Μπορέλ: Καίριας σημασίας η ελευθερία του Τύπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 Μπορέλ: Καίριας σημασίας η ελευθερία του Τύπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Περισσότερο από όσο ποτέ, «η ελευθερία της έκφρασης είναι καίριας σημασίας για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα», και η υπεράσπισή της είναι μια προσπάθεια που δεν γνωρίζει σύνορα τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η υπεράσπιση και η προώθηση της ελευθερίας του Τύπου είναι μια παγκόσμια αποστολή που δεν γνωρίζει σύνορα» σημειώνει ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στη συνεργασία με κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, τόσο σε διεθνή φόρα όσο και σε τοπικό επίπεδο, για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός πως η ύπαρξη «ελεύθερων, ανεξάρτητων και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για ανθεκτικές και υγιείς δημοκρατίες», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Όλο και περισσότερο, προσθέτει, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και όλοι όσοι παρέχουν ανεξάρτητη ποιοτική πληροφόρηση στο κοινό, φέρνοντας στο φως κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα, και διεκδικώντας τη λογοδοσία για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, γίνονται στόχος δυσφήμισης, απειλών και επιθέσεων.

«Δημοσιογράφοι στη δεχόμενη επίθεση Ουκρανία, στη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν, ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τοπικοί δημοσιογράφοι στην Κεντρική Αμερική, οι κάτοχοι του βραβείου Νομπέλ στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλό τίμημα για την άσκηση του επαγγέλματός τους», όπως υπογραμμίζει.

Ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ακόμα πως οι γυναίκες δημοσιογράφοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε απειλές και αυξανόμενες επιθέσεις, τόσο offline όσο και διαδικτυακά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο του στιγματισμού, της σεξιστικής ρητορικής μίσους, της στοχοποίησης από troll, της σεξουαλική βία και της βίας με βάση το φύλο, ακόμη και της δολοφονίας.

«Το 73% των γυναικών δημοσιογράφων έχουν βιώσει διαδικτυακές απειλές, κακοποίηση και παρενόχληση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Ποτέ δεν έχουμε δει τόσες γυναίκες δημοσιογράφους υπό κράτηση όσες σήμερα» εξηγεί ο κ. Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκφράζει επίσης εκ μέρους της ΕΕ την καταδίκη κάθε μορφής απειλών και βίας κατά δημοσιογράφων, και τη στήριξή της ΕΕ προς τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η στήριξη αυτή δίνεται μέσω τοπικών αποστολών και ειδικών προγραμμάτων, όπως η πλατφόρμα Safejournalists στα Δυτικά Βαλκάνια, το πρόγραμμα Support to independent media and fundamental freedoms Support στην Καμπότζη και το πρόγραμμα Media Resilience στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ΕΕ εντός της ίδιας της Ένωσης, μέσω της αντιμετώπισης της πρακτικής των στρατηγικών και καταχρηστικών αγωγών κατά της δημόσιας συμμετοχής (γνωστές ως SLAPP), τη ρύθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και αγορών, και την προώθηση πρότασης νόμου σε επίπεδο ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (EU Media Freedom Act).

Όπως υπενθυμίζει τέλος ο κ. Μπορέλ, η ΕΕ αναπτύσσει ικανότητες και εργαλεία αντιμετώπισης της χειραγώγησης και της παρέμβασης από ξένες δυνάμεις στον τομέα της πληροφόρησης, αλλά και για να βοηθήσει τους πολίτες στην Ευρώπη να αντισταθούν στην παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση και την προπαγάνδα, με πρωτοβουλίες όπως η πλατφόρμα EUvsDisinfo και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα