θέση σε όλες τις ΔΕΚΟ και να δίνουν μπόνους στον εαυτό τους, με διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, με διπλασιασμό των μετακλητών και με πλήρη απαξίωση και αδιαφορία, ακόμα και για την ασφάλεια του πολίτη.

Αδιαμφισβήτητη τραγική απόδειξη τα Τέμπη.

Μια ανείπωτη τραγωδία.

Αποτέλεσμα της πολιτικής ανηθικότητας ενός καθεστώτος που άφησε τους σιδηροδρόμους να διαλύονται.

Και λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, δεν είχε ντροπή ο υπεύθυνος υπουργός να φωνάζει μέσα στη Βουλή «ντροπή», όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του έλεγαν ότι έχει αφήσει το σιδηρόδρομο διαλυμένο και εγκυμονούν κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών.

Και σήμερα ο ίδιος υπουργός, ο υπουργός των Τεμπών, είναι ξανά υποψήφιος με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Του κυρίου Μητσοτάκη που μας είπε προχθές ότι τα Τέμπη ήταν απλά μια μικρή και πρόσκαιρη φθορά που ξεχάστηκε.

Όχι Κύριε Μητσοτάκη, Δεν ήταν φθορά.

Ήταν έγκλημα.

Και σας διαβεβαιώνουμε ότι δε θα ξεχάσουμε, γιατί έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι σε 57 νέους ανθρώπους να μη ξεχάσουμε.

Και γιατί αν ξεχάσουμε, θα βρεθούμε μπροστά και σε νέες τραγωδίες.

Τραύμα έβδομο και ίσως βαθύτερο: Η κακοποίηση της δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε σαν τον διάολο το λιβάνι να έρθει σ’ ένα debate. Και μάλλον κάτι ήξερε που το απέφευγε.

Γιατί μόλις χρειάστηκε να απαντήσει σε μια σοβαρή ερώτηση, ομολόγησε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Αν δεν υπήρξε όμως εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, τότε γιατί επί 9 μήνες επικαλείτο το εθνικό απόρρητο για να συγκαλύψει την αλήθεια από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;

Για ποιο λόγο, εφόσον δεν υπήρξε εθνικός λόγος, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, η κ. Βλάχου, υπέγραφε παρανόμως τις διαταγές για να παρακολουθούνται πολίτες, το μισό πολιτικό σύστημα, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, ακόμα και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων;

Και για ποιο λόγο η κυρία αυτή παραμένει ακόμα στη θέση της;

Για ποιο λόγο επίσης και τι ακριβώς έκανε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος, για να εντοπίσει τους δράστες;

Και γιατί δεν υπάρχει καμία απαγγελία κατηγορίας 9 μήνες σήμερα, γι` αυτές τις παράνομες πράξεις;

Και κυρίως που βρίσκονται σήμερα, ποιος κρατάει τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων;

Τα κρατάει ο κος Μητσοτάκης στα συρτάρια του;

Θέλει να έχει σε ομηρεία το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα για την επόμενη εικοσαετία;

Ποιος θα δώσει απαντήσεις σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα;

Η μόνη γιατρειά γι’ αυτά τα τραύματα είναι η πολιτική τιμωρία του ενόχου.

Είναι η λαική ετυμηγορία.

Είναι η ήττα του την Κυριακή που έρχεται και η αλλαγή.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης ένα πράγμα έχει στο μυαλό του και θέλει.

Να τον ξεπλύνει η κάλπη για όλα αυτά τα ατοπήματα.

Να τον ξεπλύνουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό σε όλους αυτούς και να τους πω.

Έχουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας.

Έχουμε τις διαφορές μας.

Αλλά δεν πιστεύω ότι θέλετε τη συγκάλυψη.

Την αυθαιρεσία.

Την κακοποίηση της δημοκρατίας.

Τη διαφθορά.

Θα ξεπλύνετε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη;

Θα γίνετε εν γνώσει σας συνένοχοί του;

Ας το σκεφτούν καλά και με κριτήριο το καλό της δημοκρατίας και της χώρας οι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη με την οποία διαφωνούμε.

Αλλά τη σεβόμαστε.

Σεβόμαστε όσα πρόσφερε στη χώρα, αν θέλετε.

Και επικρίνουμε όσα παρέλειψε να κάνει, ή με όσα έβλαψε τους πολλούς.

Αλλά τι σχέση έχει η φαυλότητα και το Μαξίμου ΑΕ, με την παράδοση αυτή;

Ο Καραμανλής κάποτε αποκάλεσε τη διαπλοκή νταβατζήδες, δεν τους έβαλε στο σαλόνι του, όπως ο Μητσοτάκης.

Αυτή δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Είναι Παλιά αναξιοκρατία και Αγία Οικογένεια.

Σκεφτείτε το λοιπόν πολύ σοβαρά αν θα γίνετε συνένοχοι.

Δεν αξίζει ούτε στη παράταξή σας, ούτε στη χώρα μας, συγχωροχάρτι και άλλα 4 χρόνια αλαζονείας, διαφθοράς και αδικίας.

Τις τελευταίες ημέρες όμως, ο κος Μητσοτάκης μετράει τα δισεκατομμύρια που θα κοστίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και έχει χαθεί στο μέτρημα. Του φαίνονται λέει πολλά. Μέτρησε τις απευθείας αναθέσεις, πάνω από 10 δισ. Έβγαινε ο λογαριασμός.

Μέτρησε τις επιδοτήσεις στα καρτέλ της ενέργειας, άλλα 10 δισ. Πάλι έβγαινε ο λογαριασμός.

Μέτρησε τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ, 400 εκατομύρια. Πάλι έβγαινε ο λογαριασμός. Δανεικά και αγύριστα.

Μετράει όμως και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δε βγαίνει.

Το έχει κάνει λάστιχο ανάμεσα στα 25 και τα 105 δισ, αλλά το συμπέρασμα πάντα το ίδιο. Δε βγαίνει.

Ξέρουμε κι εμείς όμως να μετράμε, κύριε Μητσοτάκη.

Δώσαμε μάχη και για το τελευταίο ευρώ και εξασφαλίσαμε τη δημοσιονομική υγεία και τη σταθερότητα της χώρας.

Εδώ και δυο χρόνια είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις κοινωνικές ομάδες για να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας.

Με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών.

Άριστων στην αφοσίωσή τους στην επιστήμη και στα συμφέροντα των πολλών.

Το πρόγραμμα αυτό το παρουσίασα πριν από δυο βδομάδες στον Καγκελάριο Σολτς.

Αλλά για τον κο Μητσοτάκη, θα μας οδηγήσει σε μνημόνια.

Μάλλον θαρρεί πως ξεχάσαμε ποιος μας οδήγησε στα μνημόνια.

Ποιος άφησε έλλειμα 15% το 19.

Και ποιος άδεια ταμεία το 15.

Και ποιος έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία, ξεπλένοντας τα δικά τους άπλυτα.

«Φωνάζει ο κλέφτης»

Αλλά φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.

Δε φοβάται λοιπόν ο νοικοκύρης, φίλες και φίλοι.

Το πρόγραμμά μας θα έχει κάποιο κόστος:

  1. Για τα καρτέλ που έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη.
  2. Για τους ομίλους με τα υπερκέρδη, την ώρα που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν την 3η εβδομάδα του μήνα.
  3. Για τους ημέτερους που θα σταματήσουν να παίρνουν απευθείας αναθέσεις.
  4. Για τα funds που δε θα πάρουν τελικά, κοψοχρονιά τη περιουσία της μεσαίας τάξης.

Τι ακριβώς θέλουμε να συμβεί την άλλη Κυριακή το βράδυ;

Ποιοι να είναι αυτοί που θα πανηγυρίζουν στους δρόμους, το αποτέλεσμα των εκλογών;

Οι δημοκρατικοί πολίτες;

Ή τα καρτέλ και οι ισχυροί;

Ποιοι θέλουμε να χαμογελούν την άλλη Κυριακή;

Οι προνομιούχοι και οι ημέτεροι;

Ή δημοκρατικός λαός;

Το δίλημμα, λοιπόν, της κάλπης είναι καθαρό:

Μητσοτάκης ξανά, ή δικαιοσύνη παντού;

Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή;

Συμβόλαιο για την Αλλαγή

Στη μάχη αυτή εμείς κατεβαίνουμε με ανοιχτά χαρτιά και καθαρό βλέμμα. Με σημαία και δέσμευση το Συμβόλαιο για την Αλλαγή. Ένα Συμβόλαιο 11 άρθρων που το διαπερνά ένας απαράβατος όρος:

Η δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα κληθεί ο λαός να εγκρίνει την Κυριακή.

Συνοψίζεται δε, σε τέσσερις δεσμεύσεις.

  1. Αύξηση μισθών,
  2. μείωση τιμών,
  3. ρύθμιση χρεών

κι ένα δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη. Αυτό θα γίνει πράξη!

Το πρόγραμμα για τα Ιωάννινα

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να πω δυο λόγια και για τη κοινή μας πατρίδα, την Ήπειρο.

Σαν ηπειρώτης και εγώ, μεγάλωσα διαβάζοντας και ακούγοντας συνεχώς την απογοητευτική φράση, ότι η Ήπειρος είναι μια από τις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιφέρειες της Ευρώπης.

Και όταν τα έφερε έτσι η ζωή και ανέλαβα την ευθύνη του πρωθυπουργού, είχα την έγνοια και το όραμα να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε αυτή η φράση να πάψει να κυνηγά και τις επόμενες γενιές.

Και η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολλά βήματα.

Δώσαμε μεγάλο βάρος στις υποδομές, με κύρια την Ιόνια Οδό.

Στην προστασία του φυσικού μας πλούτου με τις περιοχές που βάλαμε στο πρόγραμμα Natura – πριν τα ξηλώσει όλα βέβαια ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη.

Φροντίσαμε τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια μας, με προσωπικό, υποδομές και νέα πανεπιστημιακά τμήματα.

Και είναι όλα αυτά που κάναμε, στις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες που έχει βρεθεί κυβέρνηση, οδηγός μας και για την επόμενη τετραετία.

Το σχέδιό μας λοιπόν, για το νομό Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την επιτάχυνση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και την αύξηση των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Β. Πύρρος».

Ξέρετε για εμάς η σιδηροδρομική Εγνατία δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Ο δρόμος ΓIANNENA KAKABIA παραμένει στα χαρτιά.

Η ΝΔ 4 XPONIA τώρα εμπαίζει THN TOΠIKH ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ KAI TOYΣ ΦOPEIΣ.

O ΔPOMOΣ EINAI ZΩTIKHΣ ΣHMAΣIAΣ, ΔEΔOMENOY OTI ENA ΠOΛY MEΓAΛO MEPOΣ TΩN EΠIΣKEΠTΩN THΣ HΠEIPOY ΠPOEPXETAI AΠO THN AΛBANIA ΣYN TIΣ EMΠOPIKEΣ ΣYNAΛΛAΓEΣ.

O ΔPOMOΣ AYTOΣ ΣYMΠΛHPΩNEI TON ΔYTIKO AΞONA TΩN BAΛKANIΩN.

Και θα γίνει επιτέλους πράξη.

Όπως επί των ημερών μας έγινε πραγματικότητα και η Ιόνια και η Ολυμπία οδός.

Επίσης, στο σχέδιό μας περιλαμβάνεται η ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όσο και του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Η ενίσχυση και ίδρυση νέων ΤΟΜΥ και Κέντρων Υγείας.

Γιατί εμείς έχουμε βάλει ως όραμα και εθνικό στόχο ένα ισχυρό και ποιοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με νομιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και των συμβασιούχων νοσηλευτών.

Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ σε κάθε προσδιοριζόμενο γιατρό.

Με ενίσχυση των υποδομών.

Όπως όραμα και στόχο, έχουμε την ενίσχυση των Δημόσιου πανεπιστήμιου και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ενός από τα καλύτερα ιδρύματά μας.

Που θέλει όμως ενίσχυση.

Για τη φοιτητική μέριμνα.

Για φοιτητικές εστίες.

Και περισσότερους καθηγητές.

Εμείς έχουμε στόχο να διπλασιάσουμε τους καθηγητές στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε βάθος τετραετίας.

Γιατί εμείς έχουμε στόχο να προσλαμβάνουμε καθηγητές στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί στις γειτονιές να καταπολεμούν το έγκλημα.

Προτεραιότητα επίσης θα δώσουμε για να κατασκευαστεί ένα Νέο Μεγάλο Κλειστό Γυμναστήριο στη Πόλη των Ιωαννίνων.

Και για να βελτιώσουμε τις σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στόχος μας επίσης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτού του μοναδικού πλούτου στην Ήπειρο και στα Γιάννενα.

Και σε αυτή τη κατεύθυνση κεντρικό ρόλο για εμάς έχει η ενεργοποίηση της δικής μας μεταρρύθμισης των ενεργειακών κοινοτήτων.

Το 50% των νέων αδειών ΑΠΕ θα δοθούν σε μικρές επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς αγροτών και κτηνοτρόφων, στην αυτοδιοίκηση, όχι όλα σε μεγάλους ομίλους.

Το σχέδιό μας προβλέπει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου παντού και ιδιαίτερα στην Ήπειρο και στο νομό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στις ορεινές περιοχές, με δημιουργία υποδομών, καλύτερο οδικό δίκτυο, ενίσχυση των παραγωγών αλλά και παροχή κινήτρων για στοχευμένη για κάθε περιοχή ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η επένδυση στον οικοτουρισμό και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, αποτελεί βασικό μας στόχο.

Τέλος, είναι άμεση η ανάγκη και για αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο να υποστηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, όπως και η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε.

Και θέλω να το καταστήσω σαφές.

Οι πόροι του Ταμείου θα ανακατανεμηθούν για να στηριχτεί η περιφέρεια.

Να καταπολεμηθούν οι ανισότητες και να αντιμετωπιστεί η δημογραφική συρρίκνωση.

Έχουμε ήδη μελετήσει το σχέδιο και είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις στην Ευρώπη.

Από Δευτέρα η Ήπειρος ξαναμπαίνει στο χάρτη της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη και τη συνοχή.

Ξαναμπαίνει στο χάρτη των πόρων για να μη χάσουμε ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία».

Σχετικά Άρθρα