Πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη για debate και δημοσκοπήσεις – Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντούν κυβέρνηση και εταιρείες μετρήσεων

 Πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη για debate και δημοσκοπήσεις – Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντούν κυβέρνηση και εταιρείες μετρήσεων

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τα τρία αιτήματα προς τη διακομματική επιτροπή για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων. Στην ανακοίνωση, η Πόπη Τσαπανίδου ανέλυσε τα αιτήματα της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι, «Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμός και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης», προκαλώντας την απάντηση του Άκη Σκέρτσου.

Στην κόντρα, θέση πήρε και το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Τα αιτήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη διακομματική επιτροπή ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου:

  • Πρώτον, να διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
  • Δεύτερον, να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Τρίτον, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, κάνοντας λόγο για «πολιτικό λαϊκισμό».

Αναλυτικά η δήλωση Σκέρτσου:

Νωρίτερα η Π. Τσαπανίδου αμφισβήτησε με δήλωσή της τα ευρήματα των εταιριών δημοσκοπήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα «συστημικά» ΜΜΕ και τις «ελίτ των ολιγοπωλίων». Για το θέμα των debate θα τα πούμε αναλυτικά στη διακομματική.

Απαντώντας η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε:

«Στο αυτονόητο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Η κυβέρνηση που δεν κάλεσε ποτέ τον ΣΕΔΕΑ να παρέμβει για τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών του δημοσκόπου του Μαξίμου, κ. Γεράκη, μιλάει τώρα για αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τις ειρωνείες δε για “συστημικά” ΜΜΕ και “ελίτ των ολιγοπωλίων” μόνο από έναν άνθρωπο του ΣΕΒ, όπως ο κ. Σκέρτσος τις περιμέναμε. Περιμέναμε όμως και μια καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ. Δεν τη λάβαμε. Απ’ ό,τι φαίνεται αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά».

Η νέα απάντηση Σκέρτσου

«Τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα», τόνισε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Άκης Σκέρτσος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «θέλουμε τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι», πρόσθεσε, ώστε να φανούν οι «ανακολουθίες» και αναλυτικά οι θέσεις της κάθε πλευράς. Θυμίζουμε ότι αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή, ενώ από πλευράς ΝΔ επιθυμούν στην τηλεμαχία να συμμετέχουν όλα τα κόμματα και να μην είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις ο Α. Σκέρτσος τόνισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως είναι εντελώς προβλέψιμος. Το ίδιος έκανε και το 2019 και έπεσε εντελώς έξω. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την επίθεση στις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε βέβαια τραμπικά δριμύτερη. Είχε δηλώσει πως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει η «προπαγάνδα» της Ν.Δ. Τώρα μας αναλύει, επίσης με παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι η «προπαγάνδα» αυτή είναι: ο αριθμός τηλεμαχιών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

Την ενημερώνουμε ότι:

  • υπάρχει ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο για να ελέγχει το χρόνο προβολής των κομμάτων όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές.
  • Ότι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα.
  • Όσο για την πρόταση περί υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων χωρίς στάθμιση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων τι να πει κανείς; Η στατιστική γελάει και η λογική κλαίει.

Για να το πω απλά με μια εικόνα ώστε να αντιληφθούν όλοι τι είναι αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Δημοσίευση δημοσκοπήσεων με αστάθμητα δεδομένα, είναι σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα.

Και σε κάθε περίπτωση ας προσέχουν τι ζητούν διότι είναι πολύ πιθανό τα αστάθμητα δεδομένα να επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για τον ίδιο.

Μόνη εξήγηση για αυτό τον θεσμικό και αντιεπιστημονικό κατήφορο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με τις εκλογές αλλά ασχολείται με το μετεκλογικό αφήγημα της καρέκλας του κ. Τσίπρα που άρχισε ήδη να τρίζει».

Νέα τοποθέτηση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που από χθες είχαμε προβλέψει. Ότι ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά το βάζει στα πόδια από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζει σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. Προσθέτει ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, που λέει συνεχώς ότι το δίλημμα των εκλογών είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες όμως έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους».

Επιπλέον, η κ. Τσαπανίδου αναφέρει ότι «τη χώρα διεθνώς την έχει πλήξει πολλαπλώς η κυβέρνηση των παράνομων παρακολουθήσεων και της καταρράκωσης του κράτους δικαίου», σημειώνοντας ότι «δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά τα δεκάδες δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου».

«Αν ο κ. Σκέρτσος είναι περήφανος γι’ αυτά είναι δικαίωμά του, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αισθάνεται ντροπή», σχολιάζει. «Όσο για τις δηλώσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι “εθνική, δημοκρατική και ηθική εξαίρεση”, σε εκπρόσωπο ενός “Τραμπ” παραπέμπουν και όχι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατικής κυβέρνησης», τονίζει.

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ της διεξαγωγής debate με όλους τους αρχηγούς

Στην κόντρα θέση πήρε και το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι είναι θετικό στη διεξαγωγή του debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Όπως αναφέρει, «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση».

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις», προσθέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σχετικά Άρθρα