Τουρκία: Η αποκάλυψη του Guardian για την ασθένεια του Ερντογάν

 Τουρκία: Η αποκάλυψη του Guardian για την ασθένεια του Ερντογάν

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ερντογάν να χάνει από τον βασικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πέρα από τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων, η κατάρρευση on air του Τούρκου προέδρου, διέλυσε την εικόνα που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνη του σκληρού και άφθαρτου ηγέτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπουργοί επιμένουν ότι η ασθένειά του Ερντογάν -είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο- δεν είναι κάτι σοβαρότερο από γρίπη του στομάχου. Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε κανονικά στην προεκλογική μάχη το Σάββατο (29/4).

Ο εύθραυστος Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, το επεισόδιο έχει προστεθεί στην εικόνα ότι μια αυταρχική φιγούρα που κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της τουρκικής ζωής, υπαγορεύοντας προσωπικά την εσωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την εξωτερική πολιτική, οφείλει να λογοδοτήσει, και ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν, ασυνήθιστα, υπολείπεται ελαφρώς στις δημοσκοπήσεις έναντι του προεδρικού του αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ηγέτη μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, είναι ένα σημάδι ότι το πολιτικό έδαφος μπορεί να μετατοπίζεται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και οι υπερεθνικιστές σύμμαχοί του ενδέχεται επίσης να χάσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου, μετά τις προηγούμενες, σημαντικές ήττες στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Το “κόκκινο ποτάμι”

Πετυχημένες ήταν και οι δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου, τόσο εκείνη του Ερντογάν στην Άγκυρα, όσο και εκείνη του Κιλιτσντάρογλου στην Σμύρνη. Ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, τόνισε χαρακτηριστικά κατά την ολοκλήρωση της προεκλογικής του ομιλίας: «Αυτές οι εκλογές είναι οι εκλογές που θα φέρουν τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Την απάντηση του έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα, με ένα αντίστοιχο «κόκκινο ποτάμι», καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην προεκλογική συγκέντρωση του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν απάντησε χαρακτηριστικά στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Ξέρετε ποιος είναι ο πιο σημαντικός οικοδεσπότης του ψέματος; Ο κ. Κεμάλ. Αν θέλετε να κάνετε μάθημα ψεύδους, απευθυνθείτε στο γραφείο του κ. Κεμάλ. Το γνωρίζει πολύ καλά». 

Η εικόνα στην προεκλογική συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου και του Ερντογάν

https://twitter.com/RTErdogan/status/1652693980826542086?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1652693980826542086%7Ctwgr%5E6bb150115b3324312bb39f2964b3c2a1d8479763%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2023%2F05%2F01%2Fworld%2Fekloges-stin-tourkia-ta-kokkina-potamia-ton-ypopsifion-se-agkyra-kai-smyrni%2F

Σχετικά Άρθρα