Εκλογές 2023/Δημήτρης Μπιργαλιάς: Οι φοιτητές να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται, δυναμώνοντας το ΚΚΕ

 Εκλογές 2023/Δημήτρης Μπιργαλιάς: Οι φοιτητές να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται, δυναμώνοντας το ΚΚΕ

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν στις κάλπες, στις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μάη, αλλά και λίγο πριν, στις 10 Μάη, στις φοιτητικές εκλογές.

Σε όλες τις κάλπες έχουν την δυνατότητα να δυναμώσουν τη δική τους φωνή, να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται. Να εκφραστεί και με τη ψήφο αυτό που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, η εκτίμηση στις θέσεις του ΚΚΕ, η κοινή δράση με τους κομμουνιστές, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.

Του Δημήτρη Μπιργαλιάς, υποψήφιου βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική που μπορεί να εκφράσει  αυτά που αισθάνεται η νεολαία: την οργή, την αγανάκτηση,  την αγωνία για το αύριο, τη θέληση να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα του συστήματος, την ελπίδα «να αλλάξει  κάτι».  Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός και η νεολαία, τόσο πιο αδύναμα θα είναι τα κόμματα που θα απαρτίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Στην πρώτη μεγάλη κάλπη της νεολαίας, στις φοιτητικές εκλογές, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία.  Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή, 11 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης και τιμωρίας της κυβερνητικής πολιτικής, των κομμάτων που ευθύνονται για το «διαρκές έγκλημα» ενάντια στη ζωή της νεολαίας. 

  • Έχουν την ευκαιρία να δυναμώσει η φωνή και ο αγώνας των φοιτητών, με δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους. Να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις τους για δωρεάν σπουδές, για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, για φοιτητική μέριμνα με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Μόνοι τους και όλοι μας! Αναδεικνύοντας ξανά 1η δύναμη τη «Πανσπουδαστική ΚΣ», το μοναδικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές να στείλουν «κουβά» την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών ως «συγχωροχάρτι» για την πολιτική της. Γι’ αυτό και βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και καλεί σε υπερψήφιση της κυβερνητικής παράταξης, της  ΔΑΠ.

Κάθε ψήφος στην «Πανσπουδαστική» είναι τείχος προστασίας απέναντι στην προσπάθεια υπονόμευσης των συλλόγων, στη διάλυσή τους. Απέναντι στην προσπάθεια της ΔΑΠ με όλους τους τρόπους να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, στήνοντας ένα ολόκληρο δίκτυο νοθείας, εκβιασμών, βίας, υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών. Οι φοιτητές στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές των συλλόγων τις προηγούμενες μέρες  έδωσαν την πρώτη ηχηρή απάντηση.

  • Φοβούνται την ψήφο των φοιτητών γιατί ξέρουν ότι θα καταδικάσουν την πολιτική υποβάθμισης των σπουδών, των πτυχίων, της εργασιακής τους προοπτικής. Θα καταδικάσουν την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την παράταξη του «σκύψτε το κεφάλι», της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, των διδάκτρων, των ενοικίων στις εστίες,  της απόσπασης του πτυχίου από την πρόσβαση στο επάγγελμα.  Την παράταξη  της διαφθοράς, των ρατσιστικών και φασιστικών απόψεων.

Φοβούνται την ψήφο των φοιτητών, γιατί ξέρουν ότι θα ξεσκεπάσει το παραμύθι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της νεολαίας, αφήνοντας την παράταξη του για ακόμα μια χρονιά να κονταροχτυπιέται με το «λευκό».  Θα στείλει μήνυμα σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές ότι απέναντι της θα βρει ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα που δεν θα μπορεί να το βάλει «στο χέρι». Ένα φοιτητικό κίνημα που στα σχέδια για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα απαντάει «εξαρτάται», ούτε «υπό προϋποθέσεις», όπως έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή της η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λινού.

  • Οι φοιτητές το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες τους απέδειξαν ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι δεν θα περιμένουν διάφορους «σωτήρες». Με την δράση τους κατάφεραν να παγώσουν την εφαρμογή ψηφισμένων νόμων, όπως την είσοδο την Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές τους, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι οι φοιτητές «δεν πρέπει να απαντάνε στην ένταση με ένταση», όπως χαρακτήριζε τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις!

Έδειξαν ότι δεν θα εγκλωβιστούν στα διάφορα σχέδια κάλπικης «ρήξης» που προτείνει το ΜΕΡΑ25 και οι δυνάμεις του στα ΑΕΙ. Και μόνο τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη για τα ελληνικά πανεπιστήμια να δει κανείς, αρκεί για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Από την πρόταση για ίδρυση σώματος ενστόλων στα Πανεπιστήμια, μέχρι τις δηλώσεις του για την ανάγκη απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας, ότι «φρίττει» όταν ακούει αριστερούς φοιτητές να ζητάνε επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι να οργίζεται κανείς με τις  δηλώσεις του ότι «πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό, επειδή έχουν μια οργή μέσα τους». Ευτυχώς, η νεολαία ξέρει καλά ότι οι φασίστες θρέφονται από το σύστημα της εκμετάλλευσης και όχι από τις “αποτυχίες” μας να εκφράσουμε την “οργή” τους,  αναγνωρίζει τον εγκληματικό τους ρόλο, με τον αγώνα της τους «πέταξε έξω» από τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, και τώρα με την ψήφο της  μπορεί να το επισφραγίσει.

  • Η πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. ξανά  μπορεί να δώσει νέα ώθηση σε χιλιάδες νέους και όχι μόνο, να κάνουν το βήμα, να εμπιστευτούν την δική τους δύναμη. Να μην τσιμπήσουν στους εκβιασμούς, και στα ψεύτικα διλήμματα, να κάνουν την ίδια περήφανη επιλογή και στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Γιατί οι χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, νέοι εργαζόμενοι που συναντηθήκαμε στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δώσαμε την υπόσχεση ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», δώσαμε την υπόσχεση να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην πολιτική που έχει γεμίσει «Τέμπη» τις ζωές μας. Τις επόμενες 15 μέρες, σε όλες τις κάλπες έχουμε την ευκαιρία αυτή η υπόσχεση να γίνει πράξη.

Σχετικά Άρθρα