ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη εκλογική εξίσωση – Πού στοχεύει το “Μητσοτάκης ή Αλλαγή”

 ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη εκλογική εξίσωση – Πού στοχεύει το “Μητσοτάκης ή Αλλαγή”

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας πατά γκάζι και όσο  πλησιάζει η ώρα της κάλπης βάζει πιο πιεστικά το δίλημμα στους πολίτες και δείχνει το σκληρό του πρόσωπο στους αντιπάλους του. Το σενάριο για κυβέρνηση με την απλή αναλογική υιοθετείται τώρα από όλα τα κόμματα και αυτό θα είναι απο τα όπλα του Αλέξη Τσίπρα στο debate.

Και αυτή η εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται σε one man show για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει ολοένα και πιο πιεστικά πλέον το κεντρικό δίλημμα στους πολίτες αλλά και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Το «Μητσοτάκης ή Αλλαγή» στοχεύει και στους ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν απογοητευτεί από την διακυβέρνησή του επιχειρώντας ταυτόχρονα και μια διείσδυση στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί μια τακτική που βασίζεται σε μια δύσκολη εκλογική εξίσωση. Την ώρα δηλαδή που απευθύνεται στους «βέρους ΝΔτες» όπως έχει πει, την ίδια στιγμή επιχειρεί να διεγείρει και τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των κεντρώων ψηφοφόρων στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

  • Την ίδια στιγμή μαχόμενος από κεντροαριστερές θέσεις δίνει και μια μάχη προς τα αριστερά του επιχειρώντας να φρενάρει τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ.

Σε αυτή τη φάση μάλιστα εκτιμούν από την Κουμουνδούρου ότι μετά την αποκάλυψη του ρόλου του κ. Βαρουφάκη λειτουργώντας ουσιαστικά ως παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια απαξίωσης της προοδευτικής συνεργασίας, ανακόπηκε και όποια διαρροή άρχισε να παρατηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά αποκαθηλώνοντας ουσιαστικά και το αντισυστηματικό χαρακτήρα της ψήφου στο ΜεΡΑ25.

Η αντιπαράθεση φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολυμέτωπο προεκλογικό πεδίο στο οποίο ωστόσο η θέση του αποδεικνύει και την εδραίωσή του ως ηγέτιδα δύναμη της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να το καταστήσει ως το βασικό του όπλο αποτελώντας ουσιαστικά την κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στο Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Για αυτό το λόγο και το δίλημμα Μητσοτάκης ή Αλλαγή θα τεθεί ως ζήτημα ζωτικής σημασίας στους πολίτες ακόμη πιο πιεστικά παραμονές της Κυριακής των εκλογών με τον ίδιο πλέον να παίρνει εξολοκλήρου πάνω του τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 11 σημεία μάλιστα για το συμβόλαιο Αλλαγής έχουν φέρει σε δύσκολη θέση ακόμη και το ΠΑΣΟΚ με στελέχη του να παραδέχονται και στα πανελ ότι τα προγράμματα των δυο κομμάτων επικαλύπτονται.

  • Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με την κάλπη της απλής αναλογικής αλλά και τη στροφή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τελικά την διερευνητική εντολή αυξάνει την πίεση στο κυβερνητικό μπλοκ σε σημείο που να μην μπορεί να κρυφτεί ο πανικός του όπως παρατηρούν.

Ένας πανικός που αποτυπώθηκε και στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με νέα μέτρα προβαίνοντας σε μια κορυφαία αντίφαση. Από τη μια δηλαδή το πρόγραμμα του αντιπάλου να φέρνει χρεοκοπία και από την άλλη ο ίδιος να ανακοινώνει μέρα παρά μέρα νέες παροχές γιατί αυτός βρίσκει χρήματα όπως παρατηρούσε στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Το ανέκδοτο με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μάλιστα να γίνεται και θεσμικά οριακό με τον Άκη Σκέρτσο να φτάνει στο σημείο να εργαλειοποιεί προεκλογικά ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αποδείξει ότι το κόστος φτάνεις την τετραετία στα 83δισ.€.


Σχετικά Άρθρα