Μητσοτάκης: Επεισοδιακή επίσκεψη στην Καβάλα – Η απάντηση στους απολυμένους που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων (vid)

 Μητσοτάκης: Επεισοδιακή επίσκεψη στην Καβάλα – Η απάντηση στους απολυμένους που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων (vid)

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε στην Καβάλα για να ζητήσει την ψήφο των πολιτών βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των απολυμένων από τα λιπάσματα και τα πετρέλαια Καβάλας.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων του μετέφερε σε ήπιους τόνους τα παράπονα των εργαζομένων, με τον πρωθυπουργό να έχει περιέλθει εμφανώς σε αμηχανία από τη συνάντηση η οποία άνοιξε με τη φράση «ήρθατε στην πόλη των μαζικών απολύσεων».

Ο συνδικαλιστής των λιπασμάτων εγκάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τις ευθύνες του, αφού παρά τις δεσμεύσεις του προς τους εργαζόμενους σε προηγούμενή τους συνάντηση εκείνος και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επέδειξαν πλήρη ασυνέπεια και αδιαφορία με αποτέλεσμα την απόλυσή τους από την επιχείρηση.

Η απάντηση από τον πρωθυπουργό ήρθε με ένα μείγμα αδιαφορίας, αποποίησης ευθυνών και αοριστολογιών. Ο ίδιος απάντησε, ως συνήθως, ότι «η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη» και προέβαλλε διάφορες δικαιολογίες όπως ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε προεκλογική περίοδο. Είπε δε προκλητικά ότι «είναι περίπλοκο ζήτημα, αφορά νομοθεσία άλλης κυβέρνησης και ότι θα το δει μετά τις εκλογές», πετώντας το μπαλάκι στους άλλους κατά πάγια πρακτική της κυβέρνησης των «αρίστων».

Υποστήριξε επίσης ότι «πρόκειται για ιδιωτική διαφορά» και επιχείρησε να αποχωρήσει μαζί με τη φρουρά του, πυροδοτώντας τις εύλογες αντιδράσεις των εργαζομένων που δεν έλαβαν καμία απάντηση ουσίας. Τον γιούχαραν, ενώ κάποιος από τους συγκεντρωμένους του φώναξε «ντροπή», και φώναξαν ότι ευθύνεται για «300 οικογένειες απολυμένων».

Στη συνέχεια κατά την ομιία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κι ενώ τα γιουχαΐσματα κάλυπταν τόσο τους χειροκροτητές του όσο και την φωνή του, προσπάθησε να απαντήσει με χιούμορ (ή να αδιαφορήσει) λέγοντας «ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή».

Όμως η συνέχεια και ο τρόπος που επέλεξε να απαντήσει προκάλεσε αίσθηση και μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους απολυμένους εργαζόμενους.

“Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, όλοι μπορούν να προσέρχονται στην πλατεία του δημοσίου διάλογου και να κάνουν αντιπαράθεση με επιχειρήματα” είπε αρχικά και στη συνέχεια δήλωσε με τρόπο μάλλον προκλητικό όταν απευθύνεται κάποιος σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους:

«Ξέρετε, σε μία ελεύθερη οικονομία κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους και κάποιοι περισσότεροι αποκτούν νέες δουλειές. Έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία».