Πρωτομαγιά: Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα – Tα μηνύματα των κομμάτων

 Πρωτομαγιά: Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα – Tα μηνύματα των κομμάτων

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Σκέρτσος: Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί εφαλτήριο σκέψης και δράσης για να αλλάξουμε όσα κάνουν δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και αφού εύχεται «καλή εργατική Πρωτομαγιά σε όλες και όλους» αναφέρεται σε ανάρτησή του στα 4 πράγματα που απαιτούνται για την βελτίωση στην αγορά εργασίας.

«Δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με λιγότερους φόρους στην εργασία και το κεφάλαιο που φέρνουν περισσότερες και καλύτερες νέες επενδύσεις μαζί με υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στους εργαζόμενους.

Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίζεται αποτελεσματικά η εργοδοτική αυθαιρεσία και να υπάρχει στην πράξη προστασία των εργαζόμενων.

Σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα μαζί με μαζικά προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων ώστε να αποκτούν νέες δεξιότητες συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ένα νέο κοινωνικό κράτος που στηρίζεται περισσότερα στις υπηρεσίες προς τους νέους εργαζόμενους γονείς -άντρες και γυναίκες- μαζί με έξυπνες πολιτικές που μετατρέπουν τα επιδόματα ανεργίας σε κίνητρα εργασίας».

«Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε εδώ και 4 χρόνια και τολμώ να πω ότι έχει φέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει.

Επίσης μιλάει για τις 10 νέες πολιτικές που προστατεύουν και ενδυναμώνουν την εργασία και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και καταλήγοντας σημειώνει: «Η σημερινή εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί εφαλτήριο σκέψης και δράσης για να αλλάξουμε όσα κάνουν δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων στη χώρα μας. Ο κατάλογος των προβλημάτων και των στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά εργασίας είναι μακρύς και έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Όμως με ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, υψηλότερες αμοιβές κατά 25% έως το 2027, και κανόνες προστασίας των εργαζομένων θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε και στη χώρα μας μια σύγχρονη αγορά εργασίας που θα κρατά τους νέους και τις νέες στον τόπο τους».

ΣΥΡΙΖΑ: «Στις 21 Μαΐου θα πουν «Ως εδώ!»

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι πολίτες «στις 21 Μαΐου θα πουν «Ως εδώ!». Θα γυρίσουν την πλάτη στην αδικία και θα ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη», ενώ υπογράμμισε ότι «η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, για αξιοπρέπεια στη δουλειά και στη ζωή.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αυτά τα 4 χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την αισχροκέρδεια, το οκτάωρο να εξαφανίζεται, τις απλήρωτες υπερωρίες και την εργοδοτική ασυδοσία να γίνονται νόμος από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προς όφελος των λίγων και ισχυρών. 

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η τρομοκρατία των εργαζομένων λίγο πριν τις εκλογές. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από το βίντεο της ντροπής, που έδειχνε εργοδότη να απειλεί και να εκβιάζει τους εργαζόμενούς του για το τι θα ψηφίσουν, με επιστάτη τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σήμερα οι εργαζόμενοι δίνουν το σήμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στις 21 Μαΐου θα πουν «Ως εδώ!». Θα γυρίσουν την πλάτη στην αδικία και θα ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη. Για καλύτερους μισθούς, χαμηλότερες τιμές, συλλογικές συμβάσεις, ασφάλεια στην εργασία.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να τους σταματήσει να σκέφτονται και να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν».

 Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατό το εργατικό – λαϊκό κίνημα

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα.

ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη: Μία μετοχή, μία ψήφος για κάθε εργαζόμενο

Με αφορμή τη σημερινή εργατική πρωτομαγιά, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υπενθυμίζει τη θέση του για «μια μετοχή, μια ψήφο» σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο. Τη σχετική θέση είχε αναπτύξει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, στην ομιλία του, το Σάββατο, στην Καβάλα. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, το όραμα του ΜέΡΑ25 θα αποτελέσει «μια πραγματική επανάσταση στις σχέσεις εργατών και κεφαλαίου, επειγόντως απαραίτητη για να σωθούν οι εργαζόμενοι…» από τη σημερινή «εργασιακή ζούγκλα».

Αναλυτικά, η πρόταση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη προβλέπει συνέλευση μετόχων – εργαζομένων, που θα διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Με τον τρόπο, όπως υποστήριξε στην ομιλία του ο Γ. Βαρουφάκης, θα καταργηθεί το χρηματιστήριο και η αγορά εργασίας, αφού, ειδικότερα, δεν θα υπάρχει «διαφοροποίηση κέρδους και μισθού. Αυτό είναι το όραμά μας».

Σχετικά Άρθρα