Μητσοτάκης: Η συνέντευξη στο OPEN

 Μητσοτάκης: Η συνέντευξη στο OPEN

Στο στόχο της αυτοδύναμης κυβέρνησης επέμεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να αιτιολογήσει γιατί στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν θα συζητήσει για συνεργασίες.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τη δυνατότητα αποτελεσματικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αλλά και τη στάση του Κινήματος σε μία σειρά θεμάτων όπως το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Ερωτηθείς εάν για τη Νέα Δημοκρατία το 31% στις πρώτες εκλογές θα είναι αποτυχία ενώ το 34% επιτυχία, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει. “Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη που είναι μπροστά μας. Δεν θέτω ποσοτικούς στόχους”, δήλωσε και τόνισε ότι στόχος είναι “η νίκη να είναι τόσο καθαρή, που να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος να είναι πρωθυπουργός.

Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν γίνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη και τη στάση του σε μια σειρά από ζητήματα.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο ίδιος επιθυμεί μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. «Έχουμε μεγάλες διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά θέλω μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση που να υιοθετεί προοδευτικές πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την Πρωτομαγιά, τους μισθούς και την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι χαίρεται που διαδήλωσε ο κόσμος της εργασίας την Πρωτομαγιά και δήλωσε ότι συμφωνεί με το αίτημα για καλύτερους μισθούς.

«Αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια κρίση και δεν υπάρχει ακρίβεια Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης με το «Καλάθι του νοικοκυριού» και το Market Pass.

«Δεν δουλεύει η μείωση του ΦΠΑ», είπε για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και δεν πέτυχε.

«Εμείς ότι λέμε μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ του 2019 υλοποιήθηκαν.

«Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εάν δεν είχαμε στηρίξει τον κόσμο της εργασίας θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα σήμερα;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και έκανε σύγκριση με την κατάσταση σε άλλες χώρες, όπως με την Ισπανία.

Για την πρώτη κατοικία και τα ενοίκια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το «Πρόγραμμα Σπίτι μου» και σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να διπλασιάσει τους πόρους για αυτό.

«Αυξήσαμε το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές», ιδιαίτερα αν συγκατοικεί ο φοιτητής, «κάτι που το ενθαρρύνω», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας θα σπάσει σε δύο κομμάτια, με την κοινωνική πολιτική και στέγαση να είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, με τη δημιουργία νέου υπουργείου.

Με ποιους θα κυβερνήσει

«Θα υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες» στη νέα κυβέρνηση και «μεγάλες αλλαγές», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τώρα το μυαλό του είναι στις εκλογές και στη νίκη της ΝΔ.

Κατήγγειλε, μάλιστα, την επίθεση στο διαδίκτυο στην επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Είδα πολλές αθλιότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσωπικός του στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση για όλους και όλες στην Υγεία στην επόμενη τετραετία, ενώ επισήμανε ότι τα νησιά αποτελούν προτεραιότητα.

«Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το ζήτημα να προσελκύσουμε γιατρούς», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά «έχουν γίνει βήματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις συντάξεις

«Τα μισά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήθελε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα», είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα μέτρα που έχει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Καλωσορίζω τη σχετική βελτίωση του κλίματος, αλλά δεν έχω αυταπάτες», είπε ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά. «Η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την Τουρκία δεν θα συζητήσει τίποτα άλλο πέρα από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Για τους εξοπλισμούς

«Η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω η Ελλάδα να έχει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να μην μπαίνει η σκέψη στη γειτονική χώρα να υπάρξει οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη.

«Είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των επτά μιλίων», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το Σουδάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρούμενος που κατάφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις να απομακρύνουν τους Έλληνες από το Σουδάν και αποκάλυψε ότι υπήρχε συνεννόηση με τις μεγάλες δυνάμεις.

Μάλιστα, σημείωσε ότι δόθηκε ειδική άδεια για να μπουν στο C-130 και τα σκυλιά μιας οικογένειας από την πολύπαθη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν.

Ξανά για τις εκλογές

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επέμεινε, μετά απόσε νέα ερώτηση, ότι τη λύση θα τη φέρει μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε ότι σε αυτή θα συμμετέχουν και στελέχη που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση αν η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζεται αυτοδύναμα στους εκλεγμένους βουλευτές της.

Για «κυβέρνηση των ηττημένων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ανοικτό κάλεσμα στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν πιστεύω τι λένε πριν από τις εκλογές» ότι δεν θα συνεργαστούν, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την τωρινή άρνηση του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25.

«Ακόμα και οι αγκινάρες είναι μαύρες στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει θετική προεκλογική καμπάνια.

Για τις υποκλοπές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση και για τις υποκλοπές. «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται», είπε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τις λειτουργίες της ΕΥΠ που άλλαξαν μέσα στην τετραετία.

«Θα δείτε την ΕΥΠ βασικά να ασχολείται με το εξωτερικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα Τέμπη ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους, «μια γροθιά στο στομάχι» και τόνισε: «έχω αναλάβει τις ευθύνες που μου αναλογούν».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι αν είχε ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, κατά πάσα πιθανότητα. Το έργο για την τηλεδιοίκηση, σημείωσε, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ υπογράμμισε ότι τα έργα στο Μετρό προχωρούν τόσο στη γραμμή 4 στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Νίκο Παππά που παραμένει στα ψηφοδέλτιά του, ενώ έχει καταδικαστεί σε τελεσίδικο βαθμό, αλλά κάνει κριτική για τη συμμετοχή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

«Και ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας ψαρεύουν στα ακραία στοιχεία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την αντιμετώπιση του κόμματος Κασιδιάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο ύψος του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά Άρθρα