Μακελειό στο Βελιγράδι με 9 νεκρούς – Ποιος είναι ο έφηβος που βύθισε τη Σερβία στο πένθος – Προσχεδιασμένο το χτύπημα (εικόνες)

 Μακελειό στο Βελιγράδι με 9 νεκρούς – Ποιος είναι ο έφηβος που βύθισε τη Σερβία στο πένθος – Προσχεδιασμένο το χτύπημα (εικόνες)

Οκτώ παιδιά και ένας φύλακας είναι ο τραγικός απολογισμός στο μακελειό του Βελιγραδίου, όπου σήμερα το πρωί ένας 14χρονος άνοιξε πυρ στο σχολείο “Vladislav Ribnikar”.

Το αγόρι εισέβαλε οπλισμένο και άρχισε να πυροβολεί κατά του δασκάλου, των συμμαθητών του και των φρουρών ασφαλείας. Δώδεκα παιδιά εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Παίδων Tiršova , οκτώ από αυτά κατέληξαν, τρία νοσηλεύονται στην εντατική και ένα κορίτσι βρίσκεται στο χειρουργείο, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τους γιατρούς να δίνουν μάχη για τη ζωή της.

To συμβάν σημειώθηκε στις 8:40 το πρωί όταν ο δράστης άνοιξε πυρ όπως όλα δείχνουν με το όπλο του πατέρα του. Λίγη ώρα μετά συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του αγοριού που πυροβόλησε σήμερα το πρωί στο δημοτικό σχολείο έχει στην κατοχή του δύο όπλα. Οι μαζικοί πυροβολισμοί στη Σερβία είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι ειδικοί, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον αριθμό των όπλων που υπάρχουν στη χώρα μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990.

«Πήρε μια μονάδα στην ιστορία και μετά τρελάθηκε. Πυροβόλησε τον ιστορικό στο γραφείο και μετά και τους φίλους του. Έχει σε όλα τα μαθήματα Α και όλοι τον λέμε σπασίκλα» λένε οι συμμαθητές του στο σχολείο «Vladislav Ribnikar»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Άκουσα τους πυροβολισμούς, κάποιοι μαθητές βγήκαν αμέσως στο διάδρομο για να δουν τι συμβαίνει. Στην αρχή νόμιζα ότι κάτι συνέβαινε έξω. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν, επικράτησε γενικός πανικός, όλοι άρχισαν να τρέχουν, όταν βγήκα τον είδα, ήρθε και μας σημάδεψε ένα όπλο, είπε ένας από τους σοκαρισμένους μαθητές στην εφημερίδα «Blic», με δάκρυα.

Ένα από τα κορίτσια είδε τον φύλακα να πέφτει στο πάτωμα, είδε ουσιαστικά την ανατριχιαστική στιγμή της δολοφονίας του σχολικού φύλακα «Άκουγα μόνο ήχους και νόμιζα ότι τα αγόρια πετούσαν κροτίδες. Είδα τον φύλακα να πέφτει στο πάτωμα. Γύρισα εκεί που ήμουν, είπα στους καθηγητές ότι πυροβολούσαν.. Άκουσα ότι πυροβολούσε συνέχεια, δεν ήταν μία βολή κάθε τόσο , αλλά συνέχεια. Δίπλα στο γυμναστήριο, υπήρχε ένας μικρός χώρος όπου στριμωχτήκαμε όλοι. Καθόμασταν εκεί, οπότε μας μετέφεραν σε άλλη αίθουσα, όπου ήταν ακόμα πιο ασφαλές» είπε η Ευγενία στα τοπικά Μέαα.

«Δεν ήθελα να το πω στη μαμά μου, δεν ήξερα πού ήταν. Αργότερα της είπα ότι ήμουν ασφαλής. Πήγαμε στο ίδιο τμήμα. Ήταν ήσυχος και ωραίος, είχε καλούς βαθμούς. Δεν ήξερα πολλά γι ‘αυτόν, αλλά δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο είπε την «Prva».

Προσχεδιασμένο το μακελειό από τον 14χρονο δράστη

Η ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι ήταν προσχεδιασμένη από τον έφηβο δράστη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς. Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας που χαροπαλεύει.

Βρέθηκε και σχεδιάγραμμα του σχολείου. Τη σημερινή ημερομηνία επέλεξε ο δράστης επειδή σήμερα η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνεται η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

lista_sxoleio

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

lista_sxoleio2

Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

https://twitter.com/SerbianTeam/status/1653748424489984003

Σχετικά Άρθρα