Αμφίρροπη η μάχη αλλά η διαφαινόμενη στήριξη των Κούρδων στον Κιλιτσντάρογλου του δίνει προβάδισμα

 Αμφίρροπη η μάχη αλλά η διαφαινόμενη στήριξη των Κούρδων στον Κιλιτσντάρογλου του δίνει προβάδισμα

Αμφίρροπη μάχη με μεγαλύτερες πιθανότητες να βγει νικητής στις τουρκικές εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου δίνουν οι αναλυτές και το αποδίδουν στην κοινωνική συμμαχία που βρίσκεται πίσω του και κυρίως στην μεταστροφή των κουρδικών κινήσεων και οργανώσεων, που τον υποστηρίζουν.

«Η κουρδική ψήφος ήταν αυτή που έριξε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των «Κεμαλικών δημάρχων», των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας» υπενθύμισε μιλώντας στο ertnews o Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παν/μίου Πελοποννήσου. Γι΄αυτό και θεωρεί κομβική την απόφαση των Κούρδων για τις εκλογές να μην στηρίξουν τον Ερντογάν και να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το «εάν βγει σε καλό στους έξι της Συμμαχίας. Εκείνοι ξέρουν καλύτερα» σημείωσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Ρούσσος «ο Συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου είναι ένας ετερόκλητος Συνασπισμός με μόνη συγκολλητική ουσία το “να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία» και διερωτάται «πώς μια κυβέρνηση που προέρχεται από αυτό τον Συνασπισμό («Καλό κόμμα» από τους Γκρίζους Λύκους, Κεμαλιστές, Ισλαμιστές) θα μπορεί να έχει ένα διάλογο ουσίας με τους Κούρδους.

Ως ένα ακόμη στοιχείο αστάθειας βλέπει να υπάρξει στη Βουλή διαφορετικό σκηνικό. «Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ερντογάν θα είναι πρώτο στη Βουλή και υπάρχει το ερωτηματικό εάν θα παραμείνει ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης αρραγής.

Δηλαδή θα υπάρχει ένας Πρόεδρος (Κιλιτσντάρογλου) με όλες τις δικαιοδοσίες που του δίνει το Σύνταγμα και “μια Βουλή που δεν θα είναι δική του” και αυτή η δυσαρμονία πιθανόν να δημιουργήσει μια πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, σημαντική και για τις εξωτερικές της σχέσεις»

Όπως υπογράμμισε «ένα από τα δύο πράγματα που οι δύο πλατφόρμες συγκλίνουν είναι τα ελληνοτουρκικά και η Κύπρος»

Για το κατά πόσο θα το δεχθεί ένα αρνητικό γι΄ αυτόν αποτέλεσμα το Ερντογάν εκτίμησε πως «πιθανόν να το δει ως μια “Κεμαλική παρένθεση”, δεδομένης της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας» αλλά και το γεγονός πως «το βαθύ κράτος που έχει δημιουργήσει στην Τουρκία θα τον φέρει πάλι γρήγορα στην εξουσία»

Το κακό σενάριο όπως εκτίμησε είναι «ο Ερντογάν να μην δώσει την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι έγινε νοθεία και παραποίηση από κάποιους του αποτελέσματος, κάτι που έγινε και στην περίπτωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης ή να χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη για να ακυρώσει το αποτέλεσμα ιδίως εάν είναι πολύ μικρό το ποσοστό της διαφοράς στο αποτέλεσμα των εκλογών»

Όπως ωστόσο εκτίμησε « εάν το ποσοστό της διαφοράς είναι 10% δεν θα μπορέσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα με παρέμβαση της δικαιοσύνης»

Σχετικά Άρθρα