Ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες εκπλήξεις ανακοινώνει ο Τσίπρας – Μηνύματα προγραμματικής σύγκλισης

 Ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες εκπλήξεις ανακοινώνει ο Τσίπρας – Μηνύματα προγραμματικής σύγκλισης

Συμφωνία με τους πολίτες αλλά και πρόταση συνεργασίας θα αποτελεί η «Συμφωνία για την αλλαγή» όπως ονομάζει ο Αλέξης Τσίπρας το κυβερνητικό πρόγραμμα που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα. Οι αριθμοί βγαίνουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα με ευρεία αναφορά που μπορούν να ενώσουν τα δυο κόμματα.  

Η Κουμουνδούρου δίνει στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο επικρατείας με το οποίο επιχειρεί να στείλει σήμα σε όλη την δημοκρατική παράταξη της οποία τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ηγεμονικό ρόλο και λόγο.

Εκτός από την Πόπη Τσαπανίδου, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Έλενα Ακρίτα, τα πρόσωπα που αξιοποιεί από τη δεξαμενή σκέψης που συγκρότησε για να τη συμβουλεύεται στα μείζονα ζητήματα της κοινωνίας και της καθημερινότητας αίσθηση προκαλεί και η συμπόρευση σύμφωνα με πληροφορίες και του αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσακρή.

  • Το μέλος της επιτροπής των ειδικών του κορωνοϊού τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης τόσο στον κύκλο της ιατρικής επιστήμης της χώρας όσο και της κοινής γνώμης καθώς υπήρξε μια από τις πλεον διαυγείς και διεισδυτικές φωνές την περίοδο της πανδημίας όσο εμφανιζόταν στα Μέσα Ενημέρωσης για την ενημέρωση των πολιτών.

Κι αν το πρόσωπο αυτό προσδίδει αναμφισβήτητα μεγάλο κύρος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού που θα κατέβει τελικά στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας έρχεται να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο κόμμα καθώς το πρόσωπό της είναι άμεσα συνυφασμένο και με την πολιτική.

Υπήρξε υποψήφια και με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και το άνοιγμα που επιχειρείται στην περίπτωσή της δημιουργεί μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στο κεντρώα ακροατήρια ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή περιφέρεια.

Προγραμματική πίεση

Με αυτές αλλά και αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες εκλογικές περιφέρειες ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ήδη σε εκκίνηση το μείζον ζήτημα της προγραμματικής σύγκλισης. Η «Συμφωνία για την Αλλαγή» θα είναι ο τίλτος της εκδήλωσης της επίσημης παρουσίασης του κυβερνητικού προγράμματος την ερχόμενη Τρίτη.

  • Με τους αριθμούς της συγκυβέρνησης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς να αρχίζουν να βγαίνουν  όπως εκτιμούν  πολλοί στην Κουμουνδούρου και με το κόμμα Βαρουφάκη – ΛΑΕ να έχει φύγει από το κάδρο της συνεργασίας ως προβοκάτορας της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει ένα μόνο ανοιχτό λογαριασμό και αυτός είναι με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. 

Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας έβαλε τον πήχη τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και για το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στον ανταγωνιστή του και εν δυνάμει εταίρο του έδωσε και γενναιόδωρα ποσοστά που ούτε οι δημοσκοπήσεις του δεν του δίνουν. Αν σε συνθήκες ενίσχυσης της κεντροδεξιάς το 2019 τα κόμματα της κεντροαριστεράς υποχώρησαν στο 40%, το 2023 έχουν τώρα τη δυνατότητα να κατακτήσουν το 45-46% και να συγκροτήσουν κυβέρνηση νικητών.

  • Για το ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι θα πάρει έως 34% καθώς ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του εκτιμούν ότι είναι δεδομένο το ποσοστό του 2019 εν μέσω μια περιόδου που το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν ηγεμονικά και συντριπτικά υπέρτερο.

Τώρα σε συνθήκες μεγάλης υποχώρησης της ΝΔ αλλά και εξαφάνισης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου – ο δημιουργός και εμπνευστής του Ευάγγελου Βενιζέλου το έχει εγκαταλείψει – το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ο κ. Τσίπρας μπορεί να κατακτήσει ένα ποσοστό έως και 14% όπως άφησε να εννοηθεί.

  • Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και με το πρόγραμμα των 50 ημερών που κατέθεσε πριν από ένα μήνα φιλοδοξεί να βάλει τις βάσεις για τον άτυπο προεκλογικό προγραμματικό διάλογο.

Με την παρουσίαση του προγράμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή και το σχέδιο προγραμματικής πίεσης στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αυτός ο διάλογος μπορεί να ευοδωθεί εκτιμούν στην Κουμουνδούρου από τη στιγμή που στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θέτουν όρους συνεργασίας πολύ μακριά από τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για τις υποκλοπές και την τραγωδία στα Τέμπη, ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ και μια σειρά άλλων προτάσεων που δεν πατούν στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα