Ερντογάν: Σάρωσε στις σεισμόπληκτες περιοχές με 71% – Πώς εξηγείται

 Ερντογάν: Σάρωσε στις σεισμόπληκτες περιοχές με 71% – Πώς εξηγείται

Αν κάτι έγινε κατανοητό από τις εκλογές στην Τουρκία είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Με απλά λόγια μπορεί το άπαν σύμπαν να στοιχημάτιζε ότι ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου με τους 45.000 νεκρούς και η κακή κατάσταση της οικονομίας στη γειτονική χώρα θα εκθρόνιζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντός της Τουρκίας όμως λίγο ο ιδιότυπος ισλαμισμός της, αρκετά ο έντονος εθνικισμός της και πολύ τα μεγάλα «δώρα» του Τούρκου προέδρου, από τις γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τη μαζική προσφορά τουρκικών υπηκοοτήτων σε Αφγανούς, Σύρους και όλες τις άλλες μειονότητες που ζουν στη χώρα, παραλίγο να βγάλουν εκτός κούρσας τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο.

Αυτό το τελευταίο άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος σάρωσε στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου πληθυσμιακά πλειοψηφούν οι ξένοι, αφού για παράδειγμα στο Καχραμάνμαρας, από το οποίο όλοι θυμούνται την ανατριχιαστική εικόνα του πατέρα που κρατούσε το χέρι της νεκρής κόρης του μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού τους, κατέκτησε το 71% των ψήφων.

Οι σεισμόπληκτοι ψήφισαν Ερντογάν

Στην ίδια περιοχή ο Κιλιτσντάρογλου κατέγραψε το αξιοπρόσεχτα χαμηλό ποσοστό του μόλις 22.20%. Ενδεικτικά αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Οσμανίγιε το ποσοστό του Ερντογάν είναι 62.31% έναντι 30.74% του Κιλιτσντάρογλου, ενώ στην επαρχία Χατάι το προβάδισμα του πρώτου έναντι του δεύτερου είναι οριακό, 48.07% έναντι 48.03% αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι με βάση τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,50% των ψήφων και  ο Κιλιτσντάρογλου το 44,89%, ρυθμιστής για το αποτέλεσμα της δεύτερης κούρσας στις 28 Μαΐου είναι ο Σινάκ Ογκάν με το 5.17% που κέρδισε χθες.

Το που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του, με δεδομένο ότι ο ίδιος δήλωσε ότι θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του είναι ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες.

Ρυθμιστής του δεύτερου γύρου ο Ογκάν

Ο ίδιος μπορεί να είναι πρώην συνεργάτης της Μεράλ Ακσενέρ, που ανήκει στην αντιπολίτευση, οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι οι οπαδοί του ως ακραίοι εθνικιστές θα πάνε γραμμή στον Ερντογάν.

Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθεί το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για το που θα σταθεί τελικά την επόμενη μέρα η «Γκρίζα Λύκαινα», γίνεται κατανοητό ότι ο Ερντογάν μπορεί να βγει πιο εύκολα και γρηγορότερα μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασε, διεθνής αναλυτής, ο κόσμος των παρατάξεων αυτών συνηθίζει να πηγαίνει με τον δυνατό και ο νοών νοείτω.

Σχετικά Άρθρα