Σκέρτσος: Σφοδρή επίθεση στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την κατάταξη της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου – “Είναι αναξιόπιστοι”

 Σκέρτσος: Σφοδρή επίθεση στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την κατάταξη της Ελλάδας στην ελευθερία του Τύπου – “Είναι αναξιόπιστοι”

Επίθεση κατά των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για τη θέση της χώρας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Το πρωί της Τετάρτης οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την ετήσια έκθεση κατάταξης 180 χωρών για το 2023 κατατάσσοντας την Ελλάδα στη θέση 107. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έλαβε χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με πέρυσι που βρισκόταν στην 108η θέση, ωστόσο φέτος ήταν χειρότερο το Τσαντ και έτσι το πέρασε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δήλωσή του αμφισβητεί για άλλη μία φορά τα κριτήρια με βάση τα οποία κατατάσσεται η κάθε χώρα από τους ΡχΣ, κάνοντας λόγο μάλιστα για «εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης».

Παράλληλα λοιδορεί τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αναφέροντας ότι σύμφωνα με την ίδια οργάνωση «η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο» και «“υποφέρει” στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα».

«Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε “ρεπόρτερ χωρίς σύνορα”, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών» αναφέρει .

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου τονίζοντας ότι για άλλη μία χρονιά «η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στον πάτο στην ελευθερία του Τύπου» προσθέτοντας ότι «στην παγκόσμια κατάταξη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται μέχρι τη θέση 55. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη θέση 107».

Αναλυτικά η δήλωση του Άκη Σκέρτσου:

«Κατά τους “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” η ελευθερία του Τύπου ανθεί σε στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα ή σε χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, όπως η Μπουρκίνα Φάσο που βρίσκεται στη θέση 58 της φετινής τους κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου, η Γουινέα που βρίσκεται στη θέση 85, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα Μπισάου στις θέσεις 74 και 78 αντίστοιχα. Αντίθετα, κατά την ίδια οργάνωση, ο Τύπος «υποφέρει» στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που έχουν βαθιά ριζωμένο τον σεβασμό στην ελευθερία και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, όπως η Ελλάδα την οποία κατατάσσει στη θέση 107 (!!!).

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τύπος και τα ΜΜΕ θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel με τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ευτυχώς το ανεξάρτητο ΕΣΡ αλλά και το ανώτατο ειδικό δικαστήριο είχαν διαφορετική άποψη και μας γλύτωσαν από τέτοιου τύπου “ελευθερία”.

Το να συγκρίνεται η Ελλάδα, όπου ακόμη και το ρυπαρό “Μακελειό” κυκλοφορεί ελεύθερα, με απολυταρχικά, σκοταδιστικά καθεστώτα, απλώς χαρακτηρίζει τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου, ένα έχουμε να πούμε:

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι πάντα εύθραυστη και «δυστυχώς ποτέ δεν είναι αρκετή». Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή φροντίδα, μνήμη και αγώνες για να την προστατεύουμε από τους εχθρούς της. Όπως δηλαδή ο αγώνας που κερδίσαμε χθες, με απόντες τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει στην εγκληματική οργάνωση-κόμμα του Η. Κασιδιάρη να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή.

ΥΓ. Ασχολούμαστε με αυτή την κατάταξη, παρά την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας στα κριτήρια αξιολόγησης, διότι η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».