Κούλογλου: Δύσκολη η συνεργασία με Βαρουφάκη, υπάρχει κυβέρνηση και με ψήφο ανοχής – Φυσιολογικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ

 Κούλογλου: Δύσκολη η συνεργασία με Βαρουφάκη, υπάρχει κυβέρνηση και με ψήφο ανοχής – Φυσιολογικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας, ωστόσο, και αυτός για το σενάριο κυβέρνησης με ψήφο ανοχής.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1, ο κ. Κούλογλου εκτίμησε πως οι δηλώσεις από πλευράς Μέρα25 για το πρόγραμμα «Δήμητρα «γίνονται επειδή έχει συμμαχήσει με τη ΛΑΕ, που είναι υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ, και θέλει να τους ικανοποιήσει και αυτούς. Επιπλέον, έχει υιοθετήσει μια γραμμή ενός κόμματος διαμαρτυρίας που δεν έχει τόσο πολύ μεγάλη σημασία αυτά που λέει αλλά ότι εκφράζει μια διαμαρτυρία».

Ερωτηθείς για το εάν τελικά είναι αδύνατη η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Στέλιος Κουλόγλου είπε «για μένα είναι πολύ δύσκολη», τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν γίνει συζητήσεις όχι μόνο με τον κύριο Βαρουφάκη, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλούς μήνες για ένα κοινό ενιαίο πρόγραμμα, ώστε τέτοιου είδους ζητήματα να είχανε ξεκαθαρίσει. Να είχε υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα, κάποια συμφωνία και με αυτό το πρόγραμμα να πήγαινε στις εκλογές».

«Τώρα είμαστε ένα μήνα πριν ο καθένας κοιτάει να κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό το δικό του κόμμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Κούλογλου στη συνέχεια, εκτίμησε: «Μια συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη θα ήταν πολύ δύσκολη. Θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε».

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν πιο φυσιολογικό εταίρο, δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είχαν στηθεί ήδη γέφυρες».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξαν ότι το κόμμα θα μπορούσε να δοκιμάσει «κυβέρνηση ηττημένων», ο κ. Κούλογλου ανέφερε: «Στην απλή αναλογική δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων. Η απλή αναλογική γίνεται για να μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες. Ο Τσίπρας έχει δίκαιο. Ο Τσίπρας βλέποντας ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, αυτό που λέει με την κυβέρνηση ηττημένων είναι ότι προσπαθεί να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο».

«Αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση με προοδευτική συνεργασία», δήλωσε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα, εάν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, συμπληρώνουν τις 151, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, θα πρέπει να επιχειρηθεί μία τέτοιου είδους μορφή κυβέρνησης, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Μπορεί να μην έχει τη μορφή τη συμμετοχής στη κυβέρνηση, μπορεί να έχει τη μορφή ψήφου ανοχής».

«Η χώρα σε οποιοδήποτε σενάριο έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη και να δούμε αν υπάρχει κάποια λύση. Ακόμα και στην περίπτωση που πάμε σε δεύτερες εκλογές, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης, και βγει πρώτος, είναι πολύ δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και τον δικό του εκλογικό νόμο. Αν σχηματίσει κυβέρνηση θα είναι ασθενής, το βλέπουμε από τα νούμερα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Σταματίνα Τσιμτσιλή έβαλε το κάδρο τις προοδευτικής διακυβέρνησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, μιλώντας για πρώτη φορά για ψήφο ανοχής.

«Δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε με την ανοχή του», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον Καγκελάριο Σολτς, πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν νόμιζε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα