Σουδάν:Απειλή έκρηξης σε όλη την βορειοανατολική Αφρική βλέπει ο ΟΗΕ

 Σουδάν:Απειλή έκρηξης σε όλη την βορειοανατολική Αφρική βλέπει ο ΟΗΕ

Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ή οι παραστρατιωτικές μονάδες RSF που συγκρούονται στο Σουδάν έχουν οποιαδήποτε σοβαρή πρόθεση να διαπραγματευτούν, προειδοποίησε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα Φόλκερ Πέρθες κατά την κατάθεσή του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η εκεχειρία των 72 ωρών που ανακοινώθηκε μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ υφίσταται μόνο στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και άλλες στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες στη χώρα.

Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να επικρατήσουν στρατιωτικά, είπε ο Πέρθες, επιβεβαιώνοντας τις «συνεχείς αναφορές για μάχες και μετακίνηση στρατευμάτων» και τονίζοντας ότι «και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συγκρούστηκαν αδιαφορώντας για τους νόμους και τους κανόνες του πολέμου, επιτίθενται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, με ελάχιστη μέριμνα για τους αμάχους, στα νοσοκομεία ή ακόμη και στα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και ασθενείς … δημιούργησαν μια ανθρωπιστική καταστροφή με τους αμάχους να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος».

Ολόκληρες γειτονιές του Χαρτούμ, που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται ο Γαλάζιος Νείλος και ο Λευκός Νείλος, έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπου εκτός των συγκρούσεων πεζοπόρων μονάδων, γίνεται χρήση πυρών πυροβολικούβομβαρδισμοί από αέρος από μαχητικά αεροσκάφη, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και η τροφοδοσία με τρόφιμα έχει περιοριστεί δραματικά, σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο των 46 εκατ. κατοίκων εξαρτάται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσει.

Ακόμη πιο σοβαρή προειδοποίηση απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επέκταση της σύγκρουσης στις όμορες χώρες. «Το Σουδάν συνορεύει με επτά χώρες, οι οποίες είτε έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση είτε έχουν βιώσει σοβαρές εμφύλιες αναταραχές την τελευταία δεκαετία … Ο αγώνας για την εξουσία στο Σουδάν δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον αυτής της χώρας. Ανάβει ένα φιτίλι που θα μπορούσε να εκραγεί πέρα από τα σύνορα, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και καθυστερώντας την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι διεθνή ΜΜΕ αναπαράγουν πληροφορίες που θέλουν την πολύπαθη περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, να βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού, με ένοπλες ομάδες και φυλές να εξοπλίζονται. Το γεγονός ότι η παρουσία και η επιρροή τέτοιων ομάδων και φυλών εκτείνεται πέραν των συνόρων αποτελεί απειλή και για τις όμορες χώρες.

Σημειώνεται ότι το Σουδάν συνορεύει: 

  • στα βόρεια με την Αίγυπτο
  • στα δυτικά με την Λιβύη, το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  • στα νότια με το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία
  • στα ανατολικά με την Ερυθραία

Σχετικά Άρθρα