Μάθε πού ψηφίζεις – Η κρίσιμη ημερομηνία μέχρι την 21η Μαΐου

 Μάθε πού ψηφίζεις – Η κρίσιμη ημερομηνία μέχρι την 21η Μαΐου

Πλέον οι περιοδείες και προεκλογικές εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων είναι καθημερινές, ενώ από πλευράς ΝΔ εκκρεμεί ακόμη η παρουσίαση του προγράμματος (με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη εξαγγείλει ως στόχο την αύξηση των μισθών κατά 25% μέχρι το 2027), αλλά και η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποιο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει τρεις γυναίκες στις εκλόγιμες θέσεις.

Κρίσιμη ημερομηνία στο προεκλογικό καλεντάρι είναι όμως η 2α Μαϊου, καθώς δέκα ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακήρυξη κομμάτων και συνδυασμών. Και θα κρίνει, με βάση τις δύο πλέον σχετικές τροπολογίες, και την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα τροπολογία επιφέρει δύο αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση:

  • Πρώτον την ανακήρυξη των συνδυασμών όχι από ένα μέρος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, αλλά από την πλήρη σύνθεση του με 10 δικαστές.
  • Δεύτερον, ότι θα υποβάλλονται υπομνήματα προς τεκμηρίωση στον Άρειο Πάγο και από άλλες δικαστικές αρχές και δοικητικές αρχές.

Η τύχη του κόμματος Κασιδιάρη μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό κυβέρνησης, στις δεύτερες εκλογές, καθώς με την ενισχυμένη αναλογική του 2020 που θα εφαρμοστεί σε δεύτερες εκλογές, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο αυξάνεται το κατώφλι αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν προκύψει κυβέρνηση, απαιτείται ένα διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές επαφές (κάθε κόμμα μπορεί να κρατήσει την εντολή τρεις ημέρες), τη διάλυση της Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και από εκεί και πέρα το ελάχιστο 21 και το πολύ 30 ημέρες για τις νέες εκλογές.

  • Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στο υπουργικό προαναγγέλοντας τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στις 21 Μαϊου, ότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν το αργότερο αρχές Ιουλίου ώστε ούτε να συμπέσουν με τις πανελλαδικές αλλά ούτε και να πραγματοποιηθούν μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Η πιθανότερη ημερομηνία για δεύτερες εκλογές είναι η 2α Ιουλίου.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

  • όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
  • όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
  • όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Οι πολίτες μπορούν με λίγα μόλις βήματα να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν, μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην ειδική σχετική φόρμα με τίτλο “Μάθε πού ψηφίζεις”.

  • Μπαίνετε στην παραπάνω διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών
  • Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και ονόματα πατρός, μητρός καθώς και την χρονολογία γέννησή σας.
  • Εναλλακτικά, αρκεί να συμπληρώσετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  • Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

Σχετικά Άρθρα