Τσίπρας: Τελική ευθεία με ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος – “Αξιοπιστία απέναντι σε λαθροχειρίες”

 Τσίπρας: Τελική ευθεία με ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος – “Αξιοπιστία απέναντι σε λαθροχειρίες”

Η μάχη των προγραμμάτων περνά μέσα από την αξιοπιστία τους. Το σκηνικό θυμίζει ’89 την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μάχη ενίσχυσης της αξιοπιστίας της πρότασής του απέναντι στα κατασκευασμένα έγγραφα της κυβέρνησης για το κόστος του Συμβολαίου για την Αλλαγή. Το θεωρητικό κείμενο της Ομπρέλας που έμεινε στα συρτάρια με το τοπικό νόμισμα ήρθε να καπελώσει τις λαθροχειρίες της ΝΔ με το ΓΛΚ.

Σκληραίνει η μάχη για την Κουμουνδούρου με τα χτυπήματα της κυβερνητικής παράταξης να στοχεύουν στο μαλακό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα της αξιοπιστίας έχει κυριαρχήσει στην προεκλογική σύγκρουση και αυτό με επιλογή της ΝΔ που αρνείται να βάλει στο ζύγι το δικό της πρόγραμμα απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νισάφι πια»

Η φράση με την οποία έκλεισε την ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να είναι δηλωτική της αγανάκτησής του για την τακτική της ΝΔ έδωσε ωστόσο μια ευκαιρία στον άλλοτε επικεφαλής της κίνησης των 53+ να συσπειρωθεί δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

  • «Κατηγορεί εμένα που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ρυθμίσαμε το χρέος… ότι ξαφνικά έγινα κάποιος άλλος και υιοθετώ απόψεις με τις οποίες έχω βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια» έγραψε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παίρνοντας σαφή θέση δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος με τον οποίο μετά τις εκλογές του 2019 βρέθηκε στα χαρακώματα στην εσωκομματική σκακιέρα.

Μιλώντας με προβεβλημένα στελέχη της Ομπρέλας που έχουν βρεθεί στα χαρακώματα στην εσωκομματική διαπάλη του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν θυμόταν τη διατύπωση αυτή στα κείμενα του εσωκομματικού διαλόγου, ούτε είχαν και ιδέα ότι είχε συμπεριληφθεί τέτοια αναφορά σε «τοπικά νομίσματα» για τη διευκόλυνση των περιφερειακών επενδύσεων.

Μπορεί αυτό το κείμενο να μπήκε σε καμία βάση συζήτησης επίσημα μέσα στο κόμμα και να απορρίφθηκε εν τη γενέσει της, το πλήγμα ωστόσο επικοινωνιακά είναι ισχυρό και ήδη γίνεται μια εκτεταμένη εκμετάλλευση από την κυβερνητική παράταξη για να εξισωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Λαβές για κριτική

Αυτή την ώρα αναγνωρίζεται ένας κίνδυνος οπισθοδρόμησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική κούρσα, κάτι που μπορεί να δώσει λαβές για κριτική ακόμη και από το μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και τη μερίδα εκείνη που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου.

  • Τυχόν μάλιστα κριτική της δεξιόστροφης πτέρυγας της Χαριλάου Τρικούπη ένα μόλις 24ωρο πριν την τηλεμαχία των εξι θα έδινε ένα ακόμη όπλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πετύχει το στόχο της αποδόμησης της προοδευτικής συνεργασίας στην οποία καλεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Κι αυτά την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επιχειρούσε τη μεγαλύτερη κατασκευασμένη προβοκάτσια κατά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζοντας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπαίνει σε προεκλογικά παιχνίδια κοστολογώντας προγράμματα προεκλογικά.

Εκείνος που καλείται τώρα να βγάλει το κάστανα από τη φωτιά είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει αυτή την προεκλογική μάχη.

Καλύτερα σφηνάκι….

Η σύγκριση με το 89 είναι αναπόφευκτη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις προβολές στο σήμερα. Και τότε οι κοριοί της κυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη επέφεραν ένα βαρύ πλήγμα στο πρόγραμμα για την παιδεία που είχε ως αποτέλεσμα να το κλέψει εξ’ολοκλήρου η ΝΔ.

Κατά αντιστοιχία σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στην αποδόμηση του προγράμματος του αντιπάλου έχοντας και εκείνος στήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης φίλων και αντιπάλων. Το πρώτο δείγμα ο Αλέξης Τσίπρας το έδωσε με το σύνθημα της νέα γενιάς το ΄93 όταν ο πατέρα Μητσοτάκης έταζε αυτοκίνητα στους νέους με εκείνους να απαντούν «καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη».

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το επικαιροποίησε με το «καλύτερα σφηνάκι, παρά τον Μητσοτάκη» για να καυτηριάσει την επανάληψη εξαγοράς των νέων ψηφοφόρων με το youth pass των 150€. Ίσως μάλιστα η ενδεδειγμένη τακτική απέναντι στα όσα κάνει η ΝΔ σε σχέση με τις ανακαλύψεις της να είναι το χιούμορ.

Ωστόσο στα υπαρκτά ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τη χώρα, τόσο η έκθεση της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις στη Ελλάδα όσο και οι προειδοποιήσεις του πρώην Υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου για τις αλχημείες με το δημόσιο και το γενικό χρέος της κυβέρνησης με εγγυήσεις τις ασφαλιστικές εισφορές να μην είναι για να τις παίρνει κανείς στην πλάκα.

Σχετικά Άρθρα