Παρασκήνιο: Τι δείχνουν οι μετρήσεις της Κουμουνδούρου για τη διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ- Η “ομολογία” ήττας Μητσοτάκη και ο ρόλος Βαρουφάκη

 Παρασκήνιο: Τι δείχνουν οι μετρήσεις της Κουμουνδούρου για τη διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ- Η “ομολογία” ήττας Μητσοτάκη και ο ρόλος Βαρουφάκη

Στην εκστρατεία απαξίωσης της κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων που έχει εξαπολύσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με ψυχραιμία και θυμίζει στα μικρότερα κόμματα τον κίνδυνο αφανισμού τους στις δεύτερες κάλπες.

Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν ο Γιάνης Βαρουφάκης να παίζει τον ρόλο προβοκάτορα της συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή ενώ τα γκάλοπ που έχουν στα χέρια τους δείχνουν εκλογικό ντέρμπι.

Η εξόφθαλμη απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα για να γλιτώσει μια προεκλογική συζήτηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται αντιληπτή και από το εκλογικό ακροατήριο, είτε της ΝΔ είτε και του κεντρώου χώρου.

  • Το Μέγαρο Μαξίμου αναμφίβολα στοχεύει στο να αυξήσει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στο συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων του επισείοντας το φόβητρο του 2015.

Η τεχνητή όξυνση μέσω του νέου plan B Βαρουφάκη για έξοδο από το σκληρό νόμισμα του ευρώ και τα σενάρια κλεισίματος των τραπεζών σκοντάφτει σε μια βασική παραδοχή:

  • Δεν είμαστε στο 2015 αλλά στο 2023.

Για ποιο λόγο σημείωνε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας να θέλει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση σε προγραμματική βάση όταν υπήρξε ο πρωθυπουργός που είχε την ευκαιρία να βγάλει τη χώρα από το ευρώ αλλά αντίθετα επέλεξε το 2015 να συμφωνήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο; Ή γιατί ενώ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια τώρα να θέλει να επιστρέψει σε ένα τέτοιο σχέδιο, όταν μάλιστα έχει υποστεί σημαντική φθορά στην πορεία για τη ρύθμιση του χρέους;

Προβοκάτσια

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πετά ένα προεκλογικό σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη επαναφέροντας μια άκαιρη και άτοπη συζήτηση για capital control, δραχμή και μνημόνια και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 παρατηρούν από την Κουμουνδούρου.

  • Πρόκειται για μια καθαρή προβοκάτσια για να υπονομεύσει το σχέδιο συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων για να φύγει η κυβέρνησης της ΝΔ.

Μάλιστα εκτιμούν ότι τελικά αντί της συσπείρωση του λεγόμενου αντισυστημικού ακροατηρίου θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας τελικά τους πιο ρεαλιστές ψηφοφόρους σε καθαρές λύσεις απέναντι στα δομικά προβλήματα της καθημερινότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Εκλογικό ντέρμπι 2 μονάδων

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβάζει τη συζήτηση στο επίπεδο της σεναριολογίας ακριβώς γιατί αυτή η συζήτηση των εξυπηρετεί απόλυτα καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου η εικόνα για τη ΝΔ δεν είναι καλή.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες του libre η απόσταση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 2 μονάδες αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με το κλίμα που δημιουργούν οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως εκτιμούν στην κάλπη αυτή η διαφορά δεν αποκλείεται στην κάλπη της απλής αναλογικής να κλείσει ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι στη μιάμιση μονάδα.

Έτσι ερμηνεύεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πανικός του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς μια τέτοια διαφορά που μεταφράζεται σε μόλις 3 έδρες διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν μπορεί να μεταφραστεί και ως νίκη της ΝΔ.

Ομολογία ήττας  

Η αυτοδυναμία της ΝΔ έχει εγκαταλειφθεί ως  σενάριο και για τις δεύτερες εκλογές και έτσι ερμηνεύεται και η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή του συνέντευξη οτι θα κάνει ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα την επομένη της κάλπης της 21ης Μαΐου αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει εν τέλει τη διερευνητική εντολή από εκεί που η τελευταία επίσημη τοποθέτησή του στη ΔΕΘ ήταν ότι θα την παραδόσει αμέσως για να κάψει την κάλπη της απλής αναλογικής.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει και εκεόινος από την πλευρά την άσκηση πολιτικής πίεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη με τον προεκλογικό διάλογο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ  να επικεντρώνεται στην προγραμματική πίεση στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίοι εξάλλου και οι προγραμματικοί όροι που βάζει η Χαριλάου Τρικούπη σε αυτή τη φάση για διερεύνηση των παρακολουθήσεων και του δυστυχήματος των Τεμπών την ώρα που και ο Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο Κόκκινο λέει όιχ σε  μια κυβέρνηση που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία ή θα επιχειρήσει περαιτέρω κουκούλωμα των υποκλοπών. 

Σχετικά Άρθρα