Debate των έξι στην ΕΡΤ: Η στρατηγική Μητσοτάκη – Τι θα πει για οικονομία, τι θα απαντήσει για υποκλοπές – Οι θέσεις Τσίπρα, Ανδρουλάκη

 Debate των έξι στην ΕΡΤ: Η στρατηγική Μητσοτάκη – Τι θα πει για οικονομία, τι θα απαντήσει για υποκλοπές – Οι θέσεις Τσίπρα, Ανδρουλάκη

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργού καθώς σήμερα το βράδυ θα διεξαχθεί το πολυαναμενόμενο debate ενόψει των εκλογών της 21ης Μαίου.

Στην «τηλεμαχία», οι έξι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα διασταυρώσουν τα  ξίφη τους σε έξι πεδία: 1ον  Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2ον  Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, 3ον  Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4ον Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος 5ον  Περιβάλλον και Ενέργεια και 6ον Νέα γενιά. Μετά την ολοκλήρωση των θεματικών πεδίων οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν μια σύντομη τοποθέτηση για οποιο θέμα επιλέξουν. 

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως η χρονική συγκυρία είναι ιδανική για τη ΝΔ καθώς το debate διεξάγεται στον απόηχο των δηλώσεων Τσακαλώτου περί παράλληλου τοπικού νομίσματος και της προτάσεως του Γιάννη Βαρουφάκη για το σχέδιο «Δήμητρα».

  • Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν πως η πιο καθοριστική και η πιο ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα του debate θα είναι η οικονομία.

Σε αυτό το πεδίο ο πρωθυπουργός θα ασκήσει σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το οικονομικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει όσο και για τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του για τα θεωρητικά νομίσματα.  Απο την Πειραιώς τονίζουν πως η χθεσινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει το αφήγημα της αντιπολίτευσης και δικαιώνει την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς τα επίσημα στοιχεία αποδυκνύουν πως μειώνονται οι κοινωνικές ανισότητες και ο κίνδυνος φτώχειας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στο «κάδρο» και τις προτάσεις του Γιάννη Βαρουφάκη για την οικονομία επιδιώκοντας να περάσει το μήνυμα προς τους πολίτες πως παρά τα όσα λένε Τσίπρας και Βαρουφάκης βρίσκονται ακόμα σε ιδεολογική ταύτιση.  

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί – πλην του Νίκου Ανδρουλάκη – κατά καιρούς είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στην Βουλή για αρκετά ζητήματα. Σήμερα, θα είναι πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Είναι βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει την συζήτηση στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών διότι από την Πειραιώς εκτιμούν πως η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, θα ζητήσει από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να λάβουν ξεκάθαρες θέσεις.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει την πρόταση του περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» και αν σκοπεύει να κάνει «κυβέρνηση ηττημένων». Παράλληλα, θα ασκήσει πιέσεις προς το Νίκο Ανδρουλάκη για να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής κυβέρνησης αλλά και για το πρόσωπο που θα προτείνει ως πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή θα καλέσει τον Γιάννη Βαρουφάκη να αποκαλύψει τις προθέσεις του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, θα προκαλέσει τον Κυριάκο Βελόπουλο να απαντήσει στο κάλεσμα του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  •  Στην Πειραιώς θεωρούν πως το δεύτερο ευνοϊκό πεδίο που έχουν είναι η θεματική ενότητα για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της χώρας και πως η ΝΔ έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Η αμυντική θωράκιση της χώρας, το μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ασφαλώς το επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζει πως βασική επιδίωξη των πολιτικών του αντιπάλων θα είναι να στρέψουν την συζήτηση στο ζήτημα των υποκλοπών. Σύμφωνα με πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news και το ΠΑΣΟΚ για ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα δόθηκε ήδη απο χθες όπου κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως “ λίγες  ώρες αφότου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κα Τσαπανίδου, δήλωσε ότι η Επιτροπή PEGA κατέδειξε τον Πρωθυπουργό ως «αρχιερέα των υποκλοπών», η εισηγήτρια της PEGA, ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, την οποία η Κουμουνδούρου είχε αναγορεύσει σε φωνή της αλήθειας,  παραδεχόταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ότι η έρευνα της PEGA δεν εντόπισε οποιαδήποτε απόδειξη ή έστω ένδειξη περί εμπλοκής του Πρωθυπουργού στην υπόθεση, σε απόλυτη αντίθεση με τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεταν μάλιστα πως το μόνο που απομένει, σε  λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι η οσμή μιας ακόμα προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει στο εκλογικό σώμα την κάλπικη εικόνα μιας δυστοπικής Ελλάδας, όπου δήθεν κυριαρχούν η ανομία, η διαφθορά και σκοτεινοί μηχανισμοί. 

Τι θα πουν Τσίπρας Ανδρουλάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, επενδύει στην επικοινωνιακή του ευχέρεια και στις άτυπες κόντρες με τον Μητσοτάκη (έπεται, άλλωστε, στην σειρά των απαντήσεων, σε όλες τις ενότητες πλην μιας), ενώ όλα δείχνουν πως θα επιμείνει στην ίδια ήπια στάση που διατηρεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο του προσκλητηρίου για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» -με έμφαση στα 11 σημεία του «συμβολαίου για την Αλλαγή» πάνω στα οποία η Κουμουνδούρου θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί η σύγκλιση.

Με το μυαλό του στον διμέτωπο που συνεχίζεται όλο και πιο έντονος στον δρόμο προς την κάλπη θα καταφθάσει στο Ραδιομέγαρο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανάμεσα στις οποίες και αυτές για τον επόμενο πρωθυπουργό, ενώ βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται προγραμματικές και πιο συμβολικές επικλήσεις.

Σχετικά Άρθρα