Ώρα ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα “ραβασάκια” – Για ποιους είναι μηδενικά

 Ώρα ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα “ραβασάκια” – Για ποιους είναι μηδενικά

Τα «ραβασάκια» με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στο διάστημα 29-30 Απριλίου. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από τον ΕΝΦΙΑ θα συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία περί τα 2,23 δισ. ευρώ, τα οποία θα καταβάλλουν οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας.

Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα μπορέσει να εξοφληθεί σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στα τέλη Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως για τις φορολογικές δηλώσεις προσφέρεται έκπτωση 3% στην οφειλή για όσους πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που προκύπτει. Στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, δεν θα ισχύσει αυτό το κίνητρο.

  • Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν θα δουν μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος, συγκριτικά με ό,τι κατέβαλαν το 2022.

Ο ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
  • 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικό οδηγό της ΕΡΤ, ο φόρος περιορίζεται στο 50% για τα νοικοκυριά που πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ο ΕΝΦΙΑ μηδενίζεται για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Σχετικά Άρθρα