Έρχεται “καυτό” καλοκαίρι – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τα σενάρια με θερμοκρασίες 50 βαθμών- “Στο μέλλον η Ελλάδα θα θυμίζει Αφρική”

 Έρχεται “καυτό” καλοκαίρι – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τα σενάρια με θερμοκρασίες 50 βαθμών- “Στο μέλλον η Ελλάδα θα θυμίζει Αφρική”

Για την κλιματική αλλαγή και το σενάριο για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα που παρουσιάσαν χθες σε πρωτοσέλιδό τους «Τα Νέα», μίλησε στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Τα σενάρια για τη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι φαντάζουν ακραία, αλλά η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής και οι ειδικοί προειδοποιούν: Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

Οπως αναφέρει ο κ. Λέκκας τα φαινόμενα αυτά θα τα ζήσουμε απο τώρα: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Αναφορικά με το ύψος των θερμοκρασιών ανέφερε ο κ. Λέκκας ότι θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα