Υποκλοπές: Ομολογία ότι είναι σκάνδαλο από Μητσοτάκη – Χωρίς απάντηση το “σφυροκόπημα” Τσίπρα – Ανδρουλάκη

 Υποκλοπές: Ομολογία ότι είναι σκάνδαλο από  Μητσοτάκη – Χωρίς απάντηση το “σφυροκόπημα” Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Αλλεπάλληλα λάθη για το θέμα των υποκλοπών, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ομολόγησε την ύπαρξη του σκανδάλου ανέδειξε το debate των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός σε ορισμένες από τια απαντήσεις που αφορούσαν τις υποκλοπές προχώρησε σε δηλώσεις που δημιουργούν νέα ερωτήματα.

Ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο» το θέμα που μέχρι πρότινος για Μαξίμου και κυβέρνηση ήταν «υπόθεση υποκλοπών», παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» για να συμπληρώσει ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προσθέσει ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Π. Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη «δεν ήταν επαρκείς».

Η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Κ. Μητσοτάκη:

  • «Είχατε πει τότε ότι δεν γνωρίζατε, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στην απόλυτη ευθύνη σας. Θα ήθελα να μας πείτε λίγο πριν τις εκλογές να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ένας αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται ένα μέτρο μακριά από εσάς, κι αν είναι κίνδυνος για την δημοκρατία. Θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί του ζητάει να τον ψηφίσει σε λίγες μέρες, αλλά και ένας εν ενεργεία τότε υπουργός σας».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός σημείωσε:

  • «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Επειδή όμως μιλάμε για κράτος δικαίου, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών». 

Φυσικά, οι παραδοχές αυτές από πλευράς πρωθυπουργό φέρνουν σε δεινή θέση τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, όμως και ο ίδιοςο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνε εντελώς εκτεθειμένος, καθώς οι διευκρινίσεις του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, μάλλον διαψεύδουν τα όσα ισχυριζόταν εδώ και μήνες περί άγνοιας για τους λόγους παρακολούθησής του.

Και όπως, μόλις, χθες σχολίασε στην συνέντευξη Τύπου για την έκθεση της PEGA η Σόφι ιντ Βελντ: Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι μόλις η κυβέρνησή του ανέλαβε, ο νόμος άλλαξε και η ΕΥΠ πέρασε υπό την άμεση ευθύνη του πρωθυπουργού. Ή ήξερε, τότε έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ή δεν ήξερε ενώ έπρεπε να γνώριζε, που είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα.

  • Το ατόπημα του πρωθυπουργού δεν πέρασε ασχολίαστο από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να τοποθετηθεί εκτός ερώτησης για το ζήτημα, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει αμέσως εξηγήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά:

  • Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Αισθάνομαι λίγο αμήχανα να κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, στον κύριο Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κύριο Ανδρουλάκη. Και ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός».

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» και ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτάται:

– Αφού δεν παρακολουθούταν για εθνικούς λόγους ο κ. Ανδρουλάκης, ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε; 

– Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους; 

Και κάτι ακόμα: ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Άραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε;

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα.

Ήξερε, αυτό που ήξεραν όλοι οι πολίτες, πως η απάντησή του σε ένα ερώτημα για τις παρακολουθήσεις θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών.

Και τώρα τα ερωτήματα μετά την απάντηση του κ.  Μητσοτάκη είναι: 

– Αφού δεν παρακολουθούταν για εθνικούς λόγους ο κ. Ανδρουλάκης, ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε; 

– Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους; 

Και κάτι ακόμα: ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Άραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε;

Σχετικά Άρθρα