Νέο εξοπλιστικό πακέτο 2,7 δισ. της Γερμανίας στην Ουκρανία

 Νέο εξοπλιστικό πακέτο 2,7 δισ. της Γερμανίας στην Ουκρανία

Το νέο πρόγραμμα γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ «καταδικάζει» την Ρωσία «σε ήττα», δήλωσε ο σύμβουλος της προεδρίας της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ μετά την σχετική ανακοίνωση του Βερολίνου, όπως έγραψε στο Twitter χαιρετίζοντας την «αποφασιστικής σημασίας» υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας μετά από 15 μήνες πολέμου.

Ηδη λοιπόν η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, αξίας ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Όλοι μας ευχόμαστε το γρήγορο τέλος αυτού του φρικτού πολέμου της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού λαού, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία θα προσφέρει όση βοήθεια μπορεί, για όσο καιρό είναι απαραίτητο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Στο πλαίσιο της βοήθειας αυτής το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο είκοσι ακόμη οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard-1 και τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T-SLM, σημείωσε ο Πιστόριους.

Από την πλευρά του ο Άντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι η χώρα θα λάβει και 200 αναγνωριστικά drones, 100 τεθωρακισμένα όπως και μεγάλο αριθμό πυρομαχικών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η Γερμανία στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα πριν μια πιθανή επίσκεψη στη Γερμανία του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με διαρροές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Ρώμη, πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στη Γερμανία για να συναντηθεί αύριο Κυριακή με κυβερνητικούς αξιωματούχους και να παραλάβει στο Ααχεν ενδεχομένως αυτοπροσώπως, το βραβείο «Καρλομάγνος», στο όνομα του ουκρανικού λαού το βράδυ της Κυριακής θα παραλάβει στο ‘Ααχεν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει για την ώρα επιβεβαιώσει την επίσκεψη, οι δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο, στο Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο και την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ η καγκελαρία έχει εκδώσει διαπιστεύσεις για τα ΜΜΕ, «για ενδεχόμενη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου».

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου είχε αρχικά διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες, από την αστυνομία του Βερολίνου. Σε εφημερίδα της πρωτεύουσας δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξή του, η οποία επρόκειτο να γίνει απόψε, όσο και με το ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει, με το πρόγραμμα των συναντήσεών του, ακόμη και με την μετακίνησή του με ελικόπτερο προς το ‘Ααχεν.

Η διαρροή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο και οδήγησε σε εσωτερική έρευνα των αρχών στο Βερολίνο. Έκτοτε δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με πιθανή επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ να διευκρινίζει ότι, «εάν υπάρξει επίσκεψη, θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή».