Μαξίμου: “Κυνήγι” της αδιευκρίνιστης ψήφου – Οι εκτιμήσεις, η στόχευση και οι νέοι ψηφοφόροι

 Μαξίμου: “Κυνήγι” της αδιευκρίνιστης ψήφου – Οι εκτιμήσεις, η στόχευση και οι νέοι ψηφοφόροι

Στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού μαραθωνίου, η ΝΔ κινείται με άξονα την προσέγγιση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Στην Πειραιώς παρακολουθούν στενά την δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, όπου στις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης φτάνει στο 10-11%, και αναλύουν κάθε ποιοτικό εύρημα που έχουν στην διάθεση τους αξιοποιόντας το στην διαμόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής τους.  

Σύμφωνα λοιπόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη της Πειραιώς, η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος έχει δύο βασικές διαφορές και χωρίζεται σε δύο μέρη, από την μια μεριά είναι οι πολίτες που ιδεολογικά κινούνται στο χώρο του κέντρου και από την άλλη μεριά είναι τα «ορφανά» του νεοναζιστικού μορφώματος του Η. Κασιδιάρη.  

Η στόχευση της Πειραιώς είναι να προσεγγίσει μόνον όσους ψηφοφόρους αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά ως κεντρώοι αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν κατασταλάξει για το πιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως αυτοί οι ψηφοφόροι κινούνται αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ένα μέρος της συγκεκριμένης ομάδας ψηφοφόρων πιθανόν θα απέχει εντελώς από την εκλογική διαδικασία για να μην «νομιμοποιήσει» με την ψήφο του κάποια πολιτική επιλογή που δεν ταιριάζει απόλυτα στις προσδοκίες του.

Σχεδόν οι μισοί από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που κινούνται στο κεντρώο χώρο διακατέχονται από αίσθημα απογοήτευσης για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η εκτίμηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να προσεγγιστούν όχι με πόλωση και ακραίο διχαστικό λόγο, αλλά με προγραμματικό λόγο και ρεαλιστικές προτάσεις με φόντο την νέα κυβερνητική θητεία. Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ θα προτάσσει το σύνθημα της αξιοπιστίας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, και κατ’ επέκταση την ψήφο τους.

  • Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την «ανάγνωση» της ΝΔ είναι πολίτες που επιζητούν την «σταθερότητα», την «ασφάλεια» και την «ανάπτυξη» που προτάσσει η ΝΔ στα προεκλογικά της συνθήματα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ύφος των προεκλογικών σποτ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα η ΝΔ και αφορούν κατά βάση τις θέσεις του κόμματος στους διάφορους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Επίσης, από την Πειραιώς εκτιμούν πως η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων θα αμφιταλαντεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή, και καθοριστικός παράγοντας για την τελική επιλογή τους θα είναι «το συμφέρον τους» και το «πορτοφόλι» τους.

Εξάλλου με βάση τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων αναδεικνύουν το πρόβλημα της ακρίβειας ως το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών. Υπο την προαίρεση αυτή, από την Πειραιώς εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα δώσουν τελικά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση καθώς το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πιο ρεαλιστικό από του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που κινούνται στην σφαίρα των αναποφάσιστων είναι οι νέοι. Κυρίως όσοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά τον Μαίο αλλά και γενικότερα η νεολαία.

Στο στρατηγείο της Πειραιώς γνωρίζουν καλά πως η «νεολαία» δεν αποτελεί το δυνατό χαρτί της παράταξης ωστόσο εκτιμούν πως το σύνθημα της προοπτικής που προτάσσει η ΝΔ βρίσκει ανταπόκριση στη νέα γενιά. Ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζουν πως το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων που δεν έχουν καταλήξει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσει δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταβάλλει το αποτέλεσμα.  

Σχετικά Άρθρα