Εκλογές Τουρκία: Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει έλλειψη διαφάνειας και πλεονέκτημα υπέρ Ερντογάν

 Εκλογές Τουρκία: Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει έλλειψη διαφάνειας και πλεονέκτημα υπέρ Ερντογάν

Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις χθεσινές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και η μεροληπτική κάλυψη κρατικών μέσων ενημέρωσης εγείρει ανησυχία, τόνισαν σήμερα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα συγκυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι διαπιστώσεις αυτές δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η κοινή αποστολή παρατηρητών που συγκροτήθηκε από την υπηρεσία για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΑΣΕ (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΟΑΣΕ PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

«Με λύπη μου σημειώνω ότι το έργο της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας, καθώς και την πολύ μεγάλη μεροληψία των κρατικών μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Γιαν Πέτερσεν, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών για εκλογές, του ODIHR.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι γενικές εκλογές διεξήχθησαν «σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά», παρότι σημειώθηκαν κάποια περιστατικά, λέγοντας παράλληλα ότι το YSK λειτούργησε με τρόπο αποτελεσματικό. Η αντιπροσωπεία επίσης επαίνεσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ενός «ισχυρού δημοκρατικού πνεύματος».

«Η διαδικασία επεξεργασίας των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας και αποφάσεις του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν, ως επί το πλείστον δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες», ανέφερε η έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών.

Το YSK επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 28η Μαΐου, μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού κανένας από αυτούς τους υποψήφιους δεν ξεπέρασε το όριο 50% για να κερδίσει την προεδρία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων έναντι 44,96% του Κιλιτσντάρογλου.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία συμμετέχει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, φαίνεται να οδεύει προς την εξασφάλιση πλειοψηφίας.

«Η τουρκική δημοκρατία αποδεικνύεται αξιοθαύμαστα ανθεκτική. Σε αυτές τις εκλογές καταγράφηκε υψηλή συμμετοχή και αυτές πρόσφεραν μια πραγματική επιλογή. Ωστόσο, η Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΣΣΕ.

Ο ίδιος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου, σημειώνοντας ότι η ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη του Ερντογάν και των κυβερνώντων κομμάτων από την τουρκική κρατική τηλεόραση ισοδυναμεί με λογοκρισία.

Η αποστολή, η οποία ανέπτυξε 401 παρατηρητές από 40 χώρες σε όλη τη Τουρκία, τόνισε παράλληλα ότι μέλη του φιλοκουρδικού Πράσινου Αριστερού Κόμματος (YSP) βρέθηκαν αντιμέτωπα με εκτεταμένα περιστατικά εκφοβισμών. Η αποστολή δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για αυτά τα περιστατικά. Ορισμένοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υπόκεινται σε περιορισμούς, πρόσθεσε η αποστολή, χωρίς να επεκταθεί.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εγγυηθούν υψηλότερη προσέλευση στις κάλπες σε πόλεις που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ σημείωσε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου.

Ο Φαράχ Καρίμι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΟΑΣΕ PA, είπε ότι η άρνηση των τουρκικών αρχών να χορηγήσουν διαπίστευση στον Δανό βουλευτή Σόρεν Σόντεργκαρντ και τον Σουηδό βουλευτή Καντίρ Κασίργκα που επρόκειτο να πάνε στην Τουρκία ως παρατηρητές εκλογών ήταν μια «ατυχής απόφαση».

Σχετικά Άρθρα