Έπεσε στο 3% ο πληθωρισμός, αλλά τα τρόφιμα στο 11,4% τον Απρίλιο – Σε λάδι, ψωμί και γαλακτομικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις

 Έπεσε στο 3% ο πληθωρισμός, αλλά τα τρόφιμα στο 11,4% τον Απρίλιο – Σε λάδι, ψωμί και γαλακτομικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον μήνα Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 3% έναντι 4,6% τον Μάρτιο, όμως ο δείκτης των τροφίμων παραμένει ψηλά καθώς καταγράφηκε στο 11,4%.

Σημειώνεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Αρωγός για τη νέα επιβράδυνση στην άνοδο τιμών είναι οι μειωμένες τιμές στο ρεύμα κατά 29,9% και φυσικού αερίου κατά 25,1, ενώ αντίθετα αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα και ποτά, κατά 11,4%, κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 3% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις εξής κατηγορίες:

  • 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
  • 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές τιμών τον Απρίλιο ανά προϊόν:

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του μηνός Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,5% έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο ΕνΔΤΚ τον Απρίλιο παρουσίασε αύξηση 1,1%, σε σχέση με τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,8% έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021.