ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE τα ”ραβασάκια” – Αναλυτικά βήματα για να τυπώσετε το εκκαθαριστικό

 ΕΝΦΙΑ: Στο myAADE τα ”ραβασάκια” – Αναλυτικά βήματα για να τυπώσετε το εκκαθαριστικό

Ξεκινάει σήμερα, 29/4 η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2023 στους προσωπικούς λογαριασμούς 7 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή το πρωί.

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2023

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2024, αναφέρει η imerisia.gr.

Tη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και με πιστωτικές κάρτες, μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες στους φορολογούμενους, μέσω του internet και mobile banking των τραπεζών.

Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με τους εξής τρόπους:

Με την Ταυτότητα Βεβαιωμένης Οφειλής (ΤΟ) σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Απαιτούνται περίπου δυο εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία πληρωμής για την ενημέρωση της εικόνας των οφειλών σας. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να εμφανίζονται ως ανείσπρακτες όσες οφειλές έχετε πρόσφατα πληρώσει.

Με κάρτα πληρωμών χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κάρτας σας.

Μέσω IRIS online payments με απευθείας σύνδεση με τον λογαριασμό σας.

Η πίστωση των οφειλών σας με κάρτες πληρωμών ή μέσω IRIS online payments πραγματοποιείται αμέσως.

Για κάθε Ανοιχτή Οφειλή που εμφανίζεται στον πίνακα, μπορείτε πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή»:

να δείτε τα στοιχεία των δόσεων της (στο τέλος του πίνακα)

να εμφανίσετε την Ταυτότητα Οφειλής και να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή επιλέγοντας το πλήκτρο «Ταυτότητα Οφειλής».

να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγοντας το πλήκτρο «Εξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα.

να πληρώσετε μέρος της οφειλής σας, εισάγοντας το ποσό που επιθυμείτε στο σχετικό πεδίο της στήλης Ποσό για πληρωμή.

έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τρόπο πληρωμής Κάρτα ή μέσω IRIS online payments.

Διορθώσεις

Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό λάθη στα στοιχεία των ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Για τις δηλώσεις αυτές εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2023 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Σχετικά Άρθρα