Μεγάλες ανατροπές στις εκλογές της Τουρκίας – Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό – Φήμες για νέα απόσυρση μετά τον Ιντζέ – Κατηγορίες για ανάμιξη της Μόσχας

 Μεγάλες ανατροπές στις εκλογές της Τουρκίας – Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό – Φήμες για νέα απόσυρση μετά τον Ιντζέ – Κατηγορίες για ανάμιξη της Μόσχας

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απειλεί ανοιχτά την παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις λίγο πριν από τις κάλπες ενδέχεται να ωφελήσουν τον ηγέτη του CHP. Παράλληλα, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία και παραπληροφόρηση με τη χρήση ακόμη και μεθόδων deepfake (σ.σ. πλαστών ηχητικών ντοκουμέντων ή βίντεο, με ψηφιακή επεξεργασία).

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το περιεχόμενο Deep Fake και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτήν τη χώρα. Εάν επιθυμείτε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη συνεργασία και τη φιλία», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτηση στο Twitter τόσο στην τουρκική όσο και στη ρωσική γλώσσα.

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ δημιουργεί νέα δεδομένα λίγες μόλις ημέρες πριν την εκλογική μάχη. Ο επικεφαλής του κόμματος Memleket ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κούρσα για την προεδρία με τα ερωτήματα να είναι αρκετά. Ο Ιντζέ είχε ακυρώσει από χθες τις προεκλογικές του εμφανίσεις επικαλούμενος λόγους υγείας και σήμερα επισημοποίησε το τέλος της διαδρομής. Στελέχη του κόμματος εκτιμούσαν ότι η υποψηφιότητά του θα δημιουργούσε εμπόδια για τη νίκη   Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ερντογάν, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχε δεχθεί απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. 

Μετά τις εξελίξεις αυτές δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αναλύσεις με το πρακτορείο Reuters να εκτιμά ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και δεν αποκλείεται να του φέρει τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

  • Τελευταία δημοσκόπηση, μάλιστα, της εταιρείας Konda καταγράφει ότι η υποστήριξη στον επικεφαλής του CHP αυξάνεται στο 49,3%, ενώ τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν είναι το 43,7%. 

Η έρευνα διεξήχθη πριν από τις ανακοινώσεις Ιντζέ και δεν αποκλείεται οι ψηφοφόροι του να κατευθυνθούν προς τον Κιλιτσντάρογλου ανεβάζοντας τα ποσοστά του ακόμη και πάνω από το 50%. 

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία ξέσπασε έντονη φημολογία ότι και ο ακροδεξιός υποψήφιος, πρώην βουλευτής του Μπαχτσελί, Σινάν Ογκάν ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την κούρσα και θα προβεί αύριο σε σχετικές ανακοινώσεις.

  • Ο ίδιος ακύρωσε την αυριανή προγραμματισμένη περιοδεία του στην Αττάλεια, πυροδοτώντας τις φήμες. Πάντως με τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ογκάν διέψευσε την είδηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους».

Παρά τις προβλέψεις, παρά την έντονη φημολογία και την αρθρογραφία σε δυτικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία, κάνει μεγάλες ανακοινώσεις και δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προεδρία.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει θέσει ως βασικό στόχο να εξασφαλίσει ότι οι εκλογές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο και ίσως να το καταφέρει αν και η απόσυρση Ιντζέ έρχεται να προκαλέσει ακόμη ένα πλήγμα.

Ο ίδιος, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξάνει τον κατώτερο μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους στις 22.000 λίρες (λίγο περισσότερα από 1.100 δολάρια) αναπροσαρμόζοντας τα μισθολόγια των εργαζομένων και συμπαρασύροντας, ουσιαστικά, και τις απολαβές των συνταξιούχων. 

  • Έκανε, ακόμη, κι ένα άνοιγμα προς τους Κούρδους προκαλώντας αίσθηση, καθώς μίλησε για τον «Αιώνα της Τουρκίας» που θα χτίσουμε μαζί με «τα αδέλφια μας τους Κούρδους» για μια πιο ελεύθερη, ειρηνική και επιτυχημένη Τουρκία.

«Εκείνοι που προσπαθούν να αναστήσουν την παλιά Τουρκία υπό την απειλή της τρομοκρατίας θα μας βρουν απέναντί τους. Εκείνοι που βάζουν όπλα στα χέρια των παιδιών θα μας βρουν μπροστά τους» ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Τούρκου προέδρου.

Σχετικά Άρθρα