Δρομοκαΐτειο: Δύο νοσηλευτές για 30 ασθενείς – Σοβαρό περιστατικό με ξυλοδαρμούς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

 Δρομοκαΐτειο: Δύο νοσηλευτές για 30 ασθενείς – Σοβαρό περιστατικό με ξυλοδαρμούς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Για μεροκάματο του τρόμου στο Δρομοκαΐτειο κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή το τελευταίο περιστατικό που συνέβη στο ψυχιατρικό νοσοκομείο.Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο ένα 17χρονο νοσηλευόμενο παιδί μαζί με τον πατέρα του επιτέθηκαν και χτύπησαν άσχημα δύο νοσηλευτές του νοσοκομείου. Μάλιστα, όπως σημειώνει, «από τύχη ζουν και θα πρέπει το νοσοκομείο να προχωρήσει σε μήνυση εναντίον τους.

Όλα όμως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ξεκινούν από το γεγονός ότι το εν λόγω νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και πως ελάχιστοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες καλούνται να αντιμετωπίσουν υπεράριθμα περιστατικά, τα οποία καταλήγουν στο Δρομοκαΐτειο για πολυήμερη νοσηλεία ελλείψει σχετικών δομών περίθαλψης, π.χ. για περιστατικά με νοητική υστέρηση.

Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακός, γίνονται εισαγωγές υπεράριθμων εισαγωγών κατά τις εφημερίες με εισαγγελική παραγγελία και στα τμήματα οξέων περιστατικών εισάγονται και νοσηλεύονται ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία διεγερτικοί, έχοντας διαπράξει κακουργηματικές πράξεις ακόμη και εγκλήματα.

Μόλις λοιπόν οι αστυνομικοί αποχωρήσουν από το νοσοκομείο, τα περιστατικά αυτά νοσηλεύονται μαζί με άλλους 30 τέτοιους ασθενείς από δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια. «Η καλύτερη περίπτωση είναι η βάρδια να καλύπτεται από έναν άνδρα νοσηλευτή και μία γυναίκα νοσηλεύτρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Με το άρθρο 69 του ποινικού κώδικα τα άτομα με ψυχική νόσο που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις ακόμη και πολλές φορές ισόβια αντί για φυλακή εκτίουν τη ποινή τους νοσηλευόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Παιδιά με νοητική υστέρηση λόγω έλλειψης δομών καταλήγουν με εισαγγελική εντολή να νοσηλεύονται στο Δρομοκαιτειο, και τα άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία για μακρό χρονικό διάστημα. Οι δομές που ανήκουν σε ΜΚΟ αρνούνται πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση να τα φιλοξενήσουν. Το κράτος δεν αναλαμβάνει να λειτουργήσει επαρκείς δομές για αυτά τα παιδιά. Κρίμα να φιλοξενούνται σε ένα δωμάτιο του Δρομοκσιτειου, χωρίς προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και επανένταξης.

Έτσι γίνονται πολύ επιθετικά χωρίς να το αντιλαμβάνονται φυσικά».

Στη συνέχεια κάνει αναφορά στο περιστατικό επίθεσης σε νοσηλευτές από έναν 17χρονο με νοητική υστέρηση και τον πατέρα του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «την Κυριακή το απόγευμα ένα 17χρονο παιδί με νοητική υστέρηση προσήλθε στο εφημερείο του νοσοκομείου ως εκούσιο περιστατικό. Τελικά με διαδικασίες του πατέρα του εισήχθη σε τμήμα οξέων περιστατικών ως ακούσιο περιστατικό.

Μία ώρα μετά την εισαγωγή του επιτέθηκε μαζί με το πατέρα του που ήταν μαζί του στο τμήμα στους δύο νοσηλευτές βάρδιας. Τους τσάκισαν στο ξύλο. Από τύχη ζουν. Η νοσηλεύτρια και ο νοσηλευτής βάρδιας με κατάγματα και κακώσεις μεταφέρθηκαν για αντιμετώπιση σε εφημερεύον γενικό νοσοκομείο.

Το 17χρονο παιδί με νοητική υστέρηση δεν φταίει σε τίποτα. Ο πατέρας του όμως που επιτέθηκε και χτύπησε τους νοσηλευτές είναι απαράδεκτος. Μπορεί να ήταν σε πανικό αλλά δεν δικαιολογείται. Πρέπει να του επιβληθεί μύνηση απο το Νοσοκομείο».

«Οι ελλείψεις του προσωπικού είναι τραγικές. Το 60% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες. Δύο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα για 30 ασθενείς. Το 40% των οργανικών θέσεων γιατρών ακάλυπτες. Εκλεισε η εφημερεία ενός τμήματος οξέων με απόφαση της διοίκησης λόγω έλλειψης γιατρών. Εαν δεν προσληφθεί προσωπικό θα θρηνήσουμε συναδέλφους νοσηλευτές από επιθέσεις ασθενών που είναι καθημερινό φαινόμενο. Μεροκάματο του τρόμου. Τελικά ο 17χρονος με νοητική υστερηση σε μια ώρα πήρε εξιτήριο. Τέτοιος σχεδιασμός;», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα