Θρίλερ στο Σουδάν: Σε εξέλιξη η απομάκρυνση δυτικών υπηκόων – Πώς στήθηκε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των πρώτων ελλήνων

 Θρίλερ στο Σουδάν: Σε εξέλιξη η απομάκρυνση δυτικών υπηκόων – Πώς στήθηκε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των πρώτων ελλήνων

Εν μέσω εμφυλιακών συγκρούσεων οι δυτικές κυβερνήσεις επιδίδονται σε μια διαρκή προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των υποκόων τους που ζουν το δράμα του Σουδάν. Με τους νεκρούς από τις σφοδρές εχθροπραξίες να έχουν ξεπεράσει τους 400 και τις συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός να έχουν πέσει στο κενό, η δύναμη των διπλωματικών σχέσεων και των συνεργασιών φαίνεται ξεκάθαρα αφού ήδη έχουν πετύχει επιχειρήσεις ασφαλούς απομάκρυνσης.

Σειρά χωρών ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία έχουν απομακρύνει πολίτες τους από το Χαρτούμ.

Την Κυριακή το πρώι, με επιτυχία στέφθηκε η αμερικανική επιχείρηση, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περί τους 100 πολίτες με τρία ελικόπτερα Σινούκ.

Στη συνέχεια, τις απογευματινές ώρες, αισιοδοξία και ανακούφιση επικράτησε με την ολοκλήρωση του γαλλικού σχεδίου απεγκλωβισμού. Συγκεκριμένα, αεροσκάφος με 100 πολίτες της Γαλλίας και άλλων χωρών απογειώθηκε από το Χαρτούμ για να φτάσει στο Τζιμπουτί. Ήταν το πρώτο αεροσκάφος που απογειώθηκε από την πρωτεύουσα του Σουδάν. Μεταξύ των πολιτών, που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την εμπόλεμη ζώνη, και οκτώ Έλληνες, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες.

Ανακοίνωση για το γεγονός εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του ΥΠΕΞ για ασφαλή απεγκλωβισμό, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνεται ακόμη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

  • Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ελληνικό σχέδιο

Καρπούς απέδωσε η συνεργασία Αθήνας-Καΐρου, καθώς λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τα δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130 και ένα C-27J, με 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων προσγειώθηκαν στη νότια Αίγυπτο.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Αμύνας, έστειλε, κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αεροσκάφη και προσωπικό (ιατρικό και στρατιωτικό) στη γειτονική του Σουδάν, Αίγυπτο, που θα είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν για την εκκένωση.

  • Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε, ακόμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Στη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας είπε:

«Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν. Συγχρόνως έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη – μελη της ΕΕ και συνεδριάζει κάθε πρωί και απόγευμα μαζί με το υπουργείο Άμυνας».

Και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Θα θέσω αύριο το πρωί στο ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας, τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Έχω επικοινωήσει με αξιωματούχους για το θέμα, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, τρεις φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαχαρόπουλου και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα τον κ. Τσούνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων».

«Προ ολίγου αποφασίστηκε από πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Η επιχείρηση «Κόσμος»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής 23/4 ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Της χθεσινής ημέρας, είχε προηγηθεί προετοιμασία, με τους εμπλεκόμενους να περνούν από 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Μαζί τους και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.

Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο.

Σχετικά Άρθρα