Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ανακοίνωση Ράμμου μετά τη στοχοποίηση – “Η ΑΔΑΕ συνεχίζει απερίσπαστη” – Ηχηρή παρέμβαση Κομισιόν

 Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ανακοίνωση Ράμμου μετά τη στοχοποίηση – “Η ΑΔΑΕ συνεχίζει απερίσπαστη” – Ηχηρή παρέμβαση Κομισιόν

Μια δήλωση με πολλούς αποδέκτες και με υψηλό συμβολισμό προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, της Ανεξάρτητης Αρχής που έχει αναλάβει και το δύσκολο έργο της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών από την ΕΥΠ.

Ο Χρήστος Ράμμος, απαντώντας στα στοχευμένα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ περί παρέμβασης της Αρχής στην προεκλογική περίοδο με αφορμή την έρευνα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, αναφέρει τα εξής:

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνέχεια διαδικασιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση.


Εκ της Ολομελείας της ΑΔΑΕ
Ο Πρόεδρος 
 Χρήστος Ράμμος»

Είχε προηγηθεί μπαράζ δημοσιευμάτων με τα οποία ο κ. Ράμμος κατηγορούνταν ακόμα και για εμπλοκή στον προεκλογικό αγώνα λόγω ακριβώς της ενέργειάς του να καλέσει τον επικεφαλής της ΕΥΠ να καταθέσει για την υπόθεση υποκλοπών.

Κατά πληροφορίες αυτό τελικά δεν θα γίνει καθώς το θέμα αφαιρέθηκε από την Ημερήσια Διατάξης της συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, ωστόσο οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από την ίδια την αρχή.

Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ράμμος στοχοποιείται για τον τρόπο με τον οποίο δρα ως επικεφαλής της Αρχής στην υπόθεση των υποκλοπών.

Κριτική εναντίον του άλλωστε έχει διατυπωθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη και μάλιστα με χαρακτηρισμούς εξαιρετικά βαρείς.

Εν τω μεταξύ η είδηση ότι αναβλήθηκε η συζήτηση για την ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ σε συνδυασμό με τις επιθέσεις που δέχεται ο πρόεδρος της αρχής, χαρακτηρίστηκε από την Σόφι ιντ Φελντ, “πολύ ανησυχητική εξέλιξη”.

Το μέλος της PEGA γράφει σε ανάρτησή της στο twitter: “Η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει ακρόαση με θέμα την ΕΥΠ και την έρευνα για τα κακόβουλα λογισμικά, υπό την πίεση νέων επιθέσεων κατά της ακεραιότητας του επικεφαλής της. Αυτή η παρέμβαση στην ανεξάρτητη αρχή είναι απαράδεκτη”.

  • Απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη για τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις που φαλκιδεύουν τον Ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΑΔΑΕ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ στέλνει ένα ακόμη ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα υπέρ της διαφύλαξης της Ανεξαρτησίας τόσο της ΑΔΑΕ όσο και κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα, στο κλείσιμο της απάντησής του ο Επίτροπος Nτιντιέ Ρέιντερς απευθύνει προς Αθήνα μια έμμεση αλλά καθαρή προειδοποίηση καθώς αναφέρεται στη δυνατότητα της Κομισιόν να «λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει», στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί τελικά από το κράτος-μέλος – εν προκειμένω την Ελλάδα – το δίκαιο της ΕΕ.

Στην απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left ο Βέλγος Επίτροπος επισημαίνει με έμφαση πως  «ορισμένες ανεξάρτητες αρχές στα κράτη μέλη έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό», ενώ στη συνέχεια περιγράφει αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας της ΑΔΑΕ. Από το πλαίσιο αυτό προκύπτει ξεκάθαρα η απευθείας σύνδεσή της σύστασης και της λειτουργίας της αρχής με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του Ενωσιακού Δικαίου.

  • Με εντυπωσιακή σαφήνεια και αυστηρότητα που δεν συνηθίζεται σε αντίστοιχες απαντήσεις Επιτρόπων σε ερωτήσεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Ρέυντερς επιλέγει μέσω της απάντησης προς στον Ευρωβουλευτή να απευθυνθεί ένα μήνυμα ενόχλησης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και μια βαρύνουσας σημασίας έμμεση προειδοποίηση ακόμη και για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας.

Το αυστηρό ύφος της απάντησης Ρέιντερς, ωστόσο, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης για τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Στην ερώτησή εκείνη ο Κώστας Αρβανίτης είχε επικαλεστεί την ίδια την Επιτροπή, που σε έγγραφό της προς την Ελληνική Κυβέρνηση, είχε χαρακτηρίσει την πρακτική της «κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16(1) του κανονισμού 2017/1939». Η Κομισιόν αναφέρεται στην απόφαση της Κυβέρνησης να προσκαλέσει στη σχετική διαδικασία μόνο εισαγγελείς, χωρίς να συμπεριλάβει και δικαστές, ενώ στον σχετικό κανονισμό προβλέπεται ρητά η επιλεξιμότητα και των δικαστών.

  • Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου», η αυστηρή τήρησή τους, δηλαδή, συνιστά υποχρέωση και όχι επιλογή για κάθε Κράτος – Μέλος.

Αποκλείοντας κάθε περιθώριο για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να επικαλεστεί δήθεν λάθος ή διαφορετική ερμηνεία ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αποκαλύπτει πως αυτά είχαν γίνει γνωστά με τον πιο επίσημο και σαφή τρόπο και στην Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς όπως σημειώνει «η Επιτροπή υπενθύμισε στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη τα εφαρμοστέα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής, καλώντας τα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν τη συμβατότητα των εθνικών νομοθεσιών και διαδικασιών με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου.»

Σχετικά Άρθρα