Κοροναϊός: 63 θάνατοι στην Ελλάδα από παρενέργειες των εμβολίων και 1.633 με προβλήματα υγείας – Τα στοιχεία του ΕΟΦ

 Κοροναϊός: 63 θάνατοι στην Ελλάδα από παρενέργειες των εμβολίων και 1.633 με προβλήματα υγείας – Τα στοιχεία του ΕΟΦ

Τα δεδομένα (συγκεντρωτικά στοιχεία) από τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους από τα εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ελλάδα έδωσε ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο άλλωστε έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας.

Πρόκειται όπως αναφέρει ο ΕΟΦ για τη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και το σύνολο των αναφορών έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance).

Βάσει των ίδιων στοιχείων το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι εκ των οποίων οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Κορονοιος, εμβολια, θανατοι, παρενεργειες

Οι δόσεις εμβολίων για την Covid που έχουν χορηγηθεί το 2022 στη χώρα μας είναι:

  • COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
  • SPIKEVAX (Moderna): 278.123
  • VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
  • JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
  • NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Όλα τα ανωτέρω εμβόλια, που χορηγήθηκαν/χορηγούνται στην Ελλάδα έχουν λάβει Κανονική Άδεια Κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πλην του Nuvaxovid, το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δηλωθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ:

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ είναι από δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα έχουν καταγραφεί από γιατρούς και πολίτες στις κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ.

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Δείτε στο PDF τις παρενέργειες ανά σκεύασμα:

Σχετικά Άρθρα