Αποκάλυψη “βόμβα” Nordic Monitor: Σχέδιο φυγής των φίλων του Ερντογάν

 Αποκάλυψη “βόμβα” Nordic Monitor: Σχέδιο φυγής των φίλων του Ερντογάν

Όπως γράφει στο Nordic Monitor o αυτοεξόριστός στη Στοκχόλμη Abdullah Bozkurt οι φίλοι του Ερντογάν έθεσαν σε κίνηση σχέδια για να φύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Μαζεύουν τα κλεμμένα τους δισ. και χρυσά διαβατήρια. Φοβάται αποκαλύψεις ο Ερντογάν.

Πολλές αναφορές από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έδειξαν ότι οι συγγενείς και οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκτησαν ακίνητα και εξασφάλισαν άδειες παραμονής σε άλλες χώρες καθώς και μεταφέρουν μέρος του πλούτου τους στο εξωτερικό, ειδικά σε υπεράκτιους λογαριασμούς, ως μέρος του σχέδια διαφυγής και έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εκλογικής ήττας στις 14 Μαΐου.

Μερικές από τις χώρες που προσδιορίζονται ως καταφύγια για τους φίλους του Ερντογάν που έχουν πλουτίσει μέσω υπεξαίρεσης, μίζες, διεφθαρμένων προγραμμάτων και οργανωμένου εγκλήματος είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαυροβούνιο, που προσφέρουν άδεια διαμονής για να προσελκύσουν επενδυτές στο πλαίσιο των λεγόμενων προγραμμάτων Golden Visa ή Golden Passport. Κάποιοι έχουν μεταφέρει τα μέλη της οικογένειάς τους στις ΗΠΑ και προσπαθούν να εξασφαλίσουν άδειες παραμονής, ενώ άλλοι έχουν κάνει προετοιμασίες στο Κατάρ, το οποίο κυβερνάται από τον σύμμαχο του Ερντογάν, την οικογένεια αλ-Θάνι.

Μυστική απαγόρευση εξόδου για 1.000 άτομα

Για να αποτρέψει την πτήση, η κυβέρνηση Ερντογάν φέρεται να επέβαλε μυστική απαγόρευση ταξιδιού σε περίπου 1.000 άτομα που συνεργάζονται στενά με το καθεστώς εδώ και χρόνια. Ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι μετακομίσουν στο εξωτερικό, μπορεί να αποκαλύψουν τις βρώμικες συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν, εάν δέχονταν πίεση και δημιουργήσουν πονοκέφαλο σε αυτόν και την οικογένειά του. Εάν δε γίνει γνωστή η προετοιμασία της εξόδου, ο Ερντογάν ανησυχεί ότι μπορεί επίσης να υπονομεύσει την εκστρατεία επανεκλογής του και μπορεί να έχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα και τη μελλοντική βιωσιμότητα του καθεστώτος του, εάν κερδίσει τις εκλογές.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα Golden Visa της Πορτογαλίας, βάζοντας την Τουρκία στην τρίτη θέση μεταξύ όλων των χωρών των οποίων οι υπήκοοι ζήτησαν βίζα διαμονής, μετά την Κίνα και τη Βραζιλία.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι 547 Τούρκοι απέκτησαν άδεια διαμονής μεταξύ 2012 και 2023 μόνο στην Πορτογαλία. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία ήταν αυτόματα επιλέξιμα για άδειες διαμονής.

Ομοίως στην Ελλάδα, οι Τούρκοι ακολουθούν τους Κινέζους στην απόκτηση άδειας διαμονής μέσω επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο παρόμοιου προγράμματος Golden Visa. Μεταξύ 2014 και 2022, 631 Τούρκοι έγιναν κάτοικοι σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν τροποποιήσει τους νόμους και τους κανονισμούς τους για να περιορίσουν τα προγράμματα Golden Visa ή έχουν δυσκολέψει τους αιτούντες να αποκτήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξασφάλιση τέτοιων βίζας από την Τουρκία.

Μερικά από τα άτομα που αποκαλύφθηκαν ότι έκαναν επενδύσεις σε ακίνητα σε άλλες χώρες περιλαμβάνουν τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φέρεται να έχει μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Camellia House στο συγκρότημα Vista Chelsea Bridge, αξίας σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου λιρών.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Muhammed Yakut, έναν καταδικασμένο εγκληματία και προσωπικότητα του οργανωμένου εγκλήματος που είχε εργαστεί για την κυβέρνηση Ερντογάν και είχε στενή σχέση με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στο παρελθόν. Ο Γιακούτ στράφηκε εναντίον του Ερντογάν και άρχισε να ρίχνει τη βρωμιά σε αυτόν και τους συνεργάτες του από την εξορία στη Γερμανία μετά από αυτό που περιέγραψε ότι υπέστη οικονομικές απώλειες και απωθήθηκε άδικα από επιχειρηματικές συμφωνίες στις οποίες συμμετείχε.

Είπε ότι ο Τσαβούσογλου απέκτησε το ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο ευγενική προσφορά του Metin Güneş, μιας άλλης φιγούρας του οργανωμένου εγκλήματος που έχει επίσης ένα διαμέρισμα στο ίδιο πολυτελές συγκρότημα στο Λονδίνο. Ο Τσαβούσογλου έκανε τον Γκιουνές τιμητικό σύμβουλο για την Αϊτή και του παρείχε διπλωματικά προνόμια με αντάλλαγμα την απόκτηση του διαμερίσματος.

Ο Güneş παρείχε επίσης γυναίκες συνοδούς για τον υπουργό Εξωτερικών στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Le Méridien στη γειτονιά Etiler της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Yakut, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Güneş προτού οι δυο τους να τσακωθούν τους τελευταίους μήνες.

Και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, είναι άλλο ένα άτομο που έχει εφαρμόσει το σχέδιο διαφυγής του, σύμφωνα με πληροφορίες στην τουρκική πρωτεύουσα. Φοβάται ότι θα λογοδοτήσει για τη βρώμικη και λαθραία δουλειά που έχει κάνει για τον Ερντογάν εάν αλλάξει η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε τον γιο του Χαλίτ Φιντάν στις ΗΠΑ για να διερευνήσει επιλογές διαμονής.

Η οικογένεια Φιντάν πλούτισε στην Τουρκία με διεφθαρμένα σχήματα, ειδικά πουλώντας προϊόντα που εισήγαγε από το εξωτερικό στη MIT σε συμβόλαια χωρίς διαγωνισμούς στο πλαίσιο εταιρειών κέλυφος. Ο Φιντάν και ο γιος του προστατεύονταν από νομικά προβλήματα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος είχαν επισημανθεί σε μια έρευνα για την τρομοκρατία της Quds Force που ξεκίνησε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη από εισαγγελείς και συνεχίστηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο Ερντογάν «σκότωσε» την έρευνα, εμποδίζοντας την υπόθεση να προχωρήσει στο δικαστήριο για απαγγελία κατηγοριών και δίκη. Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι οι Φιντάν ήταν σε στενή επαφή με τον Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, ο οποίος καταδικάστηκε και εξέτισε ποινή για δεσμούς με τη δύναμη Quds στο παρελθόν.

Η έρευνα έδειξε ότι ο γιος του Yazıcıoğlu, Seccat Yazıcıoğlu, μιλούσε συχνά με τον Halit στο τηλέφωνο και επισκεπτόταν πολλές φορές το ασφαλές σπίτι του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών στα κεντρικά γραφεία του MIT. Οι αστυνομικοί ερευνητές παρακολουθούσαν τον Yazıcıoğlu, υποκλοπούσαν το τηλέφωνό του και χαρτογραφούσαν το δίκτυό του στην Τουρκία για να ξεκινήσουν μια καταστολή των κελιά της Quds Force.

Οι εταιρείες του Μπιναλί Γιλντιρίμ και η κοκαΐνη

Ο πρώην πρωθυπουργός Binali Yıldırım, στενός έμπιστος του προέδρου Ερντογάν, και οι γιοι του Erkam Yıldırım και Bülent Yıldırım, έχουν πολλές εταιρείες στο εξωτερικό, ειδικά στη Μάλτα και την Ολλανδία, με επίκεντρο τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με ορισμένες εγγεγραμμένες ως offshore εταιρείες. Δύο από αυτές τις εταιρείες στη Μάλτα – η Black Eagle Marine Co. και η Black Eagle Marine Co. Ltd. – έκλεισαν το 2019 αφού εκτέθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) το 2017.

Ο Erkam Yıldırım, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Binali Yıldırım, φωτογραφήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας, σε επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας, αν και δεν είχε επίσημη ιδιότητα. Πιστεύεται ότι είχε πάει εκεί για να κανονίσει τη διακίνηση κοκαΐνης από την Κολομβία.

Πόσες εταιρείες και πλοία κατέχει και ελέγχει άμεσα ή έμμεσα η οικογένεια δεν είναι γνωστό. Μια κοινοβουλευτική ερώτηση το 2016 ανέφερε ότι η οικογένεια είχε 30 πλοία. Η αξία μιας μεμονωμένης εταιρείας που κατέχει η οικογένεια στην Ολλανδία εκτιμάται ότι είναι 26 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Hüsnü Bozkurt. Οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον τότε πρωθυπουργό Γιλντιρίμ για τα αμφιλεγόμενα εμπορικά του συμφέροντα έμειναν αναπάντητα.

Επιπλέον, ο στόλος της οικογένειας φέρεται να χρησιμοποιείται για τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με τη βοήθεια του Erkam Yıldırım, σύμφωνα με τον Καναδό Τούρκο δημοσιογράφο Said Sefa, ο οποίος είπε ότι έλαβε πληροφορίες από εμπιστευτικές πηγές στο εσωτερικό. η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ερκάμ, ο ίδιος τοξικομανής σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε ο Γιακούτ την περασμένη εβδομάδα, εντοπίστηκε στη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο του 2020 ενσωματωμένος στην επίσημη τουρκική αντιπροσωπεία, αν και δεν είχε επίσημη θέση στην κυβέρνηση. Υποστηρίχθηκε ότι πήγε στο Καράκας για να βρει μια νέα διαδρομή αφού οι κολομβιανές αρχές κατέσχεσαν 4,9 τόνους ναρκωτικών με προορισμό την Τουρκία τον Ιούνιο του 2020.

Τα μέλη της οικογένειας έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων κρυμμένη στο εξωτερικό και διαμένουν σε ξένες χώρες, έτοιμα να εγκαταλείψουν την Τουρκία εάν ο Ερντογάν εκδιωχθεί από την εξουσία στις εκλογές.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν που έλαβε άδεια διαμονής στο εξωτερικό είναι η Zehra Taşkesenlioğlu, η οποία μετέφερε ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα, όπου αγόρασε ακίνητα. Η Taşkesenlioğlu φέρεται να έχει τσεπώσει εκατομμύρια τουρκικές λίρες από ένα σχέδιο απάτης στο Borsa Istanbul, το τουρκικό χρηματιστήριο, σε συνωμοσία με τον αδελφό της, πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Κεφαλαιαγοράς (SPK) Ali Fuat Taşkesenlioğlu και τον Serkan Taranoğlu, πρώην σύμβουλο του Ερντογάν.

Οι αποκαλύψεις του Πεκέρ

Ο Sedat Peker, ένας μαφιόζος που συνεργαζόταν με τον Ερντογάν στο παρελθόν, αποκάλυψε πέρυσι ένα δίκτυο δωροδοκίας και διαφθοράς στο χρηματιστήριο της Τουρκίας και αποκάλυψε πώς πλούτισαν τα αδέρφια Taşkesenlioğlu. Ο Peker είπε ότι η οικογένεια Taşkesenlioğlu ζήτησε δωροδοκία 12 εκατομμυρίων λιρών (658.000 $) από την Mine Tozlu Sineren, την ιδιοκτήτρια της Marka Investment Holding, για την επεξεργασία του αιτήματος της εταιρείας της για έκδοση νέων μετοχών μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η Sineren επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Peker σε ζωντανή μετάδοση και είπε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις αρχές παρά τις καταγγελίες της.

Τον Αύγουστο του 2022 ο Ünsal Ban, πρώην σύζυγος του Taşkesenlioğlu, συνελήφθη από την αστυνομία καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Ελλάδα με ταχύπλοο. Η αναχώρησή του από την Τουρκία θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να αποκαλύψει τις πρακτικές διαφθοράς του Ερντογάν και η κράτηση ήταν ο μόνος τρόπος για να παραμείνει στην Τουρκία. Ο Μπαν απελευθερώθηκε από την κράτηση σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Φεβρουάριο του 2023.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα βοηθήσουν οι προσπάθειες του Ερντογάν να εμποδίσει τους φίλους του να διαφύγουν στο εξωτερικό. Αλλά σίγουρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το έπος του Reza Zarrab, ενός Ιρανού πράκτορα που ξέπλενε κρατικά κεφάλαια του Ιράν δωροδοκώντας Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ στράφηκε εναντίον του Ερντογάν μετά τη σύλληψή του από το FBI τον Μάρτιο του 2016 και ομολόγησε την ενοχή του το 2017 μετά την απαγγελία του κατηγορουμένου από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ. Κατέθεσε ως κυβερνητικός μάρτυρας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, παρέχοντας καταδικαστικά στοιχεία για τη συμμετοχή του Ερντογάν σε ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του Ιράν και εξηγώντας πώς αξιοποίησε τουρκικές τράπεζες για να αποφύγει τις κυρώσεις στο Ιράν με τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια τέτοια μαύρη λίστα για 1.000 άτομα επιβεβαιώθηκαν εν μέρει την περασμένη εβδομάδα από τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της κρατικής δανείστριας Halkbank, ο οποίος καταδικάστηκε και εξέτισε ποινή στις ΗΠΑ για παραβίαση των νόμων των ΗΠΑ, ειδικά για τις κυρώσεις στο Ιράν.

Ο Ατίλλα στάλθηκε στην Τουρκία στις 23 Ιουλίου 2019 από τις αμερικανικές αρχές μετά την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης 28 μηνών. Χαιρετίστηκε ως ήρωας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ερντογάν, οι οποίοι αργότερα τον διόρισαν επικεφαλής της Borsa Istanbul ως ανταμοιβή για το ότι δεν έσπασε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο χρηματιστήριο στις 8 Μαρτίου 2021.

Την 1η Μαΐου 2023 ο Ατίλλα συνελήφθη από την αστυνομία στο αεροδρόμιο ενώ κατευθυνόταν στην Τουρκική Κύπρο για διακοπές με την οικογένειά του. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε και του ειδοποιήθηκε ότι του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Η ταξιδιωτική απαγόρευση, που επιβλήθηκε την ημέρα που παραιτήθηκε από την Borsa Istanbul, φάνηκε να είναι μια προληπτική κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν για να τον αποτρέψει από το να φύγει από τη χώρα σε περίπτωση που αποφασίσει να ρίξει τα φασόλια στο καθεστώς Ερντογάν.

Ο Atilla είπε προηγουμένως το διαβατήριο της συζύγου του, που ήθελε να τον επισκεφτεί ενώ βρισκόταν στη φυλακή στις ΗΠΑ, ακυρώθηκε και ότι της επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η οικογένειά του στην Τουρκία θα είχε πρόβλημα αν καταθέσει κατά της τράπεζας και της οικογένειας Ερντογάν κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Οι αποκαλύψεις βόμβας που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Ali Yeşildağ, πρώην έμπιστος του Ερντογάν που αποκάλυψε πώς το διεφθαρμένο δίκτυο έβαλε δισεκατομμύρια δολάρια στην τσέπη του προέδρου, υποδηλώνουν ότι οι φόβοι του Ερντογάν είναι βάσιμοι. Ο Yeşildağ κατέγραψε μια σειρά βίντεο και τα μοιράστηκε με τον ερευνητή δημοσιογράφο Cevheri Güven με έδρα τη Γερμανία για δημοσίευση όπου αποκάλυψε δωροδοκίες και μίζες σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς που εμπλέκεται προσωπικά σε χειραγώγηση σε συνεργασία με κυβερνητικούς αξιωματούχους Ερντογάν.

Ο Yeşildağ και τα δύο αδέρφια του -Hasan Yeşildağ και Zeki Yeşildağ- είναι γνωστοί ως οικονομολόγοι που διαχειρίζονται τον μυστικό πλούτο του Ερντογάν που κρύβεται σε διάφορες μπροστινές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η οικογένεια συνεργάζεται με τον Ερντογάν από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Ερντογάν διετέλεσε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοτικών πόρων. Ο Yeşildağ αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του αφού άρχισε να μοιράζεται πληροφορίες για την περιουσία του Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ορισμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί που συνδέονται με τον Ερντογάν και δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια διαμονής στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τουριστικές βίζες για να μεταφέρουν τις οικογένειές τους εκτός Τουρκίας πριν από τις εκλογές ως εφεδρικό σχέδιο. Θα αποφασίσουν εάν θα φέρουν τις οικογένειές τους πίσω στην Τουρκία με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση δεσμεύεται να ξεκινήσει έρευνες για τις πρακτικές διαφθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν και να τιμωρήσει όλους όσοι συνωμότησαν για να κλέψουν τα κρατικά κεφάλαια και τα χρήματα των φορολογουμένων εμπλεκόμενοι σε διεφθαρμένα σχήματα.

Πηγή Nordic Monitor 

Σχετικά Άρθρα