Σουδάν: Νέα κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζεται η έξοδος αμάχων

 Σουδάν: Νέα κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζεται η έξοδος αμάχων

Κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που ισχύει από σήμερα, συνήφθη στο Σουδάν μεταξύ των εμπολέμων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έκαναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στο Χαρτούμ, οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν πράγματι σπάνιοι σήμερα ενώ, όπως συμβαίνει με κάθε ανακοίνωση εκεχειρίας, οι παραστρατιωτικοί του στρατηγου Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις του αντίπαλου στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ότι συνεχίζουν τις πτήσεις πάνω από το Χαρτούμ.

Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως αρχίζει την απομάκρυνση των υπηκόων του -τρεις ημέρες μετά την απομάκρυνση των διπλωματών του-, «κατά προτεραιότητα των οικογενειών με παιδιά και των πιο ηλικιωμένων ή αυτών που έχουν πρόβλημα υγείας».

Πάντως σε άλλες συνοικίες, οι συγκρούσεις έχουν γίνει ακόμη πιο καταστροφικές. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και των οποίων η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, καταστήματα φαίνονται να έχουν πυρποληθεί, πολυκατοικίες να έχουν καταρρεύσει και άμαχοι να περιφέρονται μέσα σε συντρίμμια που ακόμη καπνίζουν και μαρτυρούν τη σφοδρότητα των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών πυροβολικού.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις» για το Σουδάν

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου, περισσότεροι από 420 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί, σύμφωνα με το ΟΗΕ, όμως «έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις», οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF) «αποδέχθηκαν μια κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπλίνκεν λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία χθες, Δευτέρα, τα μεσάνυχα (σήμερα στη 01:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και οι παραστρατιωτικοί του υπαρχηγού του που έγινε αντίπαλός του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επιβεβαίωσαν μια «εκεχειρία αφιερωμένη στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ο Χάλεντ Όμαρ Γιούσεφ, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων της Ελευθερίας και της Αλλαγής (LCF), του ιστορικού συνασπισμού πολιτών που εκδιώχθηκε από την εξουσία με το πραξικόπημα, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο την ικανοποίησή του «για την αμερικανική μεσολάβηση» με την οποία αποκαταστάθηκαν «επαφές με τις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ» για την επίτευξη «αυτής της ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

«Θα προσφέρει το χώρο για ένα διάλογο για το πώς να επιτευχθεί μια οριστική κατάπαυση του πυρός», διευκρίνισε, ενώ ο Μπλίνκεν δήλωσε πως εργάζεται μαζί με συμμάχους για μια «επιτροπή» η οποία θα αναλάβει να διαπραγματευθεί μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών στο Σουδάν. Οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο για μια «σαουδοαμερικανική» μεσολάβηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει απόψε με θέμα τη σύγκρουση στο Σουδάν. Παρά την αναχώρηση πολυάριθμων διπλωματών και ξένων πολιτών, ο Φόλκερ Πέρτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να πετύχει από τους στρατιωτικούς μια μετάβαση προς τη δημοκρατία, έχει παραμείνει στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.000 υπήκοοι της ΕΕ έχουν απομακρυνθεί. Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα πως απομάκρυνε «όλους τους Ιάπωνες που βρίσκονταν στο Χαρτούμ» και επιθυμούσαν να φύγουν. Περίπου 700 διεθνείς εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και πρεσβειών «απομακρύνθηκαν προς το Πορτ-Σουδάν», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και, σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών, σχεδόν τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων έχουν πάψει να λειτουργούν.

Πηγή: iefimerida.gr