Μαξίμου: Προβληματισμός παρά τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ – Οι δύο δεξαμενές ψηφοφόρων και η… ξαφνική συσπείρωση της Αριστεράς

 Μαξίμου: Προβληματισμός παρά τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ – Οι δύο δεξαμενές ψηφοφόρων και η… ξαφνική συσπείρωση της Αριστεράς

Συναγερμός έχει σημάνει στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς η δημοσκοπική πρωτιά που καταγράφει η ΝΔ ενδεχομένως και να ελλοχεύει αόρατους κινδύνους.  

Το ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβερνώσας παράταξης στην πρόθεση ψήφου  έχει «διπλή ανάγνωση» για τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την μια μεριά ασφαλώς προκαλεί αίσθημα ικανοποίησης πως «λειτουργεί καλά» η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος όμως από την άλλη μεριά προκαλεί «πονοκέφαλο» για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε δύο πολύ σημαντικές δεξαμενές ψηφοφόρων, στους παλιούς και στους νέους.

Δηλαδή, στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και σε όσους προτίθενται τώρα να ψηφίσουν για πρώτη φορά τη ΝΔ.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στρατηγείο της Πειραιώς υπάρχει ο φόβος των διαρροών εκ των έσω, δηλαδή από τους δυσαρεστημένους πολίτες που ψήφισαν ΝΔ.

  • Η προοπτική της δεύτερης κάλπης τον Ιούλιο προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους ώστε να στείλουν το μήνυμα τους στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος στην πρώτη κάλπη αλλά στην δεύτερη κάλπη να «επιστρέψουν σπίτι τους» ψηφίζοντας τη ΝΔ εφόσον όμως την έχουν «τιμωρήσει» προηγουμένως.

Επιπρόσθετα, ο «αέρας νίκης» της ΝΔ που καταγράφετε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενίοτε μπορεί να λειτουργήσει  αποσυσπειρωτικά για το κόμμα, υπο την έννοια ότι οι παραδοσιακοί «δεξιοί ψηφοφόροι» ενδεχομένως να λειτουργήσουν εκ του ασφαλούς και να στηρίξουν άλλα μικρότερα κόμματα. Υπο αυτά τα δεδομένα και προς χάριν της περαιτέρω συσπείρωσης, ο πρωθυπουργός συντηρεί στο δημόσιο διάλογο την πιθανότητα κυβέρνησης ηττημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Μάλιστα, στην Πειραιώς εφιστούν την προσοχή στο γεγονός πως είθισται οι Αριστεροί ψηφοφόροι να συσπειρώνονται την τελευταία στιγμή, σχεδόν «πάνω από την κάλπη» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων που επηρεάζεται από την πρωτιά της ΝΔ είναι όσοι προτίθενται τώρα να ψηφίσουν για πρώτη φορά τη ΝΔ. Ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει μεγάλο «άνοιγμα» της παράταξης διεισδύοντας σημαντικά στο λεγόμενο κεντρώο χώρο.

  • Όμως η βεβαιότητα πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους και ενδεχομένως τους περνάει το μήνυμα πως η ψήφος τους δεν είναι τόσο κρίσιμη.

Υπο αυτό το πρίσμα ορισμένοι ψηφοφόροι που κινούνται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζαν τη ΝΔ υπο την προϋπόθεση όμως πως στην πρώτη κάλπη θα είχαν δώσει μια ευκαιρία στο Νίκο Ανδρουλάκη και στη δεύτερη κάλπη θα άλλαζαν την στάση τους αν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, τότε θα στήριζαν τον πρώτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ουσιαστικά προεξοφλήσει και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 2 Ιουλίου, επιμένει στη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλοντας έτσι να προσελκύσει την συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Σχετικά Άρθρα