Tagesspiegel: Οδυνηρές αναμνήσεις μνημονίων – Λανθασμένο μέτρο η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO

 Tagesspiegel: Οδυνηρές αναμνήσεις μνημονίων – Λανθασμένο μέτρο η πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO

Την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές πριν από 13 χρόνια υπενθυμίζει η εφημερίδα Tagesspiegel και το διάγγελμα από το Καστελλόριζο στις 23 Απριλίου 2010, με το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος  Παπανδρέου προανήγγειλε την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας και την προσφυγή σε διεθνείς  μηχανισμούς στήριξης. 

«Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της» αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Οι κυβερνήσεις των Αθηνών έστελναν ακόμη και ψευδή στοιχεία στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συγκαλύψουν την πλήρη έκταση του χρέους. Όμως, τα τεχνάσματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα. Καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωζώνη από το 2001, οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινδύνευαν να συμπαρασυρθούν στην άβυσσο».

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι «ιδιαίτερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με χαμηλά εισοδήματα επλήγησαν από τα μέτρα λιτότητας των πιστωτών. Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας εκατομμύρια άνθρωποι που ανήκαν στη μεσαία τάξη έφτασαν στα όρια της αντοχής τους, μετά από διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις».

Σημειώνει πάντως ότι «εκ των υστέρων, ορισμένα από τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια της οικονομικής βοήθειας, αποδείχθηκαν λανθασμένα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά. Το 2016 ο κινεζικός κρατικός όμιλος COSCO εξασφάλισε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Το τίμημα που κατέβαλε μπορεί να βελτίωσε τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά ταυτόχρονα διεύρυνε την επιρροή της Κίνας σε κρίσιμες ευρωπαϊκές υποδομές»

Παραμένει πολύ υψηλό το χρέος

Η εφημερίδα του Βερολίνου παραθέτει τα εύσημα του Πιέρ Γκραμένια, επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος έχει αποφανθεί ότι το 2022 «η Ελλάδα ανήκε στις πιο δυναμικές οικονομίες της ευρωζώνης». Ο αρθρογράφος σημειώνει ωστόσο ότι «ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat το συνολικό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 162% του ΑΕΠ, με ανοδική προοπτική…»

Πηγή:dw.com

Σχετικά Άρθρα