Σερβία: Η φωτογραφία του δράστη μέσα από το περιπολικό – Kρυβόταν μαζί με τον θείο του στο χωριό – Συνελήφθη όλη η οικογένεια

 Σερβία: Η φωτογραφία του δράστη μέσα από το περιπολικό – Kρυβόταν μαζί με τον θείο του στο χωριό – Συνελήφθη όλη η οικογένεια

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα Παρασκευή (5/5) τον φερόμενο ως δράστη του νέου μακελειού σε διάστημα δύο ημερών στη Σερβία, στο οποίο σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μία γιγαντιαία επιχείρηση με εκατοντάδες αστυνομικούς να τον αναζητούν από γης και αέρος. 

O 21χρονος Ούρος Μπλάζιτς, γιος στρατιωτικού που πυροβόλησε και σκότωσε δέκα ανθρώπους -ανάμεσά τους και έναν 15χρονο έφηβο- και τραυμάτισε τουλάχιστον 15 έχοντας καταληφθεί από δολοφονικό αμόκ συνελήφθη μετά απο ανθρωποκυνηγητό οκτώ ωρών. Κατά τη διάρκεια της αιματηρής πορείας του, οδηγούσε και πυροβολούσε αδιακρίτως, ενώ έκανε στάσεις σε διάφορες περιοχές, νότια του Βελιγραδίου.

Λίγο μετά απήγαγε έναν οδηγό ταξί, γύρω από το Μάλι Ποζάρεβατς και υπό την απειλή βόμβας τον κάλεσε να τον απομακρύνει από το σημείο των εγκλημάτων. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, απείλησε τον ταξιτζή με βόμβα και τον ανάγκασε να οδηγήσει μέχρι το Vinjište κοντά στο Kragujevac.

https://twitter.com/i/status/1653808775432744970

Όπως γράφει η ιστοσελίδα Blic, κρυβόταν μαζί με τον θείο του στο χωριό, το οποίο πολιορκείται ασφυκτικά από χθες το βράδυ. Όπως αναφέρει η «Novosti», συνελήφθη όλη η οικογένεια που προστάτευε τον μαζικό δολοφόνο. Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από την Ειδική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (SAJ).

Ο δράστης ξεκίνησε το αποτρόπαιο έργο του στο Orašje όταν βγήκε από το αυτοκίνητό του και πυροβόλησε μια ομάδα ανθρώπων που κάθονταν γύρω από μια φωτιά σε ένα πικνίκ. Στη συνέχεια συνέχισε και έφτασε σε μια θέση λίγα χιλιόμετρα μακριά, βγήκε από το αυτοκίνητο και πυροβόλησε τέσσερα άτομα σε μία αυλή.

Στη συνέχεια μπήκε ξανά στο αυτοκίνητο και οδήγησε στο κέντρο του χωριού Ντουμπόνα και πυροβόλησε ξανά, όπου σκότωσε δύο άτομα, έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και την αδερφή του. Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, με περισσότερα από 600 μέλη των ειδικών δυνάμεων να τον αναζητούν.

Δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ύποπτος – ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών γεννήθηκε το 2002 – άρχισε να πυροβολεί εναντίον ανθρώπων με αυτόματο όπλο μετά από διαπληκτισμό με έναν αστυνομικό σε ένα προαύλιο σχολείου στη Ντουμπόνα το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως έγινε γνωστό στο εξοχικό που χρησιμοποιούσε ο δολοφόνος βρέθηκε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών και κατασχέθηκαν όπλα. Ο μαζικός δολοφόνος συνελήφθη μετά από οκτάωρη εκτεταμένη έρευνα στο Kragujevac, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών.Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγγενής μίας κοπέλας που τραυματίστηκε σοβαρά στους πυροβολισμούς μίλησε συντετριμμένος στο «Blic» «Την πυροβόλησε στα χέρια και στα πόδια. Της ακρωτηρίασαν το χέρι. Τους ήξερα όλους, μεγάλωσα μαζί τους – είπε μέσα σε δάκρυα» Δηλώνει ότι είναι σοκαρισμένη για όλα όσα συνέβησαν, ότι δεν γνωρίζει τον δράστη και ότι δύσκολα θα συνέλθουν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία.

Ο Mίλαν Πρόκιτς, κάτοικος της Ντουμπόνα, είπε στο Radio Belgrade 1 ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στο σπίτι του: «Είναι λυπηρό, κλειδωθήκαμε στο σπίτι μας για να μην φτάσουν οι πυροβολισμοί] σε εμάς» Όλοι οι τραυματίες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο γεννήθηκαν μετά το 2000, ανέφερε το σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. Δύο άτομα ηλικίας 21 και 23 ετών χειρουργήθηκαν, αλλά παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η υπουργός Υγείας, Ντανίτσα Γκρούτζιτσιτς, και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας, Aλεξάνταρ Βούλιν έσπευσαν στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθύνει διάγγελμα για τα περιστατικά βίας και θα ανακοινώσει μέτρα. Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος για τους τραυματίες, σύμφωνα και πάλι με το RTS.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε αρχικά τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της μαζικής δολοφονίας. «Με αυτήν την επαναλαμβανόμενη μαζική εγκληματική επίθεση, μετά την επίθεση στα παιδιά μας, αυτή είναι μια επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα μας και κάθε πολίτης το νιώθει», είπε.

«Τους επόμενους έξι μήνες θα προσλάβουμε 1.200 νέους αστυνομικούς, ώστε οι γονείς να νιώθουν ασφαλείς» δήλωσε μεταξύ άλλων. «Μαζί με τα μέλη της οικογένειας των δολοφονημένων παιδιών και το προσωπικό ασφαλείας του δημοτικού σχολείου “Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ”, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους πολίτες που δολοφονήθηκαν εγκληματικά απόψε και να τους πω ότι είμαστε μαζί στη θλίψη τους. Αυτή είναι μια επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα μας και ολόκληρο το έθνος το νιώθει. Αν ήμουν οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας, θα είχα κάτι να πω, αλλά δεν είμαι και θα ανακοινώσω τα μέτρα που θα λάβουμε»

Η κυβέρνηση θα βγάλει από σήμερα πόρισμα που θα δίνει εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να προετοιμάσει τροπολογίες στον Νόμο για τα Πυρομαχικά, με τις οποίες θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την οπλοκατοχή. Υπάρχουν περίπου 400.000 άνθρωποι που κατέχουν όπλα και όλοι τους υποβληθούν σε αυστηρά μέτρα «Θα αφοπλίσουμε τη Σερβία» διεμήνυσε. Τα λίγα όπλα που θα είναι διαθέσιμα θα απαιτήσουν εξάμηνους ελέγχους και ένα υποχρεωτικό κείμενο για τις ψυχοδραστικές ουσίες, είπε ο Βούτσιτς.

Μετά τη δολοφονία των παιδιών ήμασταν όλοι σε κατάσταση σοκ. «Και εμείς, που η δουλειά μας είναι να είμαστε νηφάλιοι, περπατούσαμε σαν ζόμπι 24 ώρες την ημέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα