Ζελένσκι στη Ρώμη: ”Η Ιταλία, στον πόλεμο αυτό, συντάσσεται με την πλευρά την αλήθειας” – Πιθανή επίσκεψη στο Βερολίνο

 Ζελένσκι στη Ρώμη: ”Η Ιταλία, στον πόλεμο αυτό, συντάσσεται με την πλευρά την αλήθειας” – Πιθανή επίσκεψη στο Βερολίνο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την άφιξή του στην Ρώμη και την συνομιλία του με τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, έγραψε στο Telegram ότι «στον πόλεμο αυτό η Ιταλία συντάσσεται με την σωστή πλευρά, με την πλευρά της αλήθειας». «Κινούμεθα προς την κατεύθυνση της νίκης. Νίκη σημαίνει ειρήνη για την χώρα μας», πρόσθεσε.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1657300661044666370

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την έναρξη της συνομιλίας της με τον Ζελένσκι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι η χώρα της, μαζί με τους συμμάχους, θα συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία,με διακοπή των εχθροπραξιών από μέρους της Ρωσίας.

Η Μελόνι διαβεβαίωσε, επίσης τον Βολοντίμιρ Ζελέσκι ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει την αυστηρή εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από την στιγμή που πρόκειται για ένα από τα κύρια μέσα, ικανά να βοηθήσουν να τερματιστεί η στρατιωτική επίθεση.

Γερμανία: Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για ενδεχόμενη επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι

Πρωτόκολλο ασφάλειας πιθανότατα αυστηρότερο ακόμη και από ό,τι εφαρμόζεται στις επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ ή του Ισραήλ αναμένεται να ισχύσει στο Βερολίνο ενόψει ενδεχόμενης άφιξης, απόψε το βράδυ ή αύριο το πρωί, του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Tagesspiegel», πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση όλων των συναρμόδιων αρχών, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου ασφάλειας. «Ο ουκρανός πρόεδρος είναι ένας από τους πλέον απειλούμενους αρχηγούς κρατών στον κόσμο και αποτελεί βασικό στόχο για την ηγεσία της Μόσχας», αναφέρει η εφημερίδα. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε στην πλατφόρμα επικοινωνίας Telegram ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη φυσική εξάλειψη του Ζελένσκι και της κλίκας του».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει η γερμανική εφημερίδα από κύκλους της αστυνομίας, θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα της πόλης, θα διενεργούνται έλεγχοι ταυτότητας σε πολίτες, θα γίνονται περιπολίες με σκυλιά που ανιχνεύουν εκρηκτικά, ενώ σε πολλά σημεία θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές. Εφόσον ο ουκρανός πρόεδρος μεταβεί στην καγκελαρία, θα διακοπεί και η κυκλοφορία των πλοιαρίων στον παρακείμενο ποταμό Σπρέε.

Ανάλογα θα είναι και τα μέτρα στο Βρανδεμβούργο, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο οποίο θα πρέπει να προσγειωθεί το αεροσκάφος του κ. Ζελένσκι, αλλά και στο ‘Ααχεν της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, εφόσον τελικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο «Καρλομάγνος» που απονέμεται φέτος στον ουκρανικό λαό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την επίσκεψη του κ. Ζελένσκι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ακόμη και χθες ότι «εφόσον υπάρξει επίσκεψη, θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή».

https://twitter.com/khadthakur5562/status/1657328791516217344

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου είχε αρχικά διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες από την αστυνομία του Βερολίνου. Σε εφημερίδα της πρωτεύουσας δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξή του, η οποία επρόκειτο να γίνει απόψε, όσο και για το ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει, για το πρόγραμμα των συναντήσεών του, ακόμη και για την μετακίνησή του με ελικόπτερο προς το ‘Ααχεν. Η διαρροή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο και οδήγησε σε εσωτερική έρευνα των αρχών στο Βερολίνο. «Η φήμη της αστυνομίας του Βερολίνου επλήγη σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο», παραδέχθηκε η αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Μπάρμπαρα Σλόβικ, η οποία διέταξε σχετική εσωτερική έρευνα.

Σχετικά Άρθρα