Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ για την απλή αναλογική – Γυναίκα επικεφαλής – Μητσοτάκης: Για ορισμένα ονόματα ίσως χρειαστεί να γκουγκλάρετε

 Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ για την απλή αναλογική – Γυναίκα επικεφαλής – Μητσοτάκης: Για ορισμένα ονόματα ίσως χρειαστεί να γκουγκλάρετε

Σήμερα, ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Το ψηφοδέλτιο που αποτελεί την «σημαία» της παράταξης, θα έχει έντονο άρωμα γυναίκας, θα περιέχει ισχυρούς συμβολισμούς, με σαφής παραταξιακές αναφορές αλλά και πρόσωπα που σηματοδοτούν την διεύρυνση προς τον κεντρώο χώρο.

Ορισμένα απο τα δεκαπέντε πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Eίναι άνθρωποι καταξιωμένοι, με έργο και με ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία». «Δεν είναι κατ ανάγκη αναγωρίσιμοι» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «για ορισμένα ονόματα ίσως χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοί είναι».

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σε συνέντευξη του επιβεβαίωσε πως στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία και μάλιστα  «φωτογράφισε» ορισμένα πρόσωπα που θα περιέχει η γαλάζια λίστα λέγοντας πως « θα δείτε εκπλήξεις αλλά όχι στη λογική των celebrities». 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο δεν είναι δεσμευτικό για την ΝΔ σε περίπτωση δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Δηλαδή, αν οδηγηθούμε σε εκλογές τον Ιούλιο, όπου με βάση το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, η ΝΔ θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές τότε θα αλλάξει τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου που βρίσκονται στις εκλόγιμες θέσεις. Μάλιστα, το γεγονός αυτό αφήνει το περιθώριο στον πρωθυπουργό να «διασώσει» μέσω του Επικρατείας, νυν βουλευτές ή υπουργούς που ενδεχομένως δεν θα έχουν εκλεγεί στις κάλπες της 21ης Μαίου. 

  • Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επιλέξει μια γυναίκα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να είναι απολύτως ισορροπημένο όσον αφορά τις υποψηφιότητες ανδρών – γυναικών. 

Στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου βρίσκεται ένα «θρυλικό» πρόσωπο της γαλάζιας παράταξης, ο Αντώνης Σγαρδέλης που επι σειρά ετών υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Για τους παλιούς κομματικούς ο Αντ. Σγαρδέλης αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς το όνομα του έχει συνδεθεί με πολλές ιστορικές στιγμές της παράταξης.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε πως είναι «ο άνθρωπος για τα δύσκολα» και πως πολλές φορές «έβαλε πλάτη» για την παράταξη. Ασφαλώς η κίνηση του πρωθυπουργού να εντάξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μάλιστα σε τιμητική θέση τον Αντ. Σγαρδέλη, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει τα γαλάζια αντανακλαστικά τονώνοντας την συνείδηση της παράταξης αλλά και να προλάβει τυχόν «γκρίνιες» γαλάζιων στελεχών εξαιτίας του ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο.

Ψηλά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας βρίσκεται η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η ίδια υπήρξε Εθνική Συντονίστρια για το σχέδιο «κανένα παιδί μόνο», για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Είναι ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην  «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και  λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Ε. Αγαπηδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η ίδια ως γνήσια Κρητικιά είχε ανοίξει βεντέτα με τον Παύλο Πολάκη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει κάποια στιγμή ως σλόγκαν «εμείς με την Αγαπηδάκη και εσείς με τον Πολάκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς τους νέους εφόσον φημολογείται ότι στην λίστα θα υπάρχει και πρόσωπο απο τη ΟΝΝΕΔ. Στην λίστα θα βρίσκονται επίσης και δύο υπουργοί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες και  ο Γιώργος Σταμάτης,  γενικός γραμματέας Αλληλεγγύης έχει «κλειδώσει» για το ψηφοδέλτιο. 

Εδώ και πολύ καιρό έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα της Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που πρωταγωνίστησε στις αποκαλύψεις για το ελληνικό #metoo. Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Γεωργούλη δίνουν «πόντους» στην υποψηφιότητας της. Κατά καιρούς έχει ακουστεί και το όνομα της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι και θεωρείται σύμβολο για πολλές γυναίκες χωρίς να έχει κομματικό πρόσημο. 

Σχετικά Άρθρα