Η επομένη της απλής αναλογικής: Η κόντρα Μητσοτάκη Ανδρουλάκη για το κέντρο με φόντο τις υποκλοπές και η σταθερή γραμμή Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση

 Η επομένη της απλής αναλογικής: Η κόντρα Μητσοτάκη Ανδρουλάκη για το κέντρο με φόντο τις υποκλοπές και η σταθερή γραμμή Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση

Την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογικής το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορούσε μαθηματικά να βγει μια πλειοψηφία 151 εδρών σε περίπτωση συνεργασίας πρώτου και τρίτου κόμματος κάτι που αρχίζει να διαφαίνεται στις μετρήσεις όπως της Metron Analysis. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο  βλέπουν πρωτιά στις 21 Μαΐου ωστόσο δεν φαίνεται να επιθυμούν κυβέρνηση από το άθροισμα των εδρών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Προτιμούν να κυνηγήσουν τον στόχο της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη αναμέτρηση, ωστόσο δε θέλουν να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη.

Βάζουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προκειμένου την επόμενη ημέρα των εκλογών της απλής αναλογικής να στηριχθεί ένα  αφήγημα για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με στόχο μια μονοκομματική κυβέρνηση. Το βασικό δε επιχείρημα που θα προβληθεί είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες και η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

Παράλληλα βέβαια αυτό που τονίζεται για την προσέλκυση των αναποφάσιστων – κυρίως των κεντρώων – είναι πως δεν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα αξιοποιεί μόνο «γαλάζιους».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να ανατάξει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές, απορρίπτοντας Τσίπρα και Μητσοτάκη ως πρωθυπουργούς και εμφανίζοντας εαυτόν ως εναλλακτική λύση για τους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μείζον στόχος αυτής της στρατηγικής, είναι φυσικά κυρίως ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Έτσι δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δεν κάνει βήμα πίσω από τη θέση του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας»  και απαντά σε υψηλούς τόνους στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός για τον ίδιο δημιουργώντας ένα “πολεμικό κλίμα” ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Η Πειραιώς από την πλευρά της επιχειρεί να κλείσει την σεναριολογία  για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων είναι εξαιρετικά βαρύ από πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και αποκαλύφθηκε η είδηση για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα οι σχέσεις βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες, καθώς και τα δύο κόμματα επιδιώκουν να διεμβολίσουν τον χώρο του κέντρου. Το γεγονός πως κοιτάνε προς το ίδιο κοινό καθιστά σκληρή την προεκλογική μάχη και επιστρατεύονται οι υψηλοί τόνοι για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να πετύχουν στις εκλογές της απλής αναλογικής ένα ποσοστό που θα δίνει «αέρα» σε περίπτωση μιας δεύτερης αναμέτρησης και θα καθιστά ρεαλιστικό το αφήγημα της αυτοδυναμίας. Υπενθυμίζεται εδώ πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και ο οποίος προβλέπει μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο επιδιώκουν να μιλήσουν στο κομμάτι των ψηφοφόρων που προτιμά αυτοδύναμες κυβερνήσεις και να το πείσουν πως δεν είναι εύκολο να προχωρήσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο πως τις  τελευταίες ημέρες τονίζονται όλο και εντονότερα οι διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα από την κυβέρνηση επισημαίνονται οι διαφορές όσον αφορά στο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια αλλά και σε θέματα όπως είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ.

Ουσιαστικά  από το κυβερνών κόμμα επιχειρείται η προσέγγιση αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δεν ξέρουν αν πρέπει να στραφούν προς την Πειραιώς ή την Χαριλάου Τρικούπη. Κατηγορηματικό «όχι» λένε από το κυβερνών κόμμα στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.

Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, επιμένοντας στη στρατηγική ότι «υπάρχει μόνο η πρώτη κάλπη» κάτι που άρχισε να υιοθετεί τελευταία και η κυβερνητική παράταξη βλέποντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κάλπη να βγάλει… εκπλήξεις.

Από την Πρέβεζα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσότακη ότι φοβάται το debate στη σκιά της πρότασης του MEGA και επανέλαβε πως «είναι βέβαιο ότι το κόμμα που θα έλθει πρώτο θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. Μην ακούτε τι σας λένε. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές» κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι «θα επιχειρήσει να φτιάξει κυβέρνηση-κουρελού από την πρώτη Κυριακή». όπως υποστήριξε – θέτοντας το δικό του δίλημμα στους ψηφοφόρους «το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για να φτιάξει κυβέρνηση-κουρελού και να μείνει άλλη μία τετραετία μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ανατραπεί, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην αλλαγή και στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των εκλογών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος, ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, είπε με έμφαση ότι «ο εχθρός μας απέναντί μας δεν είναι οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ο εχθρός μας είναι ένας: η δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Ο Ανδρουλάκης από την πλευρά του σήκωσε το γάντι για τις αναφορές Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου. “Ο κ. Τσίπρας με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Και το λέω διότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούμε σε μια άλλη εποχή” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί «τυμβωρυχίας του ονόματος του Ανδρέα Παπανδρέου» που του απηύθυνε ο Ν. Ανδρουλάκης, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην Ιστορία και πρέπει να σεβαστεί ότι χιλιάδες πολίτες εμπνεύστηκαν από αυτόν και κάποιοι είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, είναι ένα στοιχείο που μας ενώνει, δεν μας χωρίζει. Ας αφήσει τα σχόλια αισθητικής και ας μας πει αν διαφωνεί με τα 11 σημεία που κατέθεσα για την επόμενη μέρα, και ποια είναι αυτά».

Σχετικά Άρθρα