Σουδάν: Στην Ελευσίνα C-130 με ακόμη 20 Έλληνες με τις οικογένειες τους – Βίντεο και εικόνες από τον απεγκλωβισμό

 Σουδάν: Στην Ελευσίνα C-130 με ακόμη 20 Έλληνες με τις οικογένειες τους – Βίντεο και εικόνες από τον απεγκλωβισμό

Η τελευταία ελληνική επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από το Σουδάν ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 27 Απριλίου. Συγκεκριμένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 το οποίο μετέφερε 39 άτομα, ανάμεσά τους και 20 Έλληνες ομογενείς προσγειώθηκε στην Ελευσίνα. Τους διασωθέντες που μεταφέρθηκαν από την αεροπορική βάση Wadi Seidna στην Ελλάδα, παρευρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας

Πρόκειται για τους τελευταίους Έλληνες από το εμπόλεμο Σουδάν που επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, δίνοντας τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης από τον στρατό.

Την ίδια ώρα βίντεο ντοκουμέντο αλλά και φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονταν στο Σουδάν, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι την επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια ζωντανά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης και διάσωσης ήταν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Η αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

  • Την Κυριακή 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών ενός C-27 και ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την αεροπορική βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου.
  • Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, απογειώθηκε ένα C-27 από το Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί και παρέλαβε τους πρώτους 17 πολίτες (13 Έλληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους των Ελλήνων) και επέστρεψε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Ελευσίνα.
  • Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογειώθηκε άλλο C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν ενώ στη συνέχεια, παρέλαβε από το Τζιμπουτί και την Άκαμπα της Ιορδανίας 16 Έλληνες πολίτες, έναν από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου το αεροσκάφος με τον Ν. Χαρδαλιά και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην αεροπορική βάση Τανάγρας.
  • Την Τετάρτη 26 Απριλίου, απογειώθηκε αεροσκάφος C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν από όπου αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα