Eρντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου: ”Ποιος είσαι εσύ που θα επιβάλεις κυρώσεις στη Ρωσία;” – Σκληρή μάχη πριν ανοίξουν οι κάλπες

 Eρντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου: ”Ποιος είσαι εσύ που θα επιβάλεις κυρώσεις στη Ρωσία;” – Σκληρή μάχη πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στην Τουρκία και λίγο μετά την καταγγελία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περί ρωσικής απόπειρας ανάμιξης στην εκλογική διαδικασία, υπερασπίστηκε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα στο στόχαστρο του έβαλε τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στη 3η Σύνοδο Κορυφής της Τουρκικής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε:

«Λένε ‘Τουρκία χωρίς Ερντογάν’. Τι σας έχει κάνει ο Ερντογάν;” Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε “ρεκόρ” λέγοντας ότι ο Ερντογάν πρέπει να ηττηθεί. Είναι όλα καταγεγραμμένα. Είστε αδύναμοι, αξιολύπητοι. Όταν ο Μπάιντεν το είπε αυτό, δεν είπα γιατί το είπε. Όταν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα πω και μπράβο. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι κατώτερες από εκείνες με την Αμερική».

Και συνέχισε λέγοντας «Ο κ. Κεμάλ επιτίθεται τώρα στη Ρωσία, λέγοντας: “Θα επιβάλω τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία”. Ποιος είσαι εσύ που θα επιβάλλεις κυρώσεις στη Ρωσία;”. Για παράδειγμα, ο Μακρόν στη Γαλλία. Είναι ένα απρόβλεπτο πρόσωπο. Μια μέρα τον κοιτάς και έχει φιλική διάθεση και λες: “Ας μην ξανακάνουμε αυτά τα λάθη”. Τον κοιτάς και σου λέει “όχι, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα”. Μετά αρχίζει να μιλάει εναντίον μας δεξιά και αριστερά. Δεν λειτουργεί έτσι ένας πολιτικός άνδρας. Δεν μπορείς να διοικήσεις ένα κράτος με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διατηρείς καλές σχέσεις με όλους, δεν μπορείς να σπας τους δεσμούς, μπορεί να υπάρξει ανάγκη μια μέρα. Μπορεί να σε χρειαστεί, μπορεί να τον χρειαστείς».

Και συνέχισε: «Παρόλο που έχουμε μεγάλη φιλία με τον Μπάιντεν για να με επισκέπτεται ακόμη και στο σπίτι μου, όπως κι εμείς στην Αμερική έχουμε ίδιες σχέσεις μαζί τους, είτε είναι η σύζυγός μου είτε εγώ, με προσέβαλε που έκανε αυτή τη δήλωση.  Ποτέ δεν διέκοψα τις σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν επειδή η Αμερική δεν έχει θετική άποψη για τη Ρωσία. Το πιο σοβαρά έσοδα προέρχονται από τη Ρωσία».

Παράλληλα, σε διακαναλική συνέντευξή του που μεταδόθηκε από 18 κανάλια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Απαντώντας στην ίδια συνέντευξη σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τζανσου Τζανάν για το αν αποχωρήσει από την εξουσία αν χάσει τις εκλογές είπε: «Γελοία ερώτηση. Ήρθαμε στην εξουσία με δημοκρατικά μέσα. Αν το έθνος μου αποφασίσει διαφορετικά, θα κάνω αυτό που μας ζητάει η δημοκρατία. Θα θεωρήσουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα βγει από την κάλπη νόμιμο», είπε ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε: «Δεδομένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη βούληση του έθνους, θα τα δούμε όλα πολύ καθαρά το βράδυ της Κυριακής».

Κιλιτσντάρογλου: «Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι τρομακτικές»

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημέρων με φόντο τις κάλπες. «Πάμε σε πόλεμο; Τεθωρακισμένα οχήματα, ζητούν τα πρακτικά. Εκλογές έχουμε. Πριν, έλεγαν ‘αν έρθει η αντιπολίτευση, θα γίνει πραξικόπημα’. Τώρα το εκφράζουν αυτό με διαφορετική γλώσσα. Οι δηλώσεις του Ερντογάν και άλλων είναι τρομακτικές», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Ο λαός έχει κάνει ήδη την επιλογή του», συνέχισε και αναφέρθηκε στη Ρωσία λέγοντας: «Ήταν καθήκον μου να κάνω αυτή την προειδοποίηση. Εάν παρεμβαίνουν στο εκλογικό σας σύστημα, αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Σχετικά Άρθρα