Εκατοντάδες ΕΔΕ για τη διαφθορά μένουν στο συρτάρι – Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ.

 Εκατοντάδες ΕΔΕ για τη διαφθορά μένουν στο συρτάρι – Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ.

Νέες αποκαλύψεις εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ., στη σκιά των καταγγελιών για σχέσεις στελεχών της με το κύκλωμα της Greek Mafia.Σήμερα «Τα Νέα» γράφουν για εκατοντάδες ΕΔΕ σχετικά με θέματα διαφθοράς, οι οποίες μένουν στο σύρταρι, και προβληματικές έρευνες στο σώμα, που φέρεται να λειτουργεί συχνά ως μηχανισμός συγκάλυψης ή με σοβαρές καθυστερήσεις.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει στους υπεύθυνους των αστυνομικών υπηρεσιών πως οι εσωτερικές έρευνες «πρέπει να είναι ταχείες, πραγματικές κι αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων».

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, που αποκαλύπτει η εφημερίδα, οι αστυνομικοί χρειάζονται συστάσεις για… αρετές και ηθικά πρότυπα ακεραιότητας.

Πάντως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως για να διασωθεί η «εικόνα» των αρχών ασφαλείας χρειάζεται επιτήρηση των ΜΜΕ: «Όλες οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητες επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων ασφάλειας και τάξης θα πρέπει να παρακολουθούν την επικαιρότητα… 

»Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στα καταγγελλόμενα φερόμενων πράξεων διαφθοράς, τα οποία δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη σε βάρος του Σώματος, έτσι ώστε να γίνεται η προσήκουσα ταχεία διερεύνηση-διαλεύκανση της υπόθεσης και συνακόλουθα να μη δημιουργείται αίσθηση συγκάλυψης».

Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: Η διαταγή δεν αναφέρεται σε προβληματικές έρευνες

Ακολούθησε ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βασίζεται σε διαταγή, η οποία απεστάλη στις Υπηρεσίες του Σώματος με απώτερο στόχο να υπενθυμιστούν και να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και εσωτερικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. 

Η αστυνομία υποστηρίζει πως «πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται τακτικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Αρχηγείου ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία και με την οποία ασκείται ο έλεγχος της λειτουργίας των υφιστάμενων Υπηρεσιών.

»Συνεπώς, μέσω της συγκεκριμένης διαταγής, υπενθυμίζονται διατάξεις και διαδικασίες υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της ολοκληρωμένης –προανακριτικής, διοικητικής και στατιστικής- διαχείρισης περιστατικών διαφθοράς ενώ σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται σε “προβληματικές εσωτερικές έρευνες” ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

«Υπενθυμίζεται ότι, οι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίζονται και διεκπεραιώνουν διοικητικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 120/2008  “Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού”, ενώ τα πορίσματα που εξάγονται ελέγχονται διεξοδικά τόσο από τις ιεραρχικά ανώτερες Υπηρεσίες, αρμόδιες για την εκδίκαση αυτών όσο και –κατά περίπτωση- από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα