ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Οι προγραμματικές δεσμεύσεις και η νέα καμπάνια

 ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Οι προγραμματικές δεσμεύσεις και η νέα καμπάνια

Τις προτάσεις και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με δράσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων της και την πραγματοποίηση του στόχου του κόμματος για «Δικαιοσύνη παντού», που είναι και το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπεριλαμβάνει μια δέσμη δράσεων για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ενημερωτική καμπάνια για τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις.

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις ανά τομέα

Εκπαίδευση

Ένταξη της σεξουαλικής εκπαίδευσης, ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, οριζόντια, συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων, ώστε να είναι συμπεριληπτικά.

Άνεργοι

Οριζόντιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και ενδυνάμωσης ανέργων και συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).

Στέγαση

Δημιουργία μονάδων ημιαυτόνομης διαβίωσης για φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που αποκλείονται από οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα.

Ψυχική υγεία

Βελτίωση της τροπολογίας για τις «θεραπείες μεταστροφής» που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ενσωμάτωση του ICD-11 και αποψυχιατρικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.

Υγεία

Κανένας αποκλεισμός ή διάκριση στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Επικαιροποίηση με βάση τις διεθνείς οδηγίες, το ιατρικό πρωτόκολλο και τις διεθνείς καλές πρακτικές, όλων των διαδικασιών φυλομετάβασης των τρανς ατόμων και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Άμεση εφαρμογή των εργασιών των επιτροπών για α) Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον HIV και β) την υγειονομική κάλυψη των τρανς ατόμων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 αλλά η Ν.Δ. πάγωσε την εφαρμογή τους.

Ίση μεταχείριση

Επέκταση της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση ν.4443/2016 πέραν της εργασίας και στα πεδία της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και της στέγασης.

Η καμπάνια

Τον «εξωγήινο του Υμηττού» επιστρατεύει το τμήμα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δεσμεύσεις του κόμματος για την κοινότητα.

Όπως λένε, ο «εξωγήινος  του Υμηττού» που εφηύρε ο Κ. Μητσοτάκης το 2017 για να περιγράψει τα διεμφυλικά άτομα από το βήμα της Βουλής, σήμερα διεκδικεί «ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απαιτούν από την κυβέρνηση και την κοινωνία, να μην τους βλέπουν σαν «εξωγήινα».  

Τα μέτρα, στα οποία έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εάν γίνει κυβέρνηση, περιγράφονται στο βίντεο ως εξής:

  • Δικαίωμα στο γάμο & στην τεκνοθεσία
  • Εξωδικαστική διαδικασία για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (ΝΑΤΦ)
  • Συμπεριληπτική εκπαίδευση στα σχολεία
  • Ισότητα και Συμπερίληψη στην Εργασία
  • Ισότητα στην Υγεία
  • Ισότητα στην Κοινωνική Πρόνοια
  • Ισότητα στην Προστασία του Πολίτη
  • Δικαίωμα στον Πολιτισμό
  • Συμπερίληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σχετικά Άρθρα