Εκλογές 2023/ΑΡΘΡΟ Λ. Αβραμάκης: Η ΠΕ Σερρών έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό, στοχευμένο και διακριτό σχέδιο ανάπτυξης

 Εκλογές 2023/ΑΡΘΡΟ Λ. Αβραμάκης: Η ΠΕ Σερρών έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό, στοχευμένο και διακριτό σχέδιο ανάπτυξης

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών βιώνει έναν ιδιότυπο απομονωτισμό παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει να δημιουργήσει νέο πλούτο. Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που δεν έχει ανακοπεί παρά τη διεθνή πλέον αμφισβήτησή του ως οικονομικό μοντέλο, ο σκληρός ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες, η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη και η μη εφαρμογή ενός διακριτού ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, καταδικάζουν το Νομό σε αργό θάνατο, πληθυσμιακή ερήμωση και όλο και φτωχότερους κατοίκους.

Του Λευτέρη Αβραμάκη, υποψήφιου Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο παραγκωνισμός των Σερραίων που ελπίζαμε ότι θα τελειώσει με την εφαρμογή των Περιφερειακών Σχεδίων Ανασυγκρότησης που καταρτίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς συνεχίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς η ΝΔ που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν εφάρμοσε εκείνη την πρόταση που προήλθε ουσιαστικά από την κοινωνία ούτε αντιπρότεινε ή υλοποίησε κάποιο άλλο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.

Αντίθετα, προωθώντας τη συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου στα χέρια λίγων, αφαίρεσε πολύτιμους οικονομικούς πόρους από την ΠΕ Σερρών πολλαπλασιάζοντας το λειτουργικό κόστος των τοπικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και το κόστος ζωής για όλους τους Σερραίους.

Για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα παρακμής, χρειάζεται πλέον ένα ακόμη πιο τολμηρό και γεωγραφικά προσδιορισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα φέρει αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα προσελκύει νέους κατοίκους και νέες επιχειρήσεις.

Το μοντέλο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της ΠΕ Σερρών, δεν μπορεί να βασίζεται σε οριζόντιες πολιτικές, ούτε να θεμελιωθεί σε αόριστες γενικές κατευθύνσεις.

Για να έρθουν νέες επιχειρήσεις, νέοι επιστήμονες και να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πρέπει να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στις υπάρχουσες αδυναμίες και την αντιμετώπισή τους.

Δεδομένου ότι η κύρια επαγγελματική ασχολία είναι στον πρωτογενή τομέα, γεωργία και κτηνοτροφία, χρειαζόμαστε την προσέλκυση επαγγελματιών που θα μπορούν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή, να αυξήσουν την αξία και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων και να ανοίξουν νέες αγορές γι αυτά.

  • Κατά συνέπεια χρειάζονται νέες τεχνολογίες στην παραγωγή, βελτίωση μεθόδων, τυποποίηση, ανάδειξη της ποιότητας, επεξεργασία και συσκευασία των προϊόντων. Το υπόδειγμα της Κερκίνης είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η δημιουργία νέου τύπου συνεταιρισμών σερραϊκών προϊόντων αρχικά για να μειωθεί το κόστος πιστοποίησης, το κόστος διαφήμισης αλλά και μεταφοράς των προϊόντων. Χρειάζεται επίσης η σύνδεση με τα πανεπιστημιακά τμήματα του κλάδου των τροφίμων καθώς και η αξιοποίηση των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που εδρεύουν στις Σέρρες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τμημάτων μπορεί να συνδεθεί με την τοπική οικονομία προσφέροντάς της σημαντική υπεραξία.

  • Η ύπαρξη μάλιστα μεγάλου κτιριακού αποθέματος, πολλά από τα οποία είναι κατάλληλα και για βιομηχανική χρήση, προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς με την κατάλληλη διαμόρφωση αυτά τα κτίρια μπορούν να λειτουργήσουν ως έδρα νέων επιχειρήσεων, ως πυρήνες καινοτομίας για τον πρωτογενή τομέα, ως ένα τεράστιο και ετερόκλητο εργαστήριο ανάπτυξης.

Η τοπική κοινωνία σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Σερρών είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του τόπου μας. Αυτό που χρειάζεται είναι την κατάλληλη αρχική χρηματοδότηση αλλά και τη συνδρομή του κράτους ώστε στοχευμένα, με τα κατάλληλα βήματα στο σωστό χρόνο, να μεταβεί σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο για όλους μέλλον.

Τις συγκυρίες και τα εργαλεία που απαιτούνται για αυτή την οικονομική, κοινωνική και δημογραφική ανασυγκρότηση μπορεί να τα προσφέρει κατά τη γνώμη μου μόνο η προοδευτική διακυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα που μπορούν  να αντιληφθούν σε όλη της την έκταση την εθνικής σημασίας ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης.      

Σχετικά Άρθρα