Ρεύμα: Ανακοινώσεις για επιδότηση Μάϊο και Ιούνιο – Πόσο θα είναι

 Ρεύμα: Ανακοινώσεις για επιδότηση Μάϊο και Ιούνιο – Πόσο θα είναι

Ανακοινώνεται εκτός απροόπτου διπλή επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Πηγές θέλουν, να έχουν κλειδώσει οι ενισχύσεις για τα οικιακά και τα αγροτικά τιμολόγια τόσο του Μαίου όσο και του Ιουνίου. Εκτιμάται πως θα είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Απριλίου χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικο για τους καταναλωτές.

Και τον Μάιο και τον Ιούνιο τα νοικοκυριά θα επιχορηγηθούν με 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πληροφορίες θέλουν επίσης την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει εξασφαλίσει και την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος του Ιουνίου, καθώς μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο στόχος είναι να παραμείνουν οι τιμές ρεύματος και τότε σε χαμηλά επίπεδα. Πηγές θέλουν τον υπουργό να έχει κλειδώσει τη σχετική απόφαση και να ανακοινώνει και την επιδότηση Ιουνίου.

Οι πάροχοι μείωσαν οριακά, τις ονομαστικές χρεώσεις του Μαίου σε σχέση με τον Απρίλιο και έτσι, το υπουργείο θα επιδοτήσει με 0,015 ευρώ την τιμή της κιλοβατώρας

Αν και εφόσον η επιδότηση, είναι αυτή τότε το εύρος των τελικών τιμών του Μαίου θα είναι από 0,084 μέχρι 0,194 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις συνέπειας και διάφορες άλλες εκπτώσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο των έκτακτων μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ισχύς της σχετικής νομοθεσίας λήγει τον Ιούνιο και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αιτηθεί στην Ευρ. Επιτροπή την παράταση της μέχρι το τέλος του 2023.

Αν τελικά, εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, τότε για τους επόμενους μήνες θα παραμείνει ενεργό το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, θα διατηρηθεί ανενεργή η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι πάροχοι θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν τις τιμές του κάθε μήνα, 10 ημέρες νωρίτερα.

Σχετικά Άρθρα