Σερβία: “Πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα και παραδώστε τα όπλα σας”

 Σερβία: “Πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα και παραδώστε τα όπλα σας”

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε όσους έχουν στην κατοχή τους παράνομα όπλα στη χώρα να παραδώσουν «εθελοντικά» τα όπλα τους στο πλησιέστερο αστυνομικό κέντρο για ένα μήνα από αύριο.

Στην εκπομπή που μεταδόθηκε από τη σερβική ραδιοφωνία και τηλεόραση, ο Βούτσιτς αξιολόγησε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μετά τον θάνατο 9 ανθρώπων από την επίθεση ενός 14χρονου μαθητή σε σχολείο της πρωτεύουσας Βελιγραδίου στις 3 Μαΐου και τον θάνατο 8 ανθρώπων από τον 21χρονο δράστη με αυτόματο τουφέκι τη νύχτα της 5ης Μαΐου.

Ο Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε όσους έχουν παράνομα όπλα να παραδώσουν τα όπλα τους από αύριο, δήλωσε ότι «η εθελοντική παράδοση των παράνομων όπλων θα διαρκέσει 1 μήνα. Πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό κέντρο και παραδώστε τα όπλα σας. Στο τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, η αστυνομία θα αρχίσει τις εφόδους στα σπίτια».

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι αναμένει μείωση του οπλισμού κατά 90% δηλώνοντας ότι «50 χιλιάδες άνθρωποι που θα έχουν άδεια απόκτησης όπλων θα υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους. Εάν δεν ανταποκριθούν στις κλήσεις εντός 48 ωρών, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Αναφέροντας ότι από αύριο θα τοποθετηθούν αστυνομικοί σε όλα τα σχολεία της Σερβίας, ο Βούτσιτς είπε ότι «θα είναι όλοι οπλισμένοι και προετοιμασμένοι. Θα προσλάβουμε άλλους 2.500 αστυνομικούς για να κάνουμε τις οικογένειες να αισθάνονται ασφαλείς».

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα εμπορικά κέντρα και σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν.

Στις 3 Μαΐου, 9 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένοπλη επίθεση του 14χρονου Κ.Κ., μαθητή της 7ης τάξης του δημοτικού σχολείου Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ στην πρωτεύουσα Βελιγράδι.

Τη νύχτα της 5ης Μαΐου, ο 21χρονος δράστης Ο.B πυροβόλησε τυχαία με αυτόματο τουφέκι από κινούμενο όχημα στο χωριό Ντούμπονα στο Μλαντέβοτατς, σκοτώνοντας 8 άτομα.

Ο δράστης συνελήφθη στην πόλη Κραγκούγιεβατς μετά από μια αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή 600 αξιωματικών ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα