Καρκίνος των ωοθηκών: Η σιωπηλή νόσος και η θεραπεία με τους PARP αναστολείς

 Καρκίνος των ωοθηκών: Η σιωπηλή νόσος και η θεραπεία με τους PARP αναστολείς

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών (World Ovarian Cancer Day), με πρωτοβουλία ιατρικών εταιρειών και οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό την επαρκή ενημέρωση των γυναικών αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη νόσο.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 63 έτη, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της είναι 1.6%, με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν την αντίστοιχη γενετική προδιάθεση.

Παρόλο που είναι λιγότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή τον καρκίνο του ενδομητρίου, είναι ο πιο θανατηφόρος, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτόν αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πολλές φορές τα συμπτώματα συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες (όπως το ευερέθιστο έντερο) και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.
Μέχρι πρόσφατα, τα δεδομένα για τον προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών ήταν ότι αποτελούσε ένα δυσίατο νόσημα, που χαρακτηριζόταν από υψηλό ποσοστό υποτροπών μετά την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση.

PARP αναστολείς: Μία ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική δυνατότητα για τον προχωρημένο καρκίνο  των ωοθηκών

Με αφορμή την, Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών, τοlibre μίλησε με την Ογκολόγο – Παθολόγο, Ελένη Γαλάνη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Γυναίκες στην Ογκολογία» (W4O Hellas), για τις εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης, με τη συνδρομή των PARP αναστολέων, που αποτελούν μια καινούργια και ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική δυνατότητα για όλες τις ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών.

«Ως προς την έγκαιρη διάγνωση, δεν υπάρχει κάποιο ικανοποιητικό screening test ή κάποιος προσυμπτωματικός έλεγχος, που να μας δίνει τη δυνατότητα να διαγνώσουμε πιο νωρίς τον καρκίνο των ωοθηκών. Έτσι, δυστυχώς, ως προς την πρόγνωση, παραμένουμε στάσιμοι, με τη νόσο να εξακολουθεί να αποτελεί έναν ‘σιωπηλό φονιά’, όπως λέμε συνήθως, που γίνεται αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο με την εκδήλωση των συμπτωμάτων, τα οποία είναι κοιλιακή διάταση, δυσφορία, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος. Να τονίσουμε, πάντως, ότι πρέπει η γυναίκα να είναι συνεπής με τον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο.

Ως προς την θεραπευτική αντιμετώπιση, όμως, η μεγάλη διαφορά που έχουμε τα τελευταία χρόνια αφορά στην εισαγωγή στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών των PARP inhibitors, οι οποίοι πραγματικά έχουν σημαντικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αυτή η εξέλιξη έχει προκύψει μέσα από την μοριακή ανάλυση του καρκίνου των ωοθηκών.

Όταν μία γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών, πρέπει να κάνει -όπως ορίζουν και οι παγκόσμιες οδηγίες- μοριακό έλεγχο να δει αν υπάρχει κάποια παθολογική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA 2, τα οποία ως γνωστόν σχετίζονται και με τον καρκίνο του μαστού. Μία ασθενής με καρκίνο των ωοθηκών έχει 20% πιθανότητα να έχει μία τέτοια μετάλλαξη. Αυτό σχετίζεται και με το πώς παρακολουθούμε την οικογένεια αλλά και με τη θεραπεία της ίδιας.

Τα αποτέλεσμα πολλών σχετικών μελετών δίνουν ελπίδες ότι η χρήση των PARP αναστολέων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συνολική επιβίωση σε όλες τις ομάδες ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, όχι μόνο στις ασθενείς που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2. Επομένως, οι PARP αναστολείς αποτελούν μια καινούργια και ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική δυνατότητα για όλους τους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών».

Σχετικά Άρθρα